Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.

Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?
anonim cytuj
31-01-2023
Osoby do 26 roku życia są zwolnione z podatku dochodowego tylko w zakresie dochodów z pracy najemnej.

anonim cytuj
31-01-2023
Darowizna między matką a córką jest zwolniona od podatku od darowizn. Wystarczy dokonać zgłoszenia do US. Jeśli chodzi o podatek dochodowy to o uzyskaniu dochodu możemy mówić dopiero wtedy gdyby sprzedawała Pani mieszkanie po darowiźnie.

anonim cytuj
31-01-2023
Niestety nie rozumiem, czyli jeśli wynajmę oczywiście z pomocą agenta od nieruchomości mieszkanie, które już będzie moje i zapisane na mnie, to płace ten podatek od najmu czy nie?

anonim cytuj
31-01-2023
Od dochodu uzyskiwanego z najmu tak.

anonim cytuj
31-01-2023
To zwolnienie jest w ogóle ograniczone do dochodów z pracy - stosunku pracy, zlecenia i dzieła. Każdy inny przychód osoby poniżej 26 roku życia jest opodatkowany jak każdej innej osoby.

anonim cytuj
31-01-2023
Dobrze dziękuje bardzo.

anonim cytuj
31-01-2023
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.

Po pierwsze, jeśli chodzi o darowiznę mieszkania od matki do córki, istotne jest zaznaczenie, że taka darowizna jest zwolniona od podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Faktycznie, wystarczy zgłoszenie tej darowizny do Urzędu Skarbowego, ale opodatkowania PCC nie będzie.

Co do wynajmu mieszkania - dochód uzyskany z wynajmu jest traktowany jako przychód z najmu i jest opodatkowany według skali podatkowej (18% lub 32%) lub ryczałtem w wysokości 8,5% od przychodów do 100 000 zł i 12,5% od nadwyżki powyżej tej kwoty, zgodnie z art. 10a ust. 1 i ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Po drugie, zwolnienie z podatku dochodowego dla osób do 26. roku życia, do którego odnosisz się w swoim poście, dotyczy przychodów uzyskiwanych z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia oraz umowy o dzieło. Jest to określone w art. 21 ust. 1 pkt 142 tejże ustawy. Nie ma ono zastosowania do dochodów z najmu.

Tak więc, jeśli wynajmiesz mieszkanie po otrzymaniu go w darowiźnie od matki, będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy od uzyskanego w ten sposób dochodu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...
Przekroczenie dozwolonej prędkości.
Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar. Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać. Moje pytanie brzmi: Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę? Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacz...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Dobrowolna suma na kapitał emerytalny.
Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca....

Wyszukiwarka