jak dzieli się renta rodzinna po zmarłym rodzicu

Jak jest z rentą rodzinną jak jeden z rodziców umiera i jest 3 dzieci uczących się? Jak jest wypłacana? W równych kwotach, procentowo dzielona?
anonim cytuj
28-10-2021
Dzieci uczące się do 25 roku życia, jeśli jest 3 to 95%. Jedna łączna dla wszystkich lub dzielona po równo dla wdowca jeśli ukończył 50 lat i dzieci

anonim cytuj
28-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi renty rodzinnej po zmarłym ubezpieczonym, zasadniczo, uprawnieni do renty są członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego, którzy byli przez niego utrzymywani lub mieli prawo do alimentów.

Jeśli chodzi o kwestię podziału renty rodzinną pomiędzy członkami rodziny:

Rentę rodzinną dla dzieci ubezpieczonego (w tym uczących się) dzieli się między uprawnionymi w równych częściach.

Jednakże, suma rent rodzinnych przyznanych członkom rodziny zmarłego nie może przekroczyć 85% jego renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. W przypadku trzech dzieci, każde z nich może otrzymać rentę w wysokości 28,33% renty zmarłego rodzica.

Natomiast, jeśli w grę wchodzi wdowiec lub wdowa, który ukończył 50 lat i ma prawo do renty rodzinnej, podział renty może wyglądać inaczej, ale nie przekraczając łącznej sumy 85% renty zmarłego.

Jednakże warto podkreślić, że zasady dotyczące renty rodzinnej mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności i przepisów obowiązujących w momencie śmierci ubezpieczonego. Zawsze warto zwrócić się bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w celu uzyskania dokładnych informacji na temat indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET
Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję...
Czy można odmówić wystawienia faktury imiennej?
Prowadzę działalność nierejestrowaną i zbieram faktury/paragony imienne aby odliczyć sobie koszty. Ostatnio w jednej z sieciówek odmówiono mi wystawiania, tłumacząc, że bez NIP-u nie wystawią. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Prosić o kierownika? Zależy mi na towarze ale na fakturze również...
Odstąpienie od umowy
Witam serdecznie, 10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów. 11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie. 14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam. 18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie. Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...
Eksmisja najemców z dziećmi.
Witam, chciałam zapytać czy jeżeli mieszkanie jest zadłużone i do eksmisji, to czy mogą eksmitować z dziećmi?...

Wyszukiwarka