Bezskuteczność egzekucji.

Witam.
W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności.
Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę.
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?
Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może komornik powinien mi wysłać jakieś dokumenty o umorzeniu i z nimi po jakimś czasie mogę zapukać ponownie do komornika?
anonim cytuj
27-08-2023
Ty nic nie robisz. Komornik winien dokonać stosownych adnotacji w e sądzie - tak byś bez przeszkód mógł ponownie złożyć wniosek egzekucyjny.
Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli dobrze rozumiem Twoją odpowiedź, komornik coś musi w e-sad uzupełnić (umorzenie z powodu bezskuteczności egzekucji) i jak to się przeprocesuje, to znów będę mógł przez esąd wyklikać, a jakiś czas kolejną próbę egzekucji.

Tak

anonim cytuj
27-08-2023
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?

Po pierwsze, umorzenie egzekucji przez komornika nie równa się z wygaśnięciem Twojego roszczenia. Umorzenie egzekucji komorniczej następuje wówczas, gdy nie udało się zaspokoić wierzyciela w trakcie postępowania egzekucyjnego, ale nie wyklucza to możliwości powtórnej próby egzekucji w przyszłości.

Po drugie, komornik po umorzeniu postępowania egzekucyjnego zobowiązany jest do dokonania stosownych adnotacji w systemie e-sąd. W praktyce oznacza to, że komornik powinien zaznaczyć w systemie, że egzekucja została umorzona z powodu jej bezskuteczności.

W związku z tym, jeśli Twoje roszczenie nie jest jeszcze przedawnione (w Polsce dla większości roszczeń okres przedawnienia wynosi 3 lata, ale mogą istnieć wyjątki), w dowolnym momencie możesz ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Gdy roszczenie stanie się przedawnione, nie będziesz mógł już domagać się jego spełnienia drogą sądową.

Jeśli chodzi o system e-sąd, po umorzeniu egzekucji powinieneś mieć możliwość złożenia ponownego wniosku egzekucyjnego, o ile Twoje roszczenie nie jest przedawnione.

Dokładnie tak, jak zrozumiałeś z odpowiedzi Post 2, po dokonaniu odpowiednich adnotacji przez komornika w e-sądzie, będziesz mógł w przyszłości ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czas wypowiedzenia w umowie B2B
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...
Problem uciążliwego hałasu.
Witam! Chciałam zapytać, czy istnieje możliwość rozwiązania następującego problemu - w mieście, w którym mieszkam, na składzie węgla znajdują się urządzenia, które emitują bardzo uciążliwy dla mnie i mojej rodziny hałas. Hałas jest słyszalny codziennie, za wyjątkiem niedzieli (w sobotę również hałasują), w godzinach od 7.00 do 18.00 i jest tak głośny, że budzi nas rano, mimo, że nie mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie strefy przemysłowej. Mierzy...
Wpis do KW.
Dzień dobry, mam zagwozdkę jak ruszyć ze sprawą o uregulowanie treści księgi wieczystej, na której postawiony jest mój lokal mieszkalny może od początku, matka, aktem własności ziemi nabyła gospodarstwo rolne, (informacja o nabyciu gospodarstwa przez matkę nie została wpisana do KW, nadal wpisanym jest poprzedni właściciel) Matka zmarła, spadek po matce przypadł dla mnie i mojego brata, W postępowaniu działowym, sąd wyodrębnił z jednego budyn...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...

Wyszukiwarka