Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?

Dzień dobry,
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

anonim cytuj
28-10-2021
Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

anonim cytuj
28-10-2021
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?

Tak, w świetle przepisów polskiego prawa, dziecko ma prawo do renty rodzinnej po zmarłym rodzicu. Zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, rentę rodziną przysługuje m.in. dziecku ubezpieczonego lub emeryta do ukończenia 18 lat, a jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub na studiach - do ukończenia 25 lat. Jednakże nie jest prawdą, że renta przysługuje do 26 roku życia, jak sugeruje Post 2.

Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

Tak, to jest prawidłowa informacja. Renta rodzinna przysługuje dziecku do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę.

Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

Renta rodzinna może być dzielona między uprawnionymi członkami rodziny. Oznacza to, że suma renty, która przysługuje rodzinie (np. matce i dziecku) po zmarłym ojcu, jest dzielona między nimi. Jednak kwota renty dla każdej z osób uprawnionych jest ustalana indywidualnie i zależy od wielu czynników, w tym od podstawy wymiaru świadczenia zmarłego oraz liczby uprawnionych do renty. Więcej na ten temat można znaleźć w przepisach dotyczących emerytur i rent, w szczególności w ustawie o emeryturach i rentach z FUS.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak bezpiecznie kupić zadłużoną nieruchomość?
Witam. Zamierzam kupić dom od małżeństwa, którzy mają długi i komornika. Z tego co wiem, to komornik ma odebrać dług u notariusza i resztę pieniędzy im oddać. Ludzie ci chcą za te pieniądze kupić mieszkanie. Są to alkoholicy i obawiam się, że pieniądze szybko znikną a oni się nie wyprowadzą. Jak mogę się przed tym zabezpieczyć? Co zrobić, żeby w razie czego eksmisja była skuteczna?...
Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem?
Witam, Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem, który nie płaci regularnie i ma już dług około 34 tys.? Wiem, że posiada na siebie jedynie auto i nic więcej. Jest zgłoszony u komornika, ale komornik powiedział że ma związane ręce, bo można liczyć jedynie na to aż dłużnik sam będzie wpłacał. Konta dwa zajęte,na których nic się nie pojawia. Wiem, że ma już żonę i nowe dziecko,ale to chyba nie ważne. Czy jeżeli on nie płaci mogę pozwać jego matkę o ...
Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...
Majątek osobisty czy wspólny?
Przed ślubem byłem jedynym właścicielem mojego konta, na którym gromadziłem oszczędności. Miesiąc po ślubie wraz z żoną założyliśmy wspólne konto, natomiast Rok po ślubie dokonałem przelewu w kwocie 50tys z mojego konta na konto wspólne. Czy te 50tys stanowi majątek wspólny czy mój osobisty?...

Wyszukiwarka