Bezskuteczność egzekucji.

Witam.
W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności.
Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę.
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?
Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może komornik powinien mi wysłać jakieś dokumenty o umorzeniu i z nimi po jakimś czasie mogę zapukać ponownie do komornika?
anonim cytuj
27-08-2023
Ty nic nie robisz. Komornik winien dokonać stosownych adnotacji w e sądzie - tak byś bez przeszkód mógł ponownie złożyć wniosek egzekucyjny.
Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli dobrze rozumiem Twoją odpowiedź, komornik coś musi w e-sad uzupełnić (umorzenie z powodu bezskuteczności egzekucji) i jak to się przeprocesuje, to znów będę mógł przez esąd wyklikać, a jakiś czas kolejną próbę egzekucji.

Tak

anonim cytuj
27-08-2023
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?

Po pierwsze, umorzenie egzekucji przez komornika nie równa się z wygaśnięciem Twojego roszczenia. Umorzenie egzekucji komorniczej następuje wówczas, gdy nie udało się zaspokoić wierzyciela w trakcie postępowania egzekucyjnego, ale nie wyklucza to możliwości powtórnej próby egzekucji w przyszłości.

Po drugie, komornik po umorzeniu postępowania egzekucyjnego zobowiązany jest do dokonania stosownych adnotacji w systemie e-sąd. W praktyce oznacza to, że komornik powinien zaznaczyć w systemie, że egzekucja została umorzona z powodu jej bezskuteczności.

W związku z tym, jeśli Twoje roszczenie nie jest jeszcze przedawnione (w Polsce dla większości roszczeń okres przedawnienia wynosi 3 lata, ale mogą istnieć wyjątki), w dowolnym momencie możesz ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Gdy roszczenie stanie się przedawnione, nie będziesz mógł już domagać się jego spełnienia drogą sądową.

Jeśli chodzi o system e-sąd, po umorzeniu egzekucji powinieneś mieć możliwość złożenia ponownego wniosku egzekucyjnego, o ile Twoje roszczenie nie jest przedawnione.

Dokładnie tak, jak zrozumiałeś z odpowiedzi Post 2, po dokonaniu odpowiednich adnotacji przez komornika w e-sądzie, będziesz mógł w przyszłości ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja świadczeń alimentacyjnych.
Witam, od jakiego czasu mam komornika w związku z opóźnieniem płatności za alimenty 2 miesiące, wszystko jest uregulowane już i opłacane są alimenty bieżące, co zrobić aby nie mieć komornika skoro na bieżąco place plus odsetki dla komornika za to że go w ogóle mam ?...
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu.
Dobry wieczór, Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...
Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
Upadłość konsumencka, a rozwiązanie umowy o pracę.
Dzień dobry, Czy ogłoszenie upadłości konsumenckiej przez Pracownika banku może być powodem do rozwiązania umowy o pracę na czas nieokreślony? Dodatkową zmianną jest fakt, że Pracownik posiada w banku swojego Pracodawcy kredyt konsumencki, a więc Pracodawca jest jednym z wierzycieli. Nie jest to natomiast kredyt pracowniczy, Pracownik jest po prostu Klientem banku, w którym pracuje....

Wyszukiwarka