Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?

Dzień dobry,
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

anonim cytuj
28-10-2021
Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

anonim cytuj
28-10-2021
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?

Tak, w świetle przepisów polskiego prawa, dziecko ma prawo do renty rodzinnej po zmarłym rodzicu. Zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, rentę rodziną przysługuje m.in. dziecku ubezpieczonego lub emeryta do ukończenia 18 lat, a jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub na studiach - do ukończenia 25 lat. Jednakże nie jest prawdą, że renta przysługuje do 26 roku życia, jak sugeruje Post 2.

Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

Tak, to jest prawidłowa informacja. Renta rodzinna przysługuje dziecku do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę.

Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

Renta rodzinna może być dzielona między uprawnionymi członkami rodziny. Oznacza to, że suma renty, która przysługuje rodzinie (np. matce i dziecku) po zmarłym ojcu, jest dzielona między nimi. Jednak kwota renty dla każdej z osób uprawnionych jest ustalana indywidualnie i zależy od wielu czynników, w tym od podstawy wymiaru świadczenia zmarłego oraz liczby uprawnionych do renty. Więcej na ten temat można znaleźć w przepisach dotyczących emerytur i rent, w szczególności w ustawie o emeryturach i rentach z FUS.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o uchylenie alimentów.
Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex....
Odzyskanie spłaconej kwoty kredytu od byłej partnerki.
Witam, sprawa wygląda następująco. Wraz z byłą partnerką w 2019 roku postawiliśmy mały domek na działce należącej do niej. Formalnie dom i działka należały i należą do niej. Zaszła oczywiście potrzeba zaciągnięcia kredytu, który partnerka również wzięła na siebie. Oficjalnie kredyt jest jej, natomiast w praktyce przez 3 lata spłacałem go ja, ze swojego rachunku bankowego. Łącznie spłaciłem ok. 30 tysięcy złotych. Kilkanaście tygodni temu zakończ...
Sprawa o zapłatę umownych odsetek.
Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?...
Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...

Wyszukiwarka