Sąsiad uderzył zderzakiem w mój samochód- miał pecha, ze to widziałam przez okno. Jest niewielki ślad. Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał.
Odjechanie z miejsca wypadku lub kolizji, nie udzielając potrzebnych informacji poszkodowanej stronie, może być naruszeniem przepisów Kodeksu karnego (art. 177 § 1 kk). W przypadku stwierdzenia takiego zachowania, można zgłosić to na policję.
Czy nagrywanie rozmowy z nim może być wykorzystane później w sprawie? To jest legalne?
Tak, w Polsce jest dozwolone nagrywanie rozmowy, której jest się uczestnikiem, bez zgody drugiej strony. Takie nagranie można później wykorzystać w postępowaniu sądowym, jednak ważne jest, by pamiętać, że naruszenie prywatności może podlegać pod sankcje cywilne.
Jeżeli na jego aucie został ślad to zadzwoń na policję przyjadą sprawdzą i jeżeli na miejscu się nie przyzna to skierują sprawę do sądu
Dokładnie, jeśli na pojeździe sprawcy zostały ślady kolizji, mogą one być porównywane z uszkodzeniem twojego pojazdu w celu potwierdzenia, że to on był sprawcą.
Był z kolega- jak się będzie wykręcał, to pewnie kolega kłamałby, ze nic takiego się nie stało.
W sytuacji, gdy obie strony przedstawiają sprzeczne wersje zdarzeń, świadkowie i dowody materialne (np. ślady kolizji) będą kluczowe dla ustalenia prawdy.
Nie ma opcji żeby żadnego Śladu nie było. Dzwoń na policję i zgłoś to.
Tak, zgłoszenie takiego zdarzenia na policję jak najszybciej po jego zaistnieniu zwiększa szanse na gromadzenie odpowiednich dowodów i wyjaśnienie sprawy.
Rozmowy, których jest się uczestnikiem można nagrywać i nie trzeba informować o tym fakcie rozmówcy.
To prawda, można nagrywać rozmowy, w których się uczestniczy, bez informowania drugiej strony, ale warto być świadomym ewentualnych skutków prawnych związanych z naruszeniem dóbr osobistych.
Jeśli jest ślad to na jego aucie tez zapewne został, wezwij policję, może zostanie porównany np lakier z obu aut i będzie wszystko jasne
Porównanie śladów lakieru może być jednym z dowodów wskazujących na odpowiedzialność sprawcy. Tego typu analizy są często wykorzystywane w postępowaniach dotyczących kolizji drogowych.
Podsumowując, w przypadku kolizji z udziałem pojazdów, kluczowe jest zgromadzenie jak największej ilości dowodów oraz świadków, którzy mogliby potwierdzić okoliczności zdarzenia. W sytuacji, gdy druga strona odjeżdża z miejsca zdarzenia, ważne jest szybkie zgłoszenie tego faktu na policję.