Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wskazuje, że we wrześniu kiedy zacznie się szkoła będzie więcej dostępnych fachowców na rynku.
Poniżej podaję podpunkt z umowy.
"Kaucja w kwocie nominalnej, o której mowa w ust. 1, zostanie zwrócona Najemcy w terminie 30 dni po zakończeniu stosunku najmu przewidzianego niniejsza Umową, po uprzednim rozliczeniu ewentualnych roszczeń i pod warunkiem uregulowania przez Najemcę wszelkich opłat i ewentualnych kar czy odsetek związanych z niniejsza u Umową, w tym na rzecz dostawców mediów Przedmiotu Umowy przelewem na konto wskazane przez Najemcę"
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
Zatem w tej sytuacji przepis mówi jasno;
Dz. U. 2001 Nr 71 poz. 733
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 6.4. Kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu lub
nabycia jego własności przez najemcę, po potrąceniu należności wynajmującego
z tytułu najmu lokalu.
Zapisy z umowy sprzeczne z ustawą są nic nie warte. Należy je traktować tak, jakby ich nie było.
anonim cytuj
15-11-2023
To co ja m zrobić w tej sytuacji, skoro to jest sprzeczne i nic nie warte?
anonim cytuj
15-11-2023
Wezwać pisemnie do zwrotu do dnia... możesz powołać się na powyższy przepis, jak też na art.. 58 kc. Po tym pozostaje jedynie Sąd o ile kaucja nie zostanie zwrócona.
Zwrot kaucji w żaden sposób nie ogranicza możliwości dochodzenia roszczeń związanych z wynajmem. Zatem wynajmująca bez problemu może dochodzić zapłaty w późniejszym czasie.
anonim cytuj
15-11-2023
Tylko ze ta osoba nic nie robi w tym mieszkaniu, mówi rzekomo o naprawach a pokazuje i chce jak najszybciej wynająć wiem bo podstawiłam koleżankę.
Какая талантливая мысль
Абразивные надежностью, прочностью исходя из областей их [url=https://championsleage.review/wiki/%D0%9A_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%BC_%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BC_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82%D1%81%D1%8F:_%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8]https://champi...
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę.
Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam.
Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Proszę o poradę.
Ojciec dzieci ma ograniczone prawa.
Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego.
Ma duże zaległości do dziś.
Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny.
Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: