Mąż nie może odliczyć ulgi jeśli dzieci mieszkają z Tobą. W przypadku opieki naprzemiennej ulgę rozlicza się proporcjonalnie do czasu, jaki dziecko spędza u każdego z rodziców. Zgłoś to do urzędu skarbowego, albo rozlicz w sowim picie, wówczas urząd skarbowy wezwie was do wyjaśnienia.
anonim cytuj
24-02-2024
A jak to się ma do informacji na stronie rządowej? Tam w pierwszym punkcie nie ma nic o zamieszkiwaniu, dopiero w drugim, ale ten jest o opiekunach prawnych.
anonim cytuj
24-02-2024
Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim.
Kwotę tę zatem możesz odliczyć od podatku w dowolnej proporcji przez was ustalonej.
W przypadku braku porozumienia między wami:
jeżeli zgodnie z rozstrzygnięciem sądu wspólnie wykonujecie władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem po rozwodzie lub w trakcie separacji (piecza naprzemienna), lub
gdy miejsce zamieszkania dziecka jest takie samo jak wasze miejsce zamieszkania - kwotę tę odliczacie w częściach równych,
w pozostałych przypadkach odliczenie w wysokości 100% stosuje ta osoba, u której dziecko ma miejsce zamieszkania w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny.
anonim cytuj
24-02-2024
W takim razie jakie konsekwencje może ponieść mąż, kiedy się rozliczył, a dzieci na oczy nie widział od 3 lat odkąd mamy rozwód.
anonim cytuj
24-02-2024
Rozlicz ulgę prorodzinną. US Cię wezwie do wyjaśnień. Wyjaśnij tak, jak napisałaś tutaj a US męża zobowiąże do zwrotu.
Witam serdecznie, poradźcie co robić. Komornicy na wniosek firmy windykacyjnej prowadzili przeciw mnie dwie egzekucje, spłaciłem wszystko, co do grosza, komornik jeden jak i drugi przysłał mi postanowienie o zakończeniu postępowania i że "tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie egzekucyjne wynikające z tytułu wykonawczego zostało w całości zaspokojone. Postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Firma dalej atak...
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Witam, miałem kolizję drogową. Podczas wykonywania manewru wyprzedzania kolumny samochodów jeden z nich stwierdził, że również chce wyprzedzić. Pech chciał, że zrobił to w momencie gdy ja go wyprzedzałem i przetarliśmy się bokami. Gdy zjechaliśmy na parking, kierowca powiedział, że to jest moja wina bo wyprzedzałem na ciągłej a on rozpoczął manewr idealnie w momencie gdy pojawiła się przerywana linia.
Gwoli ścisłości manewr rozpocząłem zgodnie ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: