Prawo do ulgi na dziecko w przypadku rozwodu rodziców.

Jestem z mężem po rozwodzie od ponad roku. Dzieci są ze mną, a mąż rozlicza się z ulgi na dzieci przez co ja nie mogę. Czy ma do tego prawo?
anonim cytuj
24-02-2024
Mąż nie może odliczyć ulgi jeśli dzieci mieszkają z Tobą. W przypadku opieki naprzemiennej ulgę rozlicza się proporcjonalnie do czasu, jaki dziecko spędza u każdego z rodziców. Zgłoś to do urzędu skarbowego, albo rozlicz w sowim picie, wówczas urząd skarbowy wezwie was do wyjaśnienia.

anonim cytuj
24-02-2024
A jak to się ma do informacji na stronie rządowej? Tam w pierwszym punkcie nie ma nic o zamieszkiwaniu, dopiero w drugim, ale ten jest o opiekunach prawnych.

anonim cytuj
24-02-2024
Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim.
Kwotę tę zatem możesz odliczyć od podatku w dowolnej proporcji przez was ustalonej.
W przypadku braku porozumienia między wami:
jeżeli zgodnie z rozstrzygnięciem sądu wspólnie wykonujecie władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem po rozwodzie lub w trakcie separacji (piecza naprzemienna), lub
gdy miejsce zamieszkania dziecka jest takie samo jak wasze miejsce zamieszkania - kwotę tę odliczacie w częściach równych,
w pozostałych przypadkach odliczenie w wysokości 100% stosuje ta osoba, u której dziecko ma miejsce zamieszkania w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny.

anonim cytuj
24-02-2024
W takim razie jakie konsekwencje może ponieść mąż, kiedy się rozliczył, a dzieci na oczy nie widział od 3 lat odkąd mamy rozwód.

anonim cytuj
24-02-2024
Rozlicz ulgę prorodzinną. US Cię wezwie do wyjaśnień. Wyjaśnij tak, jak napisałaś tutaj a US męża zobowiąże do zwrotu.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Zakup nieruchomości z wynajmującymi.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...
sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Spis inwentarza.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
potrącenie pieniędzy
Witam czy pracodawca ma prawo pobrać opłatę(czyt. Ściągnąć mi przy następnej wypłacie pieniądze) za ciuchy robocze które otrzymałam jeśli rozwiązuje umowę za porozumieniem?...

Wyszukiwarka