Praca w weekendy.

Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni.
pracownicy mają w umowach klauzulę:
"informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo"
Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego,
czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia warunki umowy wedle własnego uznania?
anonim cytuj
05-12-2023
A jak wygląda grafik? Jaki jest okres rozliczeniowy?
Jeśli Ty wnioskujesz o udzielenie dnia wolnego za pracę w godzinach nadliczbowych to pracodawca może Ci udzielić czasu wolnego w stosunku 1:1. Jeśli nie wnioskujesz, a pracodawca sam wyznacza - musi to zrobić do końca okresu rozliczeniowego i w wymiarze półtorakrotnym i nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia (KP Art. 152²).
Dodatkowo jeśli nie ma w regulaminie pracy zapisów dotyczących rocznego wymiaru godzin nadliczbowych to ich ilość nie może przekraczać 150 w skali roku. Skąd informacja, że nie będzie można odbierać dni wolnych za przepracowane soboty?

anonim cytuj
05-12-2023
okres rozliczeniowy: 1 miesiąc
informacja o braku możliwości odbioru przepracowanych sobót - informacja ustnie przekazana przez kierowników działów.

anonim cytuj
05-12-2023
Za prace w dniu wolnym od pracy (jeżeli soboty takie są ) należy się inny dzień wolny udzielony do końca okresu rozliczeniowego.
Jak brak możliwości oddania takiego dnia to należy się dodatkowo dodatek 100% do normalnego wynagrodzenia.

PRZEPIS PRAWNY:
Art. 151². [Czas wolny za pracę w godzinach nadliczbowych]
§ 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.
§ 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.
§ 3. W przypadkach określonych w § 1 i 2 pracownikowi nie przysługuje dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?
Płacę od 2 lat alimenty na dwójkę dzieci, nigdy nie było opóźnienia. Niestety wylądowałem w szpitalu, będę tu jeszcze długo i po przebytej chorobie przez długi czas nie będę zdolny do pracy. Nie mam płatnego chorobowego. Zdiagnozowano u mnie gruźlicę a moje płuca były w dużym niedotlenieniu. Czy jest możliwość wstrzymania płatności alimentów ?...
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis: "W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
Zastarszenie w internecie
Wystawiłam w internecie negatywna opinie jednej z firm na temat procesu rekrutacji (opinia na Google maps). Nie podałam tam imion i nazwisk, a opisałam jedynie nieprofesjonalne podejście do kandydata. Dostałam od nich meila, że jeśli nie usunę opinii oskarża mnie o pomówienia. Czy to jest zgodne z prawem i coś mi grozi? Nie podałam tam nazwisk, opisałam jedynie sytuację jaka miała miejsce w stosunku do mojej osoby....

Wyszukiwarka