jak dzieli się renta rodzinna po zmarłym rodzicu

Jak jest z rentą rodzinną jak jeden z rodziców umiera i jest 3 dzieci uczących się? Jak jest wypłacana? W równych kwotach, procentowo dzielona?
anonim cytuj
28-10-2021
Dzieci uczące się do 25 roku życia, jeśli jest 3 to 95%. Jedna łączna dla wszystkich lub dzielona po równo dla wdowca jeśli ukończył 50 lat i dzieci

anonim cytuj
28-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi renty rodzinnej po zmarłym ubezpieczonym, zasadniczo, uprawnieni do renty są członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego, którzy byli przez niego utrzymywani lub mieli prawo do alimentów.

Jeśli chodzi o kwestię podziału renty rodzinną pomiędzy członkami rodziny:

Rentę rodzinną dla dzieci ubezpieczonego (w tym uczących się) dzieli się między uprawnionymi w równych częściach.

Jednakże, suma rent rodzinnych przyznanych członkom rodziny zmarłego nie może przekroczyć 85% jego renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W przypadku trzech dzieci, każde z nich może otrzymać rentę w wysokości 28,33% renty zmarłego rodzica.

Natomiast, jeśli w grę wchodzi wdowiec lub wdowa, który ukończył 50 lat i ma prawo do renty rodzinnej, podział renty może wyglądać inaczej, ale nie przekraczając łącznej sumy 85% renty zmarłego.

Jednakże warto podkreślić, że zasady dotyczące renty rodzinnej mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności i przepisów obowiązujących w momencie śmierci ubezpieczonego. Zawsze warto zwrócić się bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji na temat indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot części czesnego za żłobek.
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....
Nieuczciwa konkurencja.
Witam, pracownik jednego z naszych klientów otrzymał od konkurencji propozycję korzyści finansowych w zamian za każde przekazane zlecenie transportowe. Chciałem prosić Was o opinię na ten temat, ponieważ wydaje mi się, że jest to rodzaj łapówki i pole do nadużyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że przełożeni, ani właściciele klienta nic nie mają wiedzieć o tym systemie motywacyjnym. Poniżej załączam tą propozycję. Z góry dziękuję za podzielenie...
Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...

Wyszukiwarka