List polecony z sądu

Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczoność? Mama jest jedynym świadkiem.
anonim cytuj
29-01-2021
Polecony w postępowaniu karnym czy cywilnym?

anonim cytuj
29-01-2021
Cywilny. Mama ze względu na stan zdrowia została zwolniona z osobistego stawienia się jako świadek.

anonim cytuj
29-01-2021
Jeżeli w postępowaniu cywilnym to na spokojnie jest czas, aby złożyć na poczcie pełnomocnictwo do odbioru tego i innych listów w przyszłości. W tym celu nie trzeba udać się do urzędu, wystarczy po rac druk pełnomocnictwa i wypełnić oraz podpisać go w obecności pracownika poczty, np. listonosza. Po naszemu: dzwonicie na pocztę: a) jeżeli macie dobry kontakt z listonoszem to bezpośrednio do niego, b) jeśli jest to dla Was przypadkowa osoba to do kierownika i prosicie o przybycie listonosza z drukiem pełnomocnictwa stałego, ponieważ mama chciałaby takie wystawić , a jest osobą z dysfunkcją ruchu i nie może przyjść na pocztę. Listonosz przychodzi, wypełniacie pełnomocnictwo, on świadkuje, że podpis jest autentyczny, zabiera od Was kasę i zanosi na pocztę. Następnego dnia osoba wpisana jako pełnomocnik przychodzi do urzędu i odbiera list za mamę.

anonim cytuj
29-01-2021
Dziękuję bardzo. Nie wiedzieliśmy o takiej możliwości. Jutro spróbujemy.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...
Sprzedawca błędnie opisał sprzedawany produkt.
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych.
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych. W całym bloku jest modernizowana instalacja gazowa. Zarząd stwierdził, że jeśli mieszkanie nie zostanie udostępnione to zaślepią rurę na klatce i odetną dopływ gazu do mieszkania. Czy mi jako właścicielowi coś grozi od strony najemcy ?...

Wyszukiwarka