Kaucja nie została rozliczona.

Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wskazuje, że we wrześniu kiedy zacznie się szkoła będzie więcej dostępnych fachowców na rynku.
Poniżej podaję podpunkt z umowy.
"Kaucja w kwocie nominalnej, o której mowa w ust. 1, zostanie zwrócona Najemcy w terminie 30 dni po zakończeniu stosunku najmu przewidzianego niniejsza Umową, po uprzednim rozliczeniu ewentualnych roszczeń i pod warunkiem uregulowania przez Najemcę wszelkich opłat i ewentualnych kar czy odsetek związanych z niniejsza u Umową, w tym na rzecz dostawców mediów Przedmiotu Umowy przelewem na konto wskazane przez Najemcę"
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
15-11-2023
Umowa na czas oznaczony, nieoznaczony ?

anonim cytuj
15-11-2023
Oznaczony. Na rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Zatem w tej sytuacji przepis mówi jasno;
Dz. U. 2001 Nr 71 poz. 733
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 6.4. Kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu lub
nabycia jego własności przez najemcę, po potrąceniu należności wynajmującego
z tytułu najmu lokalu.
Zapisy z umowy sprzeczne z ustawą są nic nie warte. Należy je traktować tak, jakby ich nie było.

anonim cytuj
15-11-2023
To co ja m zrobić w tej sytuacji, skoro to jest sprzeczne i nic nie warte?

anonim cytuj
15-11-2023
Wezwać pisemnie do zwrotu do dnia... możesz powołać się na powyższy przepis, jak też na art.. 58 kc. Po tym pozostaje jedynie Sąd o ile kaucja nie zostanie zwrócona.
Zwrot kaucji w żaden sposób nie ogranicza możliwości dochodzenia roszczeń związanych z wynajmem. Zatem wynajmująca bez problemu może dochodzić zapłaty w późniejszym czasie.

anonim cytuj
15-11-2023
Tylko ze ta osoba nic nie robi w tym mieszkaniu, mówi rzekomo o naprawach a pokazuje i chce jak najszybciej wynająć wiem bo podstawiłam koleżankę.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność.
Mam pytanie, jestem właścicielem działki, na której stoi dom, pozwolenie na budowę jest na mnie i na żonę. Czy żona jest współwłaścicielem domu czy nie?...
Świadczenia finansowe dla chorych na raka.
Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy....
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...

Wyszukiwarka