Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.

Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?
anonim cytuj
31-01-2023
Osoby do 26 roku życia są zwolnione z podatku dochodowego tylko w zakresie dochodów z pracy najemnej.

anonim cytuj
31-01-2023
Darowizna między matką a córką jest zwolniona od podatku od darowizn. Wystarczy dokonać zgłoszenia do US. Jeśli chodzi o podatek dochodowy to o uzyskaniu dochodu możemy mówić dopiero wtedy gdyby sprzedawała Pani mieszkanie po darowiźnie.

anonim cytuj
31-01-2023
Niestety nie rozumiem, czyli jeśli wynajmę oczywiście z pomocą agenta od nieruchomości mieszkanie, które już będzie moje i zapisane na mnie, to płace ten podatek od najmu czy nie?

anonim cytuj
31-01-2023
Od dochodu uzyskiwanego z najmu tak.

anonim cytuj
31-01-2023
To zwolnienie jest w ogóle ograniczone do dochodów z pracy - stosunku pracy, zlecenia i dzieła. Każdy inny przychód osoby poniżej 26 roku życia jest opodatkowany jak każdej innej osoby.

anonim cytuj
31-01-2023
Dobrze dziękuje bardzo.

anonim cytuj
31-01-2023
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.

Po pierwsze, jeśli chodzi o darowiznę mieszkania od matki do córki, istotne jest zaznaczenie, że taka darowizna jest zwolniona od podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Faktycznie, wystarczy zgłoszenie tej darowizny do Urzędu Skarbowego, ale opodatkowania PCC nie będzie.

Co do wynajmu mieszkania - dochód uzyskany z wynajmu jest traktowany jako przychód z najmu i jest opodatkowany według skali podatkowej (18% lub 32%) lub ryczałtem w wysokości 8,5% od przychodów do 100 000 zł i 12,5% od nadwyżki powyżej tej kwoty, zgodnie z art. 10a ust. 1 i ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Po drugie, zwolnienie z podatku dochodowego dla osób do 26. roku życia, do którego odnosisz się w swoim poście, dotyczy przychodów uzyskiwanych z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia oraz umowy o dzieło. Jest to określone w art. 21 ust. 1 pkt 142 tejże ustawy. Nie ma ono zastosowania do dochodów z najmu.

Tak więc, jeśli wynajmiesz mieszkanie po otrzymaniu go w darowiźnie od matki, będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy od uzyskanego w ten sposób dochodu.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka dla znajomego.
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...
Widzenie w areszcie.
Koleżanka doświadczyła przemocy domowej od swojego partnera. Zamknęli go w areszcie. Czy jest opcja, żeby mogła się z nim zobaczyć? Ma mu coś ważnego do przekazania....
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...

Wyszukiwarka