Prawo do ulgi na dziecko w przypadku rozwodu rodziców.

Jestem z mężem po rozwodzie od ponad roku. Dzieci są ze mną, a mąż rozlicza się z ulgi na dzieci przez co ja nie mogę. Czy ma do tego prawo?
anonim cytuj
24-02-2024
Mąż nie może odliczyć ulgi jeśli dzieci mieszkają z Tobą. W przypadku opieki naprzemiennej ulgę rozlicza się proporcjonalnie do czasu, jaki dziecko spędza u każdego z rodziców. Zgłoś to do urzędu skarbowego, albo rozlicz w sowim picie, wówczas urząd skarbowy wezwie was do wyjaśnienia.

anonim cytuj
24-02-2024
A jak to się ma do informacji na stronie rządowej? Tam w pierwszym punkcie nie ma nic o zamieszkiwaniu, dopiero w drugim, ale ten jest o opiekunach prawnych.

anonim cytuj
24-02-2024
Odliczenie dotyczy łącznie obojga rodziców, opiekunów prawnych dziecka albo rodziców zastępczych pozostających w związku małżeńskim.
Kwotę tę zatem możesz odliczyć od podatku w dowolnej proporcji przez was ustalonej.
W przypadku braku porozumienia między wami:
jeżeli zgodnie z rozstrzygnięciem sądu wspólnie wykonujecie władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem po rozwodzie lub w trakcie separacji (piecza naprzemienna), lub
gdy miejsce zamieszkania dziecka jest takie samo jak wasze miejsce zamieszkania - kwotę tę odliczacie w częściach równych,
w pozostałych przypadkach odliczenie w wysokości 100% stosuje ta osoba, u której dziecko ma miejsce zamieszkania w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny.

anonim cytuj
24-02-2024
W takim razie jakie konsekwencje może ponieść mąż, kiedy się rozliczył, a dzieci na oczy nie widział od 3 lat odkąd mamy rozwód.

anonim cytuj
24-02-2024
Rozlicz ulgę prorodzinną. US Cię wezwie do wyjaśnień. Wyjaśnij tak, jak napisałaś tutaj a US męża zobowiąże do zwrotu.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
Komornik zajął mi konto.
Wchodzę na konto i okazuje się że komornik zajął mi konto na niebotyczną kwotę. Jestem przerażona bo nie mam długów, nie mam pojęcia za co to. Oczywiście jutro jadę i wyjaśniam ale zastanawia mnie dlaczego nie dostałam żadnego pisma że coś się takiego dzieje, że jest jakiś dług.. no nie mam pojęcia. Nie przejęłam żadnego spadku po zmarłym bo wiem że długi też się dziedziczy... nie wiem.. jestem w ciężkim szoku. Mam nadzieję że jutro to wyjaśnię i...
Zwrot podatku a masa upadłościowa.
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku ? Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Wojewódzki Konserwator Zabytków.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...

Wyszukiwarka