jak dzieli się renta rodzinna po zmarłym rodzicu

Jak jest z rentą rodzinną jak jeden z rodziców umiera i jest 3 dzieci uczących się? Jak jest wypłacana? W równych kwotach, procentowo dzielona?
anonim cytuj
28-10-2021
Dzieci uczące się do 25 roku życia, jeśli jest 3 to 95%. Jedna łączna dla wszystkich lub dzielona po równo dla wdowca jeśli ukończył 50 lat i dzieci

anonim cytuj
28-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi renty rodzinnej po zmarłym ubezpieczonym, zasadniczo, uprawnieni do renty są członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego, którzy byli przez niego utrzymywani lub mieli prawo do alimentów.

Jeśli chodzi o kwestię podziału renty rodzinną pomiędzy członkami rodziny:

Rentę rodzinną dla dzieci ubezpieczonego (w tym uczących się) dzieli się między uprawnionymi w równych częściach.

Jednakże, suma rent rodzinnych przyznanych członkom rodziny zmarłego nie może przekroczyć 85% jego renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W przypadku trzech dzieci, każde z nich może otrzymać rentę w wysokości 28,33% renty zmarłego rodzica.

Natomiast, jeśli w grę wchodzi wdowiec lub wdowa, który ukończył 50 lat i ma prawo do renty rodzinnej, podział renty może wyglądać inaczej, ale nie przekraczając łącznej sumy 85% renty zmarłego.

Jednakże warto podkreślić, że zasady dotyczące renty rodzinnej mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności i przepisów obowiązujących w momencie śmierci ubezpieczonego. Zawsze warto zwrócić się bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji na temat indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?...
Czy praca młodocianego wlicza się do stażu pracy?
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....
Umyślne potrącenie przez samochód.
Witam, kilka dni temu zostałem potrącony umyślnie przez samochód w strefie mieszkalnej. Miedzy mną a "sąsiadem", a raczej osobą która masowo kupuje mieszkania i daje pod wynajem doszło do sprzeczki a w zasadzie zniszczył moje mienie i oddalił się z miejsca. Nie wiele myśląc poszedłem za nim, stanąłem naprzeciwko maski samochodu aby uniemożliwić mu odjazd i wyciągnąłem telefon w celu poinformowania Policji o zajściu. Pan "Z" si...
Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...

Wyszukiwarka