Komornicy zabierają mi wszystkie pieniądze na życie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?
A może porozmawiać z pracodawcą by przyjął Cię na Umowę o Pracę, wtedy komornik zabiera pieniądze, ale wszystko co jest wyżej niż najniższa krajowa. Może w drodze wyjątku Twój szef będzie miał serce.
anonim cytuj
20-09-2022
Komornik ma prawo zająć całe wynagrodzenie z tytułu umowa zlecenie.
anonim cytuj
23-09-2022
Nie, jeśli jest to jedyne, bądź główne źródło utrzymania
anonim cytuj
25-09-2022
Mam dwa dochody, rentę i umowa zlecenie, tylko że rentę w całości przelewam właścicielce mieszkania, bo wynajmuje, a z umowy zlecenia muszę jeszcze dołożyć do całości czynszu, ale komornik zajął całe wynagrodzenie, czy nic się nie da zrobić?
anonim cytuj
26-09-2022
Jeśli to nie jest jedyne źródło utrzymania to nie. Ale można się z nim dogadać
anonim cytuj
29-09-2022
Są dwa źródła dochodu, jedyna opcja to spróbować porozumieć się na mniejsze raty z komornikiem, ale nie ma obowiązku się zgodzić.
anonim cytuj
01-10-2022
Nie jeśli jest periodyczne.
anonim cytuj
03-10-2022
Ale tu nie ma wynagrodzenia periodycznego. Poza tym nie wydaje mi się by przy umowie zleceniu były wypłacane tego typu benefity (nie na tym szczeblu pracowniczym).
anonim cytuj
05-10-2022
A skąd wiesz, że nie jest to wynagrodzenie periodyczne albo jaki to szczebel? Z postu to nie wynika.
anonim cytuj
06-10-2022
Mogę się domyślać po samym fakcie zajęcia przez dwóch komorników.
anonim cytuj
06-10-2022
Rozpocząłem kurs online na serwisie scorector com, aby pozbyć się długów i już na samym początku kursu dowiedziałem się wielu przydatnych informacji, których wcześniej nie znałem. Kurs polecił mi mój dobry znajomy, któremu udało się już całkowicie wyjść z długów.
Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?...
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ?
Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...
Witam, jeżeli pracownik jest na okresie wypowiedzenia do końca grudnia i w okresie świątecznym firma stoi, będzie "zamknięta" na cztery spusty a pracownik będący w okresie wypowiedzenia nie ma urlopu - co w takiej sytuacji?
Prezes może zmusić do wzięcia urlopu bezpłatnego?...
Witam, jak w tytule. Piszę do Was w sprawie zajęcia komorniczego pieniędzy mojej narzeczonej. 02.11.2023 wpłynęło moje wynagrodzenie, które nie przekraczało progu minimalnej krajowej. Stety albo niestety jak dla nas na ten sam dzień wpłynęło na moje konto wynagrodzenie mojej narzeczonej. W tym momencie automatycznie zablokowali nam 2200 zł. Po rozmowie z komornikiem ten zadeklarował się, że odblokuje konto i rozłoży mi na raty tylko muszę napisać...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: