Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wskazuje, że we wrześniu kiedy zacznie się szkoła będzie więcej dostępnych fachowców na rynku.
Poniżej podaję podpunkt z umowy.
"Kaucja w kwocie nominalnej, o której mowa w ust. 1, zostanie zwrócona Najemcy w terminie 30 dni po zakończeniu stosunku najmu przewidzianego niniejsza Umową, po uprzednim rozliczeniu ewentualnych roszczeń i pod warunkiem uregulowania przez Najemcę wszelkich opłat i ewentualnych kar czy odsetek związanych z niniejsza u Umową, w tym na rzecz dostawców mediów Przedmiotu Umowy przelewem na konto wskazane przez Najemcę"
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
Zatem w tej sytuacji przepis mówi jasno;
Dz. U. 2001 Nr 71 poz. 733
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 6.4. Kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu lub
nabycia jego własności przez najemcę, po potrąceniu należności wynajmującego
z tytułu najmu lokalu.
Zapisy z umowy sprzeczne z ustawą są nic nie warte. Należy je traktować tak, jakby ich nie było.
anonim cytuj
15-11-2023
To co ja m zrobić w tej sytuacji, skoro to jest sprzeczne i nic nie warte?
anonim cytuj
15-11-2023
Wezwać pisemnie do zwrotu do dnia... możesz powołać się na powyższy przepis, jak też na art.. 58 kc. Po tym pozostaje jedynie Sąd o ile kaucja nie zostanie zwrócona.
Zwrot kaucji w żaden sposób nie ogranicza możliwości dochodzenia roszczeń związanych z wynajmem. Zatem wynajmująca bez problemu może dochodzić zapłaty w późniejszym czasie.
anonim cytuj
15-11-2023
Tylko ze ta osoba nic nie robi w tym mieszkaniu, mówi rzekomo o naprawach a pokazuje i chce jak najszybciej wynająć wiem bo podstawiłam koleżankę.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...
Proszę o poradę.
27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...
Dzień dobry, wraz z żoną zakupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Podczas zawierania aktu notarialnego zawarliśmy ustne porozumienie co do rzeczy pozostających w mieszkaniu tj. Zabudowy kuchennej oraz szaf w dwóch pomieszczeniach. W dniu przekazania kluczy okazało się, że dotychczasowi właściciele zabrali ze sobą piekarnik w zabudowie, lampy, oraz zabudowany w ścianie kominek elektryczny. Wydaje mi się, że są to elementy stałe, które były element...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: