jak dzieli się renta rodzinna po zmarłym rodzicu

Jak jest z rentą rodzinną jak jeden z rodziców umiera i jest 3 dzieci uczących się? Jak jest wypłacana? W równych kwotach, procentowo dzielona?
anonim cytuj
28-10-2021
Dzieci uczące się do 25 roku życia, jeśli jest 3 to 95%. Jedna łączna dla wszystkich lub dzielona po równo dla wdowca jeśli ukończył 50 lat i dzieci

anonim cytuj
28-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi renty rodzinnej po zmarłym ubezpieczonym, zasadniczo, uprawnieni do renty są członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego, którzy byli przez niego utrzymywani lub mieli prawo do alimentów.

Jeśli chodzi o kwestię podziału renty rodzinną pomiędzy członkami rodziny:

Rentę rodzinną dla dzieci ubezpieczonego (w tym uczących się) dzieli się między uprawnionymi w równych częściach.

Jednakże, suma rent rodzinnych przyznanych członkom rodziny zmarłego nie może przekroczyć 85% jego renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W przypadku trzech dzieci, każde z nich może otrzymać rentę w wysokości 28,33% renty zmarłego rodzica.

Natomiast, jeśli w grę wchodzi wdowiec lub wdowa, który ukończył 50 lat i ma prawo do renty rodzinnej, podział renty może wyglądać inaczej, ale nie przekraczając łącznej sumy 85% renty zmarłego.

Jednakże warto podkreślić, że zasady dotyczące renty rodzinnej mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności i przepisów obowiązujących w momencie śmierci ubezpieczonego. Zawsze warto zwrócić się bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji na temat indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...
Wspólnota majątkowa a rozwód.
Otrzymałam w darowiźnie dom i działkę. Później wzięłam ślub i rozszerzałam umową majątkową małżeńską wspólność i wyszczególniona była ta darowizna od rodziców ze tez wchodzi w majątek wspólny. Czy ten akt notarialny jest sporządzony zgodnie z prawem? Chce się z nim rozwieźć i teraz nie wiem czy musimy to dzielić na pół?...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Wraz z mężem mamy mieszkanie które jest naszą wspólną własnością. W księdze wieczystej pojawił się wpis za mój dług, mąż nie ma z tym nic wspólnego. Czy ja mogę znieść moja własność ? Czy mogę dokonać darowizny na rzecz dziecka lub męża ?...
Wynajmuje mieszkanie a właściciel mieszkania nigdzie tego nie zgłosił co zrobić??
Dobry wieczór. Wynajmuję mieszkanie od pana x od 2009 r. Umowę zawarliśmy tzw. ustną.Wszystko ok pięknie przez 13 lat .Właściciel prosił mnie żebym nie płacił mu na konto tylko do ręki . Mówię ok.Teraz po 13 latach żąda horrendalnych pieniędzy za najem gdy poprosiłem go o rachunek za zeszły rok bo chciałem koszty wykazać okazało się że on nigdzie tego wynajmu nie zgłosił .Czy mogę go w jakiś sposób zgłosić nie wiem do urzędu skarbowego? Czy sądu?...

Wyszukiwarka