Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.

Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?
anonim cytuj
31-01-2023
Osoby do 26 roku życia są zwolnione z podatku dochodowego tylko w zakresie dochodów z pracy najemnej.

anonim cytuj
31-01-2023
Darowizna między matką a córką jest zwolniona od podatku od darowizn. Wystarczy dokonać zgłoszenia do US. Jeśli chodzi o podatek dochodowy to o uzyskaniu dochodu możemy mówić dopiero wtedy gdyby sprzedawała Pani mieszkanie po darowiźnie.

anonim cytuj
31-01-2023
Niestety nie rozumiem, czyli jeśli wynajmę oczywiście z pomocą agenta od nieruchomości mieszkanie, które już będzie moje i zapisane na mnie, to płace ten podatek od najmu czy nie?

anonim cytuj
31-01-2023
Od dochodu uzyskiwanego z najmu tak.

anonim cytuj
31-01-2023
To zwolnienie jest w ogóle ograniczone do dochodów z pracy - stosunku pracy, zlecenia i dzieła. Każdy inny przychód osoby poniżej 26 roku życia jest opodatkowany jak każdej innej osoby.

anonim cytuj
31-01-2023
Dobrze dziękuje bardzo.

anonim cytuj
31-01-2023
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.

Po pierwsze, jeśli chodzi o darowiznę mieszkania od matki do córki, istotne jest zaznaczenie, że taka darowizna jest zwolniona od podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Faktycznie, wystarczy zgłoszenie tej darowizny do Urzędu Skarbowego, ale opodatkowania PCC nie będzie.

Co do wynajmu mieszkania - dochód uzyskany z wynajmu jest traktowany jako przychód z najmu i jest opodatkowany według skali podatkowej (18% lub 32%) lub ryczałtem w wysokości 8,5% od przychodów do 100 000 zł i 12,5% od nadwyżki powyżej tej kwoty, zgodnie z art. 10a ust. 1 i ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Po drugie, zwolnienie z podatku dochodowego dla osób do 26. roku życia, do którego odnosisz się w swoim poście, dotyczy przychodów uzyskiwanych z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia oraz umowy o dzieło. Jest to określone w art. 21 ust. 1 pkt 142 tejże ustawy. Nie ma ono zastosowania do dochodów z najmu.

Tak więc, jeśli wynajmiesz mieszkanie po otrzymaniu go w darowiźnie od matki, będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy od uzyskanego w ten sposób dochodu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...
Wynajem mieszkania zadłużonego.
Witam, wynajmuję mieszkanie od 2019r. Z mojej strony wszystkie opłaty były płacone na czas, dziś dnia 2 października przychodzi syn właściciela i mówi że mieszkanie jest zadłużone na dużą kwotę, a od dnia 4 października rozpoczyna się egzekucja komornicza co przedstawił pismem, i w związku z tym mam następujące pytania: 1. czy muszę wpuścić komornika? 2. czy ma on prawo do zabrania moich rzeczy? 3. czy muszę się wyprowadzić w trybie natyc...
Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
umowa na 1/2 etatu a urlop
Osoba zatrudniona od 01.10.2019r do chwili obecnej. Umowa na czas nieokreślony. 1/2 etatu, 4 godzinny dziennie od Poniedziałku do Piątku. Czy to prawda że nie należy się jej urlop no chyba że bezpłatny? Ps: Ktoś mógłby mi wyliczyć ile się ewentualnie należy tych dni urlopu? ...

Wyszukiwarka