Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
Po pierwsze, jeśli chodzi o darowiznę mieszkania od matki do córki, istotne jest zaznaczenie, że taka darowizna jest zwolniona od podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC) na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Faktycznie, wystarczy zgłoszenie tej darowizny do Urzędu Skarbowego, ale opodatkowania PCC nie będzie.
Co do wynajmu mieszkania - dochód uzyskany z wynajmu jest traktowany jako przychód z najmu i jest opodatkowany według skali podatkowej (18% lub 32%) lub ryczałtem w wysokości 8,5% od przychodów do 100 000 zł i 12,5% od nadwyżki powyżej tej kwoty, zgodnie z art. 10a ust. 1 i ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Po drugie, zwolnienie z podatku dochodowego dla osób do 26. roku życia, do którego odnosisz się w swoim poście, dotyczy przychodów uzyskiwanych z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia oraz umowy o dzieło. Jest to określone w art. 21 ust. 1 pkt 142 tejże ustawy. Nie ma ono zastosowania do dochodów z najmu.
Tak więc, jeśli wynajmiesz mieszkanie po otrzymaniu go w darowiźnie od matki, będziesz musiała odprowadzać podatek dochodowy od uzyskanego w ten sposób dochodu.