Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.

Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?
anonim cytuj
31-01-2023
Osoby do 26 roku życia są zwolnione z podatku dochodowego tylko w zakresie dochodów z pracy najemnej.

anonim cytuj
31-01-2023
Darowizna między matką a córką jest zwolniona od podatku od darowizn. Wystarczy dokonać zgłoszenia do US. Jeśli chodzi o podatek dochodowy to o uzyskaniu dochodu możemy mówić dopiero wtedy gdyby sprzedawała Pani mieszkanie po darowiźnie.

anonim cytuj
31-01-2023
Niestety nie rozumiem, czyli jeśli wynajmę oczywiście z pomocą agenta od nieruchomości mieszkanie, które już będzie moje i zapisane na mnie, to płace ten podatek od najmu czy nie?

anonim cytuj
31-01-2023
Od dochodu uzyskiwanego z najmu tak.

anonim cytuj
31-01-2023
To zwolnienie jest w ogóle ograniczone do dochodów z pracy - stosunku pracy, zlecenia i dzieła. Każdy inny przychód osoby poniżej 26 roku życia jest opodatkowany jak każdej innej osoby.

anonim cytuj
31-01-2023
Dobrze dziękuje bardzo.

anonim cytuj
31-01-2023
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.

Po pierwsze, jeśli chodzi o darowiznę mieszkania od matki do córki, istotne jest zaznaczenie, że taka darowizna jest zwolniona od podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Faktycznie, wystarczy zgłoszenie tej darowizny do Urzędu Skarbowego, ale opodatkowania PCC nie będzie.

Co do wynajmu mieszkania - dochód uzyskany z wynajmu jest traktowany jako przychód z najmu i jest opodatkowany według skali podatkowej (18% lub 32%) lub ryczałtem w wysokości 8,5% od przychodów do 100 000 zł i 12,5% od nadwyżki powyżej tej kwoty, zgodnie z art. 10a ust. 1 i ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Po drugie, zwolnienie z podatku dochodowego dla osób do 26. roku życia, do którego odnosisz się w swoim poście, dotyczy przychodów uzyskiwanych z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia oraz umowy o dzieło. Jest to określone w art. 21 ust. 1 pkt 142 tejże ustawy. Nie ma ono zastosowania do dochodów z najmu.

Tak więc, jeśli wynajmiesz mieszkanie po otrzymaniu go w darowiźnie od matki, będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy od uzyskanego w ten sposób dochodu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Wysoki czynsz za mieszkanie.
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe. Główne pytanie. Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....
wypłata zaległych wynagrodzeń
Witam, potrzebuję porady jak napisac wniosek,jakiś wzór o wypłatę wielu wynagrodzeń,których nie otrzymałem od swojego byłego pracodawcy i gdzie te pisma kierować?...
Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?
Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po...
Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...

Wyszukiwarka