Komornicy zabierają mi wszystkie pieniądze na życie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?
A może porozmawiać z pracodawcą by przyjął Cię na Umowę o Pracę, wtedy komornik zabiera pieniądze, ale wszystko co jest wyżej niż najniższa krajowa. Może w drodze wyjątku Twój szef będzie miał serce.
anonim cytuj
20-09-2022
Komornik ma prawo zająć całe wynagrodzenie z tytułu umowa zlecenie.
anonim cytuj
23-09-2022
Nie, jeśli jest to jedyne, bądź główne źródło utrzymania
anonim cytuj
25-09-2022
Mam dwa dochody, rentę i umowa zlecenie, tylko że rentę w całości przelewam właścicielce mieszkania, bo wynajmuje, a z umowy zlecenia muszę jeszcze dołożyć do całości czynszu, ale komornik zajął całe wynagrodzenie, czy nic się nie da zrobić?
anonim cytuj
26-09-2022
Jeśli to nie jest jedyne źródło utrzymania to nie. Ale można się z nim dogadać
anonim cytuj
29-09-2022
Są dwa źródła dochodu, jedyna opcja to spróbować porozumieć się na mniejsze raty z komornikiem, ale nie ma obowiązku się zgodzić.
anonim cytuj
01-10-2022
Nie jeśli jest periodyczne.
anonim cytuj
03-10-2022
Ale tu nie ma wynagrodzenia periodycznego. Poza tym nie wydaje mi się by przy umowie zleceniu były wypłacane tego typu benefity (nie na tym szczeblu pracowniczym).
anonim cytuj
05-10-2022
A skąd wiesz, że nie jest to wynagrodzenie periodyczne albo jaki to szczebel? Z postu to nie wynika.
anonim cytuj
06-10-2022
Mogę się domyślać po samym fakcie zajęcia przez dwóch komorników.
anonim cytuj
06-10-2022
Rozpocząłem kurs online na serwisie scorector com, aby pozbyć się długów i już na samym początku kursu dowiedziałem się wielu przydatnych informacji, których wcześniej nie znałem. Kurs polecił mi mój dobry znajomy, któremu udało się już całkowicie wyjść z długów.
Dzień dobry.
Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku.
Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł.
Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę .
Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu .
Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...
Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał ...
Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0.
Jak to wygląda z podatkiem, wpłaceniem tego na konto, aby nie mieć przyjemności z fiskusem i nie odprowadzać podatku z tego tytułu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: