Bezskuteczność egzekucji.

Witam.
W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności.
Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę.
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?
Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może komornik powinien mi wysłać jakieś dokumenty o umorzeniu i z nimi po jakimś czasie mogę zapukać ponownie do komornika?
anonim cytuj
27-08-2023
Ty nic nie robisz. Komornik winien dokonać stosownych adnotacji w e sądzie - tak byś bez przeszkód mógł ponownie złożyć wniosek egzekucyjny.
Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli dobrze rozumiem Twoją odpowiedź, komornik coś musi w e-sad uzupełnić (umorzenie z powodu bezskuteczności egzekucji) i jak to się przeprocesuje, to znów będę mógł przez esąd wyklikać, a jakiś czas kolejną próbę egzekucji.

Tak

anonim cytuj
27-08-2023
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?

Po pierwsze, umorzenie egzekucji przez komornika nie równa się z wygaśnięciem Twojego roszczenia. Umorzenie egzekucji komorniczej następuje wówczas, gdy nie udało się zaspokoić wierzyciela w trakcie postępowania egzekucyjnego, ale nie wyklucza to możliwości powtórnej próby egzekucji w przyszłości.

Po drugie, komornik po umorzeniu postępowania egzekucyjnego zobowiązany jest do dokonania stosownych adnotacji w systemie e-sąd. W praktyce oznacza to, że komornik powinien zaznaczyć w systemie, że egzekucja została umorzona z powodu jej bezskuteczności.

W związku z tym, jeśli Twoje roszczenie nie jest jeszcze przedawnione (w Polsce dla większości roszczeń okres przedawnienia wynosi 3 lata, ale mogą istnieć wyjątki), w dowolnym momencie możesz ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Gdy roszczenie stanie się przedawnione, nie będziesz mógł już domagać się jego spełnienia drogą sądową.

Jeśli chodzi o system e-sąd, po umorzeniu egzekucji powinieneś mieć możliwość złożenia ponownego wniosku egzekucyjnego, o ile Twoje roszczenie nie jest przedawnione.

Dokładnie tak, jak zrozumiałeś z odpowiedzi Post 2, po dokonaniu odpowiednich adnotacji przez komornika w e-sądzie, będziesz mógł w przyszłości ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Zgoda na mieszkanie po śmierci.
Dzień dobry. W razie mojej śmierci mieszkanie odziedziczą moi rodzice. Czy można wykonać zapis, żeby moja dziewczyna mogła korzystać z tego mieszkania? Czy muszę po prostu uwzględnić ją w testamencie i mieszkanie dać całej trójce? Nie chciałbym pominąć rodziców w spadku....
Jak uniknąć płacenia alimentów na nie swoje dziecko?
Czy mam obowiązek łożenia alimentów na syna mojej żony z poprzedniego związku, po tym jak porzuciła mnie dla innego faceta? Nie adoptowałem tego dziecka, nie przysposobiłem, nie ma mojego nazwiska....
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...

Wyszukiwarka