jak dzieli się renta rodzinna po zmarłym rodzicu

Jak jest z rentą rodzinną jak jeden z rodziców umiera i jest 3 dzieci uczących się? Jak jest wypłacana? W równych kwotach, procentowo dzielona?
anonim cytuj
28-10-2021
Dzieci uczące się do 25 roku życia, jeśli jest 3 to 95%. Jedna łączna dla wszystkich lub dzielona po równo dla wdowca jeśli ukończył 50 lat i dzieci

anonim cytuj
28-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi renty rodzinnej po zmarłym ubezpieczonym, zasadniczo, uprawnieni do renty są członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego, którzy byli przez niego utrzymywani lub mieli prawo do alimentów.

Jeśli chodzi o kwestię podziału renty rodzinną pomiędzy członkami rodziny:

Rentę rodzinną dla dzieci ubezpieczonego (w tym uczących się) dzieli się między uprawnionymi w równych częściach.

Jednakże, suma rent rodzinnych przyznanych członkom rodziny zmarłego nie może przekroczyć 85% jego renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W przypadku trzech dzieci, każde z nich może otrzymać rentę w wysokości 28,33% renty zmarłego rodzica.

Natomiast, jeśli w grę wchodzi wdowiec lub wdowa, który ukończył 50 lat i ma prawo do renty rodzinnej, podział renty może wyglądać inaczej, ale nie przekraczając łącznej sumy 85% renty zmarłego.

Jednakże warto podkreślić, że zasady dotyczące renty rodzinnej mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności i przepisów obowiązujących w momencie śmierci ubezpieczonego. Zawsze warto zwrócić się bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji na temat indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział mieszkania.
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Opiekun prawny
Dzien dobry. Chcialabym sie dowiedziec czy powinnam zostac poinformowana oficjalnie przez sad lub notariusza ô tym ze moja siostra zostala opiekunem prawnym naszego ojca. Czy potrzebuje jej zgody aby go widywac ? Dziekuje za odpowiedz. ...
Rezygnacja z usług firmy cateringowej.
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...
rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...

Wyszukiwarka