jak dzieli się renta rodzinna po zmarłym rodzicu

Jak jest z rentą rodzinną jak jeden z rodziców umiera i jest 3 dzieci uczących się? Jak jest wypłacana? W równych kwotach, procentowo dzielona?
anonim cytuj
28-10-2021
Dzieci uczące się do 25 roku życia, jeśli jest 3 to 95%. Jedna łączna dla wszystkich lub dzielona po równo dla wdowca jeśli ukończył 50 lat i dzieci

anonim cytuj
28-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi renty rodzinnej po zmarłym ubezpieczonym, zasadniczo, uprawnieni do renty są członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego, którzy byli przez niego utrzymywani lub mieli prawo do alimentów.

Jeśli chodzi o kwestię podziału renty rodzinną pomiędzy członkami rodziny:

Rentę rodzinną dla dzieci ubezpieczonego (w tym uczących się) dzieli się między uprawnionymi w równych częściach.

Jednakże, suma rent rodzinnych przyznanych członkom rodziny zmarłego nie może przekroczyć 85% jego renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W przypadku trzech dzieci, każde z nich może otrzymać rentę w wysokości 28,33% renty zmarłego rodzica.

Natomiast, jeśli w grę wchodzi wdowiec lub wdowa, który ukończył 50 lat i ma prawo do renty rodzinnej, podział renty może wyglądać inaczej, ale nie przekraczając łącznej sumy 85% renty zmarłego.

Jednakże warto podkreślić, że zasady dotyczące renty rodzinnej mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności i przepisów obowiązujących w momencie śmierci ubezpieczonego. Zawsze warto zwrócić się bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji na temat indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?
W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane? Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?
Pytanie brzmi: Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko? Moja sytuacja: Umowa o pracę na czas nieokreślony Sytuacja żony: Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy m...

Wyszukiwarka