List polecony z sądu

Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczoność? Mama jest jedynym świadkiem.
anonim cytuj
29-01-2021
Polecony w postępowaniu karnym czy cywilnym?

anonim cytuj
29-01-2021
Cywilny. Mama ze względu na stan zdrowia została zwolniona z osobistego stawienia się jako świadek.

anonim cytuj
29-01-2021
Jeżeli w postępowaniu cywilnym to na spokojnie jest czas, aby złożyć na poczcie pełnomocnictwo do odbioru tego i innych listów w przyszłości. W tym celu nie trzeba udać się do urzędu, wystarczy po rac druk pełnomocnictwa i wypełnić oraz podpisać go w obecności pracownika poczty, np. listonosza. Po naszemu: dzwonicie na pocztę: a) jeżeli macie dobry kontakt z listonoszem to bezpośrednio do niego, b) jeśli jest to dla Was przypadkowa osoba to do kierownika i prosicie o przybycie listonosza z drukiem pełnomocnictwa stałego, ponieważ mama chciałaby takie wystawić , a jest osobą z dysfunkcją ruchu i nie może przyjść na pocztę. Listonosz przychodzi, wypełniacie pełnomocnictwo, on świadkuje, że podpis jest autentyczny, zabiera od Was kasę i zanosi na pocztę. Następnego dnia osoba wpisana jako pełnomocnik przychodzi do urzędu i odbiera list za mamę.

anonim cytuj
29-01-2021
Dziękuję bardzo. Nie wiedzieliśmy o takiej możliwości. Jutro spróbujemy.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Czy można mieszkać na działce ROD?
Witajcie, mam pytanie, 3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Kilka pytań odnosnie spadku
Mam kilka pytań odnośnie spadku. Mój mąż ma dużo długów, w tym alimentacyjny. Jest osobą nieodpowiedzialną finansowo, ciągle robi kolejne długi (porada o zmianie męża albo "widziały galy co braly" jest zbędna, człowiek czasem nie wie w co się pakuje...). Nie wiem jak planuje płacić w przyszłości alimenty swojej eks, ale mogę zgadywać, że będzie to rosło, bo raz płaci jej a raz mówi, że nie ma pieniędzy i płaci tylko trochę. Mieszkamy...
Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?
Witam serdecznie, Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji. Pozdrawiam...

Wyszukiwarka