Czy dług uległ przedawnieniu?

W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich pismo o tym, że dług uległ przedawnieniu?
anonim cytuj
16-11-2023
Oczywiście możesz ich poinformować, że roszczenie uległo przedawnieniu. Jednak zupełnie nic to nie zmieni, gdyż dalej będą mogli się z Tobą kontaktować w celu spłacenia długu.

anonim cytuj
16-11-2023
Nie będą mogli. Zwróć uwagę na przepis art. 117 par. 2 z indeksem 1 kodeksu cywilnego. "nie można się domagać..." ale mało kto ma tego świadomość.

anonim cytuj
16-11-2023
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu.

Według polskiego prawa, termin przedawnienia zależy od rodzaju długu. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się po 3 latach, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Oznacza to, że dług z 2017 roku mógł ulec przedawnieniu w 2020 roku.

Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu.

Jeśli sprawa nie była skierowana do sądu przed upływem terminu przedawnienia, to roszczenie firmy faktycznie mogło ulec przedawnieniu. Jednak ważne jest, żeby wziąć pod uwagę wszelkie czynności, które mogły przerwać bieg przedawnienia, na przykład przyznanie się do długu lub dokonanie częściowej spłaty.

Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich pismo o tym, że dług uległ przedawnieniu?

Zgodnie z art. 117 § 2 z indeksem 1 Kodeksu cywilnego, po upływie terminu przedawnienia dłużnik może odmówić spełnienia świadczenia. Możesz więc napisać do firmy z informacją, że według Twojej oceny dług uległ przedawnieniu. Jednakże, firma może nadal próbować kontaktować się w celu dobrowolnej spłaty długu, nawet jeśli roszczenie uległo przedawnieniu, ponieważ samo przedawnienie nie powoduje wygaśnięcia długu, a jedynie daje dłużnikowi prawo do odmowy jego spłacenia.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Pytanie odnośnie praw rodzicielskich
Witam. Mam pytanie odnośnie praw rodzicielskich. Ojciec dziecka wyprowadził się z domu z powodu przypuszczan i przyznania się żony do zdrady, jeszcze nie ma rozwodu, zamieszkał po prawie pół roku z nową partnerką zrobił pokój dla syna by mógł do nich spokojnie przychodzić i by miał swoj pokój i kącik. Matka dziecka ogranicza mu spotkania, ciągle wymyśla różne powody by się nie widzieli, ogranicza mu widzenia z synem co skutkuje że nie widzą si...
Czy żeby wyjechać z dzieckiem na wakacje za granicę potrzeba jest zgoda obydwu rodziców?
Czy żeby wyjechać z dzieckiem na krótkie wakacje za granicę potrzeba jest zgoda obydwu rodziców?...
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Opinia rzeczoznawcy.
Jestem w trakcie podziału majątku. Na skutek braku porozumienia z byłym mężem w ustaleniu wartości mieszkania i samochodu (jedno niebotycznie zawyżone przez niego drugie nierealnie niskie). Sąd powołał rzeczoznawców, których wycena jest zbieżna z wartościami podawanymi przeze mnie. Strategia mojego eks - to wykończenie mnie kosztami sądowymi, on pieniądze ma. Czy zawsze Sąd kosztami opinii obciąża strony po połowie? Postawa drugiej strony jest ni...

Wyszukiwarka