Podział mieszkania po zmarłym.

Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie jest tylko i wyłączenie na wujka spadek. Czy to znaczy, że sąd podzieli mieszkanie na wszystkich po równej części jeśli nikt się nie zrzeknie ? I tak samo wszystko jeśli coś się znajdzie łącznie z działką jeśli ma czy długami?
anonim cytuj
22-11-2023
Czy to znaczy, że sąd podzieli mieszkanie na wszystkich po równej części jeśli nikt się nie zrzeknie ?

Niekoniecznie. Jeżeli pana wujek zmarł przed swoją żoną (pana ciotką) to przy podanym przez Pana stanie faktycznym ustawowo dziedziczył Pan oraz pana ciotka po 1/2. Pana ciocia zmarła więc w jej miejsce prawa do tej 1/2 przypadły innym osobom (prawdopodobnie rodzeństwu pana ciotki). Zatem Pana udział w spadku to 1/2 a pozostali też łącznie w połowie (każdy będzie miał udział 1/6 w spadku po pana wujku). Jeżeli mieszkanie stanowiło majątek wspólny to najprawdopodobniej w masie spadkowej po wujku znajduje się udział 1/2 w prawie własności mieszkania. Jeżeli mieszkanie stanowiło majątek osobisty pana cioci to jeżeli zmarła ona po swoim mężu (pana wujku) to udział w prawie własności mieszkanie nie weszło do spadku po pana wujku.
I tak samo wszystko jeśli coś się znajdzie łącznie z działką jeśli ma czy długami?

Jeżeli przyjmie Pan spadek to dziedziczy Pan tak aktywa jak i pasywa (długi) choć odpowiedzialność za te długi może być ograniczona.

anonim cytuj
22-11-2023
Tak zgadza się wujek zmarł przed żoną (ciocia zmarła druga) w księgach wieczystych jest zapis, że oboje byli właścicielami mieszkania od 2009r wtedy je wykupili. Proszę powiedz mi Byrhtnoth coś więcej o tym ograniczeniu długów ponieważ wiem o niespłaconej pożyczce oraz zaległych opłatach czynszowych (z powodu śmierci) które są czyli jeśli wszyscy przyjmiemy spadek to wszyscy płacimy tak ? Aczkolwiek w księgach wieczystych jest zapis o zaległościach w czynszu kierowany tylko na ciocie o wujku nie ma słowa.

anonim cytuj
22-11-2023
Można przyjąć spadek i zaznaczyć, że z "dobrodziejstwem inwentarza". TZN. Jeśli długi są większe niż spadek, to płacisz tylko do wysokości wartości spadku, jeśli wystarczy spadku, to płacisz całość.

anonim cytuj
22-11-2023
Właśnie o to chodzi, że nie znam wysokości długu (wiem o jednym a co jeśli było więcej ?) nie znam też wartości spadku nie wiem co było wujka. Byłem u komornika może przygotować spis inwentarzu lecz to jest bardzo drogie i płaci wnioskodawca, musi iść przez sąd więc reszta spadkobierców będzie miała wgląd i żaden biegły nie wyrobi się czasowo z oszacowaniem wartości do dnia rozprawy o nadanie spadku tak mi przekazał komornik.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Witam serdecznie mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne nie odrobiłem wszystkiego że względu na chorobę (depresja urojeniowe lękowa) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nie odrobione godziny....
Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie.
Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem. W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie. Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem. Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka. Jakiś czas temu miałem podobną ...
Współwłasność za długi spadkowe.
Kilku współwłaścicieli mieszkania. Przeprowadzone postępowanie spadkowe (bez działu spadku) jeden ze współwłaścicieli mieszkający tam narobił długów. Czy całości zadłużenia mogą ściągać z kogo chcą, czy odpowiadamy taka częścią jaki mamy udział w spadku ?...
Zasiłek chorobowy
Witam. Mam pytanie. Z końcem roku 2023 skończyła mi się umowa o prace. Tydzień po rozwiązaniu rozpocząłem l4 które trwa. Jesli nie zgłosiłem zwolnienia do pracodawcy ani do ZUS czy jest jeszcze szansa na zasiłek chorobowy? Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka