Czy dług uległ przedawnieniu?

W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich pismo o tym, że dług uległ przedawnieniu?
anonim cytuj
16-11-2023
Oczywiście możesz ich poinformować, że roszczenie uległo przedawnieniu. Jednak zupełnie nic to nie zmieni, gdyż dalej będą mogli się z Tobą kontaktować w celu spłacenia długu.

anonim cytuj
16-11-2023
Nie będą mogli. Zwróć uwagę na przepis art. 117 par. 2 z indeksem 1 kodeksu cywilnego. "nie można się domagać..." ale mało kto ma tego świadomość.

anonim cytuj
16-11-2023
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu.

Według polskiego prawa, termin przedawnienia zależy od rodzaju długu. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się po 3 latach, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Oznacza to, że dług z 2017 roku mógł ulec przedawnieniu w 2020 roku.

Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu.

Jeśli sprawa nie była skierowana do sądu przed upływem terminu przedawnienia, to roszczenie firmy faktycznie mogło ulec przedawnieniu. Jednak ważne jest, żeby wziąć pod uwagę wszelkie czynności, które mogły przerwać bieg przedawnienia, na przykład przyznanie się do długu lub dokonanie częściowej spłaty.

Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich pismo o tym, że dług uległ przedawnieniu?

Zgodnie z art. 117 § 2 z indeksem 1 Kodeksu cywilnego, po upływie terminu przedawnienia dłużnik może odmówić spełnienia świadczenia. Możesz więc napisać do firmy z informacją, że według Twojej oceny dług uległ przedawnieniu. Jednakże, firma może nadal próbować kontaktować się w celu dobrowolnej spłaty długu, nawet jeśli roszczenie uległo przedawnieniu, ponieważ samo przedawnienie nie powoduje wygaśnięcia długu, a jedynie daje dłużnikowi prawo do odmowy jego spłacenia.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....
Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Dzień dobry, Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...
Zwolnienie natychmiastowe pomimo okresu wypowiedzenia.
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia." Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...

Wyszukiwarka