Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?

Dzień dobry,
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

anonim cytuj
28-10-2021
Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

anonim cytuj
28-10-2021
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?

Tak, w świetle przepisów polskiego prawa, dziecko ma prawo do renty rodzinnej po zmarłym rodzicu. Zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, rentę rodziną przysługuje m.in. dziecku ubezpieczonego lub emeryta do ukończenia 18 lat, a jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub na studiach - do ukończenia 25 lat. Jednakże nie jest prawdą, że renta przysługuje do 26 roku życia, jak sugeruje Post 2.

Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

Tak, to jest prawidłowa informacja. Renta rodzinna przysługuje dziecku do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę.

Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

Renta rodzinna może być dzielona między uprawnionymi członkami rodziny. Oznacza to, że suma renty, która przysługuje rodzinie (np. matce i dziecku) po zmarłym ojcu, jest dzielona między nimi. Jednak kwota renty dla każdej z osób uprawnionych jest ustalana indywidualnie i zależy od wielu czynników, w tym od podstawy wymiaru świadczenia zmarłego oraz liczby uprawnionych do renty. Więcej na ten temat można znaleźć w przepisach dotyczących emerytur i rent, w szczególności w ustawie o emeryturach i rentach z FUS.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...
Związek nieformalny a wypłata ubezpieczenia.
Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka....
Umowa o pracę na czas określony. Jak ją rozwiązać?
Umowa o pracę na czas określony. Jak ją rozwiązać? Rozpoczęcie pracy z dniem 25 sierpnia. Jak zrezygnować bez konsekwencji?...

Wyszukiwarka