Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?

Dzień dobry,
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

anonim cytuj
28-10-2021
Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

anonim cytuj
28-10-2021
Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty?

Tak, w świetle przepisów polskiego prawa, dziecko ma prawo do renty rodzinnej po zmarłym rodzicu. Zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, rentę rodziną przysługuje m.in. dziecku ubezpieczonego lub emeryta do ukończenia 18 lat, a jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub na studiach - do ukończenia 25 lat. Jednakże nie jest prawdą, że renta przysługuje do 26 roku życia, jak sugeruje Post 2.

Tak renta rodzinna na dziecko do 18lat lub do 25 jak się dziecko uczy

Tak, to jest prawidłowa informacja. Renta rodzinna przysługuje dziecku do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę.

Tylko że renta jest jedna ,dzielona na dwie osoby

Renta rodzinna może być dzielona między uprawnionymi członkami rodziny. Oznacza to, że suma renty, która przysługuje rodzinie (np. matce i dziecku) po zmarłym ojcu, jest dzielona między nimi. Jednak kwota renty dla każdej z osób uprawnionych jest ustalana indywidualnie i zależy od wielu czynników, w tym od podstawy wymiaru świadczenia zmarłego oraz liczby uprawnionych do renty. Więcej na ten temat można znaleźć w przepisach dotyczących emerytur i rent, w szczególności w ustawie o emeryturach i rentach z FUS.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...
podatek przy zakupie psa
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam ...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...

Wyszukiwarka