Zgodnie z art. 822 § 2 Kodeksu cywilnego (K.c.) z chwilą sprzedaży pojazdu obowiązek ubezpieczenia OC przechodzi na nabywcę. Zatem jeśli samochód był ubezpieczony na moment sprzedaży, to obowiązek ten przechodzi na nowego właściciela.
Polisa OC nie jest automatycznie anulowana po sprzedaży pojazdu. Jeżeli poprzedni właściciel chce odzyskać część składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia, powinien sam zwrócić się do towarzystwa ubezpieczeniowego z wnioskiem o rozliczenie składki.
Ostatnio kupiłem samochód z polisa OC na fakturę vat po tygodniu dzwoni do mnie poprzedni właściciel od którego kupiłem auto i każe mi wycofać jego ubezpieczenie bo chce zwrot swoich pieniędzy za ubezpieczenie lub żebym mu zapłacił za nie.
Jeśli nie zawarto w umowie zakupu pojazdu żadnych postanowień odnoszących się do ubezpieczenia OC, nie istnieje obowiązek dokonania zwrotu kosztów ubezpieczenia czy jego anulowania na rzecz poprzedniego właściciela. Wskazane jest, aby odwołać się do treści zawartej umowy.
Zapłacone do końca. Jedyne co to zgłosiłem od razu przy niej sprzedaż jej samochodu i kupno mojego, że ja jestem teraz jego właścicielem, a po przerejestrowaniu od razu zgłosiłem nowe numery do ubezpieczalni.
Dobre praktyki zakładają zgłaszanie zmian do towarzystwa ubezpieczeniowego w momencie, gdy zachodzą one. Jeśli dokonałeś już tego zgłoszenia, spełniłeś swój obowiązek jako nowy właściciel pojazdu.
Podsumowując, obowiązek ubezpieczenia OC przechodzi na nabywcę pojazdu, a ewentualne postanowienia dotyczące zwrotu składki powinny wynikać bezpośrednio z zawartej umowy sprzedaży. Brak takich postanowień w umowie oznacza, że nie masz obowiązku spełnienia żądań poprzedniego właściciela w zakresie zwrotu kosztów ubezpieczenia.