Kaucja nie została rozliczona.

Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wskazuje, że we wrześniu kiedy zacznie się szkoła będzie więcej dostępnych fachowców na rynku.
Poniżej podaję podpunkt z umowy.
"Kaucja w kwocie nominalnej, o której mowa w ust. 1, zostanie zwrócona Najemcy w terminie 30 dni po zakończeniu stosunku najmu przewidzianego niniejsza Umową, po uprzednim rozliczeniu ewentualnych roszczeń i pod warunkiem uregulowania przez Najemcę wszelkich opłat i ewentualnych kar czy odsetek związanych z niniejsza u Umową, w tym na rzecz dostawców mediów Przedmiotu Umowy przelewem na konto wskazane przez Najemcę"
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
15-11-2023
Umowa na czas oznaczony, nieoznaczony ?

anonim cytuj
15-11-2023
Oznaczony. Na rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Zatem w tej sytuacji przepis mówi jasno;
Dz. U. 2001 Nr 71 poz. 733
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 6.4. Kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu lub
nabycia jego własności przez najemcę, po potrąceniu należności wynajmującego
z tytułu najmu lokalu.
Zapisy z umowy sprzeczne z ustawą są nic nie warte. Należy je traktować tak, jakby ich nie było.

anonim cytuj
15-11-2023
To co ja m zrobić w tej sytuacji, skoro to jest sprzeczne i nic nie warte?

anonim cytuj
15-11-2023
Wezwać pisemnie do zwrotu do dnia... możesz powołać się na powyższy przepis, jak też na art.. 58 kc. Po tym pozostaje jedynie Sąd o ile kaucja nie zostanie zwrócona.
Zwrot kaucji w żaden sposób nie ogranicza możliwości dochodzenia roszczeń związanych z wynajmem. Zatem wynajmująca bez problemu może dochodzić zapłaty w późniejszym czasie.

anonim cytuj
15-11-2023
Tylko ze ta osoba nic nie robi w tym mieszkaniu, mówi rzekomo o naprawach a pokazuje i chce jak najszybciej wynająć wiem bo podstawiłam koleżankę.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?
Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy ....
Wysokość alimentów.
Witam, w marcu tego roku urodziłam synka, z ojcem dziecka nie jesteśmy razem od połowy ciąży i nie możemy się dogadać co do alimentów. Ojciec dziecka pracuje w Niemczech z tym że w pracy jest dwa tygodnie a później zjeżdża na dwa tygodnie do Polski i chce mi płacić 500 zł miesięcznie plus około 300 zł które będzie dostawał z Niemiec. Chciałam się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest odpowiednia kwota czy mogę liczyć na więcej....

Wyszukiwarka