Zatrzymane prawo jazdy.

Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli że ktoś się ze mną skontaktuje. Nie wiem gdzie i kiedy się mogę od tego odwołać.
anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. g ustawy policjant zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie przekroczenia przez kierującego pojazdem 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego. Taka redakcja przepisu art. 135 ust. 1 ustawy uprawnia stwierdzenie, że oba przepisy pozostają ze sobą w oczywistym związku, który pozwala skonstruować normę materialnoprawną dla decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy. Jest bowiem oczywistym, że bez zaistnienia okoliczności zamieszczonych w normie m.in. art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. g ustawy, nie ma podstaw do zastosowania przepisu art. 138 ust. 1 ustawy. Z wymienionych przepisów wynika zatem, że w razie przekroczenia przez kierowcę liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego starosta zobligowany został przez ustawodawcę do wydania decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy, gdyż w przepisach tych zawarte zostały normy nakazujące dla organów. Przekroczenie limitu 24 punktów skutkuje nakazem zatrzymania prawo jazdy, zaś starosta, a nie policjant obciążony jest nakazem wydania decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy (por. wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 16 grudnia 2010 r., sygn. akt I SA/Bd 1208/10 - Lex nr 751976; wyrok WSA w łodzi z dnia 11 stycznia 2011 r., sygn. akt III SA/Łd 989/11 - Lex nr 1107731).

anonim cytuj
07-11-2023
Okres zatrzymania od 23.09.23 do 23.12.23 włącznie i po tym dniu można się ubiegać o zwrot . To mogę odebrać 23.12.23 czy jak o wygląda ?

anonim cytuj
07-11-2023
W przypadku zatrzymania prawa jazdy z powodu przekroczenia dozwolonej prędkości, istotne są okoliczności faktyczne zdarzenia oraz dowody, które Pan posiada. Jeśli faktycznie jechał Pan z prędkością nieprzekraczającą dozwolonej prędkości i dysponuje Pan dowodem w postaci wydruku z GPS, może to być podstawa do zakwestionowania zatrzymania prawa jazdy. Zgodnie z art. 129 § 1 pkt 3a ustawy Prawo o ruchu drogowym, organy takie jak starosta są zobowiązane do natychmiastowego zatrzymania prawa jazdy kierowcy, który przekroczył dozwoloną prędkość o więcej niż 50 km/h w terenie zabudowanym. Organ, który zatrzymał prawo jazdy, jest zobowiązany do niezwłocznego przekazania sprawy do właściwego starosty, który podejmuje dalsze decyzje (art. 130 § 2 Prawa o ruchu drogowym). W przypadku braku protokołu odmowy przyjęcia mandatu, należy zachować wszelkie dowody, które mogą potwierdzić okoliczności zdarzenia, w tym wydruk z GPS. Ma Pan prawo złożyć wniosek o odtworzenie nagrania z fotoradaru, a także żądać wszczęcia postępowania w sprawie o wykroczenie, w ramach którego będzie mógł Pan przedstawić swoje dowody i argumenty.

Odpowiedź na Post 2: Policjant ma prawo zatrzymać prawo jazdy na podstawie art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy Prawo o ruchu drogowym, jeżeli kierujący pojazdem przekroczył dozwoloną prędkość o ponad 50 km/h w terenie zabudowanym. Jednakże ostateczna decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy należy do starosty, na podstawie art. 135 ust. 2 tejże ustawy. Decyzja ta musi być wydana w formie aktu administracyjnego, który może być zaskarżony do sądu administracyjnego. W sytuacji gdy nie zgadza się Pan z zatrzymaniem prawa jazdy, może Pan złożyć odwołanie od decyzji starosty do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na podstawie Kodeksu postępowania administracyjnego oraz ustawy o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Odpowiedź na Post 3: Jeśli otrzymał Pan decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy na określony okres, to uprawniony jest Pan do ubiegania się o jego zwrot po upływie tego okresu. Zgodnie z art. 135 ust. 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym, prawo jazdy zatrzymywane jest na okres 3 miesięcy, chyba że w decyzji określono inny termin. Po upływie tego terminu, zgodnie z art. 135 ust. 6 tej ustawy, prawo jazdy powinno być zwrócone kierowcy niezwłocznie, chyba że w międzyczasie zostało orzeczone inne administracyjne ograniczenie prawa do kierowania pojazdami. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących terminu zwrotu prawa jazdy, powinien Pan skontaktować się z właściwym organem, który wydał decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

wniosek do funduszu alimentacyjnego
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie ...
obniżenie alimentów
Jakie argumenty warto poruszać, które dla sądu mają znaczenie przy obniżenie alimentów? Jakich lepiej nie poruszać? Pomożecie?...
Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Problem z rejestracją auta.
Witam, jak się zabrać sądownie za ustalenie własności pojazdu? Kupiłem auto z kilkoma umowami (nikt z poprzednich właścicieli nie rejestrował tego na siebie), jedna z nich zaginęła przez co jest problem teraz z rejestracją auta....

Wyszukiwarka