Prawo do ulgi na dziecko w przypadku rozwodu rodziców.

Jestem z mężem po rozwodzie od ponad roku. Dzieci są ze mną, a mąż rozlicza się z ulgi na dzieci przez co ja nie mogę. Czy ma do tego prawo?
anonim cytuj
24-02-2024
Mąż nie może odliczyć ulgi jeśli dzieci mieszkają z Tobą. W przypadku opieki naprzemiennej ulgę rozlicza się proporcjonalnie do czasu, jaki dziecko spędza u każdego z rodziców. Zgłoś to do urzędu skarbowego, albo rozlicz w sowim picie, wówczas urząd skarbowy wezwie was do wyjaśnienia.

anonim cytuj
24-02-2024
A jak to się ma do informacji na stronie rządowej? Tam w pierwszym punkcie nie ma nic o zamieszkiwaniu, dopiero w drugim, ale ten jest o opiekunach prawnych.

anonim cytuj
24-02-2024
Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim.
Kwotę tę zatem możesz odliczyć od podatku w dowolnej proporcji przez was ustalonej.
W przypadku braku porozumienia między wami:
jeżeli zgodnie z rozstrzygnięciem sądu wspólnie wykonujecie władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem po rozwodzie lub w trakcie separacji (piecza naprzemienna), lub
gdy miejsce zamieszkania dziecka jest takie samo jak wasze miejsce zamieszkania - kwotę tę odliczacie w częściach równych,
w pozostałych przypadkach odliczenie w wysokości 100% stosuje ta osoba, u której dziecko ma miejsce zamieszkania w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny.

anonim cytuj
24-02-2024
W takim razie jakie konsekwencje może ponieść mąż, kiedy się rozliczył, a dzieci na oczy nie widział od 3 lat odkąd mamy rozwód.

anonim cytuj
24-02-2024
Rozlicz ulgę prorodzinną. US Cię wezwie do wyjaśnień. Wyjaśnij tak, jak napisałaś tutaj a US męża zobowiąże do zwrotu.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Dodatek węglowy dla mieszkańców bloków.
Proszę o informację czy dodatek węglowy należy się mieszkańcom bloków? Osiedle ma zewnętrzną kotłownie, która jest obsługiwana przez spółdzielnie. Czy organ wypłacający dodatek może żądać dostarczenia zaświadczenia, które ma wystawić spółdzielnia? Bo jeśli by się nie należało, to po co zaświadczenia? ...
Zajęcie konta w banku.
Jak mogę się dowiedzieć za co mam zajęcie na koncie na 2 tysiące od skarbówki? Istnieje jakaś infolinia czy muszę się udać fizycznie do placówki? Mam 21 lat i jestem nieprzerwanie uczniem i nie mam w ogóle pomysłu dlaczego mam zajęcie od urzędu skarbowego......
kupiłem telefon od osoby prywatnej.
Witam , potrzebuję porady prawnej . Partner zakupił telefon od osoby prywatnej za 2500 zł . Po 3 tygodniach telefon został zablokowany , ponieważ był zakupiony na raty w plusie i osoba nie spłaca . Partner posiada fakturę kupna sprzedaży z komisu gdzie rzekoma osoba ten telefon zakupiła , po czym sprzedała go mojemu partnerowi . Co w tej sytuacji ? Czy istnieje możliwość , żeby odzyskać pieniądze ? Odblokować telefon ?...
Pomoc w założeniu numeru KW dla mieszkania.
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...

Wyszukiwarka