Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?

Dzień dobry,
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

anonim cytuj
28-10-2021
Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

anonim cytuj
28-10-2021
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?

Tak, w świetle przepisów polskiego prawa, dziecko ma prawo do renty rodzinnej po zmarłym rodzicu. Zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, rentę rodziną przysługuje m.in. dziecku ubezpieczonego lub emeryta do ukończenia 18 lat, a jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub na studiach - do ukończenia 25 lat. Jednakże nie jest prawdą, że renta przysługuje do 26 roku życia, jak sugeruje Post 2.

Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

Tak, to jest prawidłowa informacja. Renta rodzinna przysługuje dziecku do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę.

Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

Renta rodzinna może być dzielona między uprawnionymi członkami rodziny. Oznacza to, że suma renty, która przysługuje rodzinie (np. matce i dziecku) po zmarłym ojcu, jest dzielona między nimi. Jednak kwota renty dla każdej z osób uprawnionych jest ustalana indywidualnie i zależy od wielu czynników, w tym od podstawy wymiaru świadczenia zmarłego oraz liczby uprawnionych do renty. Więcej na ten temat można znaleźć w przepisach dotyczących emerytur i rent, w szczególności w ustawie o emeryturach i rentach z FUS.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak wygląda L4 na umowie zlecenie?
Witam, jak wygląda L4 na umowie zlecenie?...
Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?...
Wpis w księdze wieczystej.
Witam... Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi... W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej). Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe... Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza... Teraz chciałaby...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...

Wyszukiwarka