Kaucja nie została rozliczona.

Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wskazuje, że we wrześniu kiedy zacznie się szkoła będzie więcej dostępnych fachowców na rynku.
Poniżej podaję podpunkt z umowy.
"Kaucja w kwocie nominalnej, o której mowa w ust. 1, zostanie zwrócona Najemcy w terminie 30 dni po zakończeniu stosunku najmu przewidzianego niniejsza Umową, po uprzednim rozliczeniu ewentualnych roszczeń i pod warunkiem uregulowania przez Najemcę wszelkich opłat i ewentualnych kar czy odsetek związanych z niniejsza u Umową, w tym na rzecz dostawców mediów Przedmiotu Umowy przelewem na konto wskazane przez Najemcę"
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
anonim cytuj
15-11-2023
Umowa na czas oznaczony, nieoznaczony ?

anonim cytuj
15-11-2023
Oznaczony. Na rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Zatem w tej sytuacji przepis mówi jasno;
Dz. U. 2001 Nr 71 poz. 733
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 6.4. Kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu lub
nabycia jego własności przez najemcę, po potrąceniu należności wynajmującego
z tytułu najmu lokalu.
Zapisy z umowy sprzeczne z ustawą są nic nie warte. Należy je traktować tak, jakby ich nie było.

anonim cytuj
15-11-2023
To co ja m zrobić w tej sytuacji, skoro to jest sprzeczne i nic nie warte?

anonim cytuj
15-11-2023
Wezwać pisemnie do zwrotu do dnia... możesz powołać się na powyższy przepis, jak też na art.. 58 kc. Po tym pozostaje jedynie Sąd o ile kaucja nie zostanie zwrócona.
Zwrot kaucji w żaden sposób nie ogranicza możliwości dochodzenia roszczeń związanych z wynajmem. Zatem wynajmująca bez problemu może dochodzić zapłaty w późniejszym czasie.

anonim cytuj
15-11-2023
Tylko ze ta osoba nic nie robi w tym mieszkaniu, mówi rzekomo o naprawach a pokazuje i chce jak najszybciej wynająć wiem bo podstawiłam koleżankę.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Szkoda całkowita, brak rzeczoznawcy do wyceny auta.
5 października miałam wypadek samochodowy, który nie był z mojej winy. Laweta zabrała auto do serwiu a tam uznali, że auto to szkoda całkowita i zajęli się odzyskiwaniem pieniędzy w wysokości wartości auta. Do dnia dzisiejszego, tj. 7 listopada ubezpieczalnia nie przysłała rzeczoznawcy do wyceny auta, tłumacząc się, ze nie mają czasu lub nie odbierają telefonu. W jaki sposób mogę przyspieszyć cały ten proces lub gdzie się udać z prośbą o pomo...

Wyszukiwarka