Jakiś czas temu zmarł mój dziadek. Pół roku później zmarł jego syn, a mój wujek. Sprawa spadkowa nie była przeprowadzona. Czy żona wujka dziedziczy po dziadku część mieszkania należną wujkowi, jako, ze zmarł on po dziadku, czy całą jego część dziedziczą tylko jego dzieci?
Skoro wujek zmarł po swoim ojcu to zdążył po nim odziedziczyć (nawet jeśli nie było sprawy spadkowej). Po wujku dziedziczy jego żona i dzieci (w częściach równych ale zona nie mniej niż 1/4). Do masy spadkowej po wujku wchodzi również to, co zdążył on odziedziczyć po swoim ojcu (Twoim dziadku).
anonim cytuj
03-11-2023
No ja właśnie tak twierdzę, a wszyscy dookoła (łącznie z notariuszem) mi wmawiają, że ciocia się nie włącza do tego.
anonim cytuj
03-11-2023
Trudno mi uwierzyć żeby notariusz nie znał tak podstawowych przepisów prawa spadkowego.
Czy na pewno sytuacja wygląda tak, jak ja przedstawiłeś? Może zachodzi dziedziczenie testamentowe, a nie ustawowe?
W przypadku dziedziczenia ustawowego pominięcie żony wujka przy spadku po dziadku mogłoby nastąpić tylko wówczas gdyby wujek nie dożył otwarcia spadku po swoim ojcu (art. 931 par. 2 KC).
Podkreślam - liczy się data otwarcia spadku, którą przy dziedziczeniu ustawowym jest data zgony spadkodawcy. Nie ma tu znaczenia fakt, że wujek nie zdążył przeprowadzić sprawy spadkowej po swoim ojcu.
anonim cytuj
03-11-2023
No bardziej sekretarka niż sam notariusz, ale zawsze to pracownik kancelarii. Co nieco powinna wiedzieć. Ale jak powiedziała "żona to nie rodzina". Reszta się zgadza.
anonim cytuj
03-11-2023
A mi się wydaje, że doszło tu do nieporozumienia i pewnych skrótów myślowych.
Czy wskazana ciocia jest spadkobiercą dziadka? Oczywiście nie, spadkobiercą będzie jej mąż, gdyż żył on w chwili śmierci ojca. Ona natomiast jest spadkobiercą męża.
Finalnie tak, przypadnie jej udział w mieszkaniu, ale nie jako spadkobierczyni dziadka, tylko spadkobierczyni męża, który nabył spadek po dziadku.
Zatem jeżeli w kancelarii ktoś zapytał "czy ciocia będzie dziedziczyć po dziadku?" odpowiedź brzmi nie, bo "żona (syna) to nie rodzina". Natomiast dziedziczyć po nim będzie syn. A ciocia dopiero po synu.
Zatem, żeby stwierdzić prawo cioci do udziału w mieszkaniu należy sporządzić dwa akty poświadczenia dziedziczenia:
1. pierwszy po dziadku - gdzie jako spadkobierca będzie wskazany syn-mąż cioci;
2. drugi po synu-mężu cioci, gdzie jako spadkobierczyni będzie wskazana ona.
Witam ,
Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik?
Nie ukrywam, nie marzy mi się płacić za kogoś ponad 2 tysięcy złotych.
Żeby była jasność, koszta dzieliliśmy po połowie, ona się wyprowadziła i swojej połowy nie chce...
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: