List polecony z sądu

Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczoność? Mama jest jedynym świadkiem.
anonim cytuj
29-01-2021
Polecony w postępowaniu karnym czy cywilnym?

anonim cytuj
29-01-2021
Cywilny. Mama ze względu na stan zdrowia została zwolniona z osobistego stawienia się jako świadek.

anonim cytuj
29-01-2021
Jeżeli w postępowaniu cywilnym to na spokojnie jest czas, aby złożyć na poczcie pełnomocnictwo do odbioru tego i innych listów w przyszłości. W tym celu nie trzeba udać się do urzędu, wystarczy po rac druk pełnomocnictwa i wypełnić oraz podpisać go w obecności pracownika poczty, np. listonosza. Po naszemu: dzwonicie na pocztę: a) jeżeli macie dobry kontakt z listonoszem to bezpośrednio do niego, b) jeśli jest to dla Was przypadkowa osoba to do kierownika i prosicie o przybycie listonosza z drukiem pełnomocnictwa stałego, ponieważ mama chciałaby takie wystawić , a jest osobą z dysfunkcją ruchu i nie może przyjść na pocztę. Listonosz przychodzi, wypełniacie pełnomocnictwo, on świadkuje, że podpis jest autentyczny, zabiera od Was kasę i zanosi na pocztę. Następnego dnia osoba wpisana jako pełnomocnik przychodzi do urzędu i odbiera list za mamę.

anonim cytuj
29-01-2021
Dziękuję bardzo. Nie wiedzieliśmy o takiej możliwości. Jutro spróbujemy.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...
Argumenty dotyczące ograniczenia praw rodzicielskich
Witajcie drodzy forumowicze, Ostatnio w moim otoczeniu pojawiła się sytuacja, która zmusiła mnie do refleksji na temat ograniczenia praw rodzicielskich. Chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, starałem się zrozumieć argumenty, które mogą przemawiać za taką decyzją sądu. Chciałbym przedstawić kilka z nich poniżej i poprosić Was, zwłaszcza prawników i osoby, które miały doświadczenie w tej kwestii, o wsparcie i doradztwo. Nieodpowiedni...
obciążenie finansowe
Dzień dobry, córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...
czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...

Wyszukiwarka