Prawo do ulgi na dziecko w przypadku rozwodu rodziców.

Jestem z mężem po rozwodzie od ponad roku. Dzieci są ze mną, a mąż rozlicza się z ulgi na dzieci przez co ja nie mogę. Czy ma do tego prawo?
anonim cytuj
24-02-2024
Mąż nie może odliczyć ulgi jeśli dzieci mieszkają z Tobą. W przypadku opieki naprzemiennej ulgę rozlicza się proporcjonalnie do czasu, jaki dziecko spędza u każdego z rodziców. Zgłoś to do urzędu skarbowego, albo rozlicz w sowim picie, wówczas urząd skarbowy wezwie was do wyjaśnienia.

anonim cytuj
24-02-2024
A jak to się ma do informacji na stronie rządowej? Tam w pierwszym punkcie nie ma nic o zamieszkiwaniu, dopiero w drugim, ale ten jest o opiekunach prawnych.

anonim cytuj
24-02-2024
Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim.
Kwotę tę zatem możesz odliczyć od podatku w dowolnej proporcji przez was ustalonej.
W przypadku braku porozumienia między wami:
jeżeli zgodnie z rozstrzygnięciem sądu wspólnie wykonujecie władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem po rozwodzie lub w trakcie separacji (piecza naprzemienna), lub
gdy miejsce zamieszkania dziecka jest takie samo jak wasze miejsce zamieszkania - kwotę tę odliczacie w częściach równych,
w pozostałych przypadkach odliczenie w wysokości 100% stosuje ta osoba, u której dziecko ma miejsce zamieszkania w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny.

anonim cytuj
24-02-2024
W takim razie jakie konsekwencje może ponieść mąż, kiedy się rozliczył, a dzieci na oczy nie widział od 3 lat odkąd mamy rozwód.

anonim cytuj
24-02-2024
Rozlicz ulgę prorodzinną. US Cię wezwie do wyjaśnień. Wyjaśnij tak, jak napisałaś tutaj a US męża zobowiąże do zwrotu.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Ściąganie długu od spadkobierców.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....
zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...
Darowizna od rodziców
Cześć, czy przelew sporej sumy pieniędzy od rodziców dla dorosłego dziecka jest obciążony jakimiś opłatami czy podatkiem? Jeśli tak, to jakim. ...

Wyszukiwarka