Komornicy zabierają mi wszystkie pieniądze na życie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?
A może porozmawiać z pracodawcą by przyjął Cię na Umowę o Pracę, wtedy komornik zabiera pieniądze, ale wszystko co jest wyżej niż najniższa krajowa. Może w drodze wyjątku Twój szef będzie miał serce.
anonim cytuj
20-09-2022
Komornik ma prawo zająć całe wynagrodzenie z tytułu umowa zlecenie.
anonim cytuj
23-09-2022
Nie, jeśli jest to jedyne, bądź główne źródło utrzymania
anonim cytuj
25-09-2022
Mam dwa dochody, rentę i umowa zlecenie, tylko że rentę w całości przelewam właścicielce mieszkania, bo wynajmuje, a z umowy zlecenia muszę jeszcze dołożyć do całości czynszu, ale komornik zajął całe wynagrodzenie, czy nic się nie da zrobić?
anonim cytuj
26-09-2022
Jeśli to nie jest jedyne źródło utrzymania to nie. Ale można się z nim dogadać
anonim cytuj
29-09-2022
Są dwa źródła dochodu, jedyna opcja to spróbować porozumieć się na mniejsze raty z komornikiem, ale nie ma obowiązku się zgodzić.
anonim cytuj
01-10-2022
Nie jeśli jest periodyczne.
anonim cytuj
03-10-2022
Ale tu nie ma wynagrodzenia periodycznego. Poza tym nie wydaje mi się by przy umowie zleceniu były wypłacane tego typu benefity (nie na tym szczeblu pracowniczym).
anonim cytuj
05-10-2022
A skąd wiesz, że nie jest to wynagrodzenie periodyczne albo jaki to szczebel? Z postu to nie wynika.
anonim cytuj
06-10-2022
Mogę się domyślać po samym fakcie zajęcia przez dwóch komorników.
anonim cytuj
06-10-2022
Rozpocząłem kurs online na serwisie scorector com, aby pozbyć się długów i już na samym początku kursu dowiedziałem się wielu przydatnych informacji, których wcześniej nie znałem. Kurs polecił mi mój dobry znajomy, któremu udało się już całkowicie wyjść z długów.
Witam!
Chcę zakupić laptopa z 2 ręki jednak osoba która go sprzedaje nie może znaleźć dokumentów. Nie sądzę, żeby sprzęt był kradziony czy coś w tym stylu ale przezrony zawsze ubezpieczony.
Czy wystarczy mi umowa kupna sprzedaży i ewentualne oświadczenie sprzedającego, że laptop pochodzi z legalnego źródła w razie W?...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięci...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: