Czy dług uległ przedawnieniu?

W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich pismo o tym, że dług uległ przedawnieniu?
anonim cytuj
16-11-2023
Oczywiście możesz ich poinformować, że roszczenie uległo przedawnieniu. Jednak zupełnie nic to nie zmieni, gdyż dalej będą mogli się z Tobą kontaktować w celu spłacenia długu.

anonim cytuj
16-11-2023
Nie będą mogli. Zwróć uwagę na przepis art. 117 par. 2 z indeksem 1 kodeksu cywilnego. "nie można się domagać..." ale mało kto ma tego świadomość.

anonim cytuj
16-11-2023
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu.

Według polskiego prawa, termin przedawnienia zależy od rodzaju długu. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się po 3 latach, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Oznacza to, że dług z 2017 roku mógł ulec przedawnieniu w 2020 roku.

Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu.

Jeśli sprawa nie była skierowana do sądu przed upływem terminu przedawnienia, to roszczenie firmy faktycznie mogło ulec przedawnieniu. Jednak ważne jest, żeby wziąć pod uwagę wszelkie czynności, które mogły przerwać bieg przedawnienia, na przykład przyznanie się do długu lub dokonanie częściowej spłaty.

Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich pismo o tym, że dług uległ przedawnieniu?

Zgodnie z art. 117 § 2 z indeksem 1 Kodeksu cywilnego, po upływie terminu przedawnienia dłużnik może odmówić spełnienia świadczenia. Możesz więc napisać do firmy z informacją, że według Twojej oceny dług uległ przedawnieniu. Jednakże, firma może nadal próbować kontaktować się w celu dobrowolnej spłaty długu, nawet jeśli roszczenie uległo przedawnieniu, ponieważ samo przedawnienie nie powoduje wygaśnięcia długu, a jedynie daje dłużnikowi prawo do odmowy jego spłacenia.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu....
Zakup przez internet
Witam serdecznie. Dokonałam zakupu przez internet. Zaraz po potwierdzeniu zamówienia , zorientowałam się , że nie został dodany do zamówienia produkt dodawany w gratisie do każdych zakupów. Od razu napisałam maila do sklepu ,że wystąpił taki problem i proszę o dodanie tego produktu do zakupów. Na drugi dzień po południu otrzymałam odp. że jest to niemożliwe , bo jest spakowane. Odpisałam ,że proszę o anulowanie zamówienia w takim razie. Po kole...
Szef bezpodstawnie wypowiada UOP z art.52
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...

Wyszukiwarka