Podział majątku po ślubie.

Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś)
Nie mamy rozdzielności.
Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak.
Jak to jest od strony prawnej?
anonim cytuj
10-04-2024
Podział będzie majątku, który macie po ślubie. Jego mieszkania sprzed zawarcia związku małżeńskiego nadal stanowią majątek osobisty męża i nie będą podlegały podziałowi. Ale będzie miała Pani roszczenie o zwrot połowy raty, gdyż skoro nie macie rozdzielności to opłacana jest ze środków wspólnych.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...
Czy mandat może być za wysoki? (po przyjęciu i sprawdzeniu taryfikatora)
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
Upadłość konsumencka, a kredyt hipoteczny.
Jestem w dość trudnej sytuacji i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej w Wielkiej Brytanii. Oczywiście nie jestem zainteresowany turystyką upadłościową gdyż mieszkam tu dłuższy czas... Otóż w Polsce figuruje jako jeden z kredytobiorców na umowie kredytu hipotecznego. Zakładając, że sąd brytyjski orzeknie o upadłości konsumenckiej, to czy wyżej wspomniany kredyt stanie się wtedy z automatu wymagalny?...

Wyszukiwarka