Praca w weekendy.

Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni.
pracownicy mają w umowach klauzulę:
"informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo"
Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego,
czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia warunki umowy wedle własnego uznania?
anonim cytuj
05-12-2023
A jak wygląda grafik? Jaki jest okres rozliczeniowy?
Jeśli Ty wnioskujesz o udzielenie dnia wolnego za pracę w godzinach nadliczbowych to pracodawca może Ci udzielić czasu wolnego w stosunku 1:1. Jeśli nie wnioskujesz, a pracodawca sam wyznacza - musi to zrobić do końca okresu rozliczeniowego i w wymiarze półtorakrotnym i nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia (KP Art. 152²).
Dodatkowo jeśli nie ma w regulaminie pracy zapisów dotyczących rocznego wymiaru godzin nadliczbowych to ich ilość nie może przekraczać 150 w skali roku. Skąd informacja, że nie będzie można odbierać dni wolnych za przepracowane soboty?

anonim cytuj
05-12-2023
okres rozliczeniowy: 1 miesiąc
informacja o braku możliwości odbioru przepracowanych sobót - informacja ustnie przekazana przez kierowników działów.

anonim cytuj
05-12-2023
Za prace w dniu wolnym od pracy (jeżeli soboty takie są ) należy się inny dzień wolny udzielony do końca okresu rozliczeniowego.
Jak brak możliwości oddania takiego dnia to należy się dodatkowo dodatek 100% do normalnego wynagrodzenia.

PRZEPIS PRAWNY:
Art. 151². [Czas wolny za pracę w godzinach nadliczbowych]
§ 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.
§ 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.
§ 3. W przypadkach określonych w § 1 i 2 pracownikowi nie przysługuje dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Czy pełnomocnik może być drugą stroną czynności prawnej?
Witam, druga strona ma pełnomocnika. Czy w tym przypadku tylko pełnomocnik może być na rozprawie czy druga strona też ?...
Jak ostrzec przed nieudciwym najemcą
Czy na grupie FB można ostrzec innych przed nieuczciwym najemcą (wstawiając link do jego profilu), który nie zapłacił za kilka miesięcy, za aktualny wynajem i szuka kolejnego miejsca pod wynajem?...
Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...

Wyszukiwarka