List polecony z sądu

Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczoność? Mama jest jedynym świadkiem.
anonim cytuj
29-01-2021
Polecony w postępowaniu karnym czy cywilnym?

anonim cytuj
29-01-2021
Cywilny. Mama ze względu na stan zdrowia została zwolniona z osobistego stawienia się jako świadek.

anonim cytuj
29-01-2021
Jeżeli w postępowaniu cywilnym to na spokojnie jest czas, aby złożyć na poczcie pełnomocnictwo do odbioru tego i innych listów w przyszłości. W tym celu nie trzeba udać się do urzędu, wystarczy po rac druk pełnomocnictwa i wypełnić oraz podpisać go w obecności pracownika poczty, np. listonosza. Po naszemu: dzwonicie na pocztę: a) jeżeli macie dobry kontakt z listonoszem to bezpośrednio do niego, b) jeśli jest to dla Was przypadkowa osoba to do kierownika i prosicie o przybycie listonosza z drukiem pełnomocnictwa stałego, ponieważ mama chciałaby takie wystawić , a jest osobą z dysfunkcją ruchu i nie może przyjść na pocztę. Listonosz przychodzi, wypełniacie pełnomocnictwo, on świadkuje, że podpis jest autentyczny, zabiera od Was kasę i zanosi na pocztę. Następnego dnia osoba wpisana jako pełnomocnik przychodzi do urzędu i odbiera list za mamę.

anonim cytuj
29-01-2021
Dziękuję bardzo. Nie wiedzieliśmy o takiej możliwości. Jutro spróbujemy.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Kiedy pracodawca może zmniejszyć wynagrodzenie?
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin? Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty. Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć? Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...

Wyszukiwarka