Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.

Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny.
Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko sprzedać.
Mam nadzieję, że jest zrozumiałe co napisałem.
anonim cytuj
20-11-2023
Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu

Poczekać na uprawomocnienie się wyroku rozwodowego w punkcie podziału majątku (albo całego wyroku) - zakładając, że sąd na to przystanie i tak postanowi.
Poprosić o odpis z klauzulą prawomocności w tym (albo w całości) punkcie.
Z odpisem tegoż wyroku (punktu) - pojechać do sądu wieczystoksięgowego, wypełnić KW-WPIS (można też w sumie korespondencyjnie), dokonać opłaty, złożyć, jako podstawę zmian w KW we wniosku 'KW-WPIS' podać nr wyroku i tu oryginał prawomocnego odpisu.
szybko sprzedać.

W zależności od obłożenia sądu wieczystoksięgowego, poprawnie wypełniony wniosek to może być 4 czy 6 tygodni, a w szczycie sezonu budowlanego w dużej aglomeracji 2-3 miesiące.
Wyrok rozwodowy jest już prawomocny?

anonim cytuj
20-11-2023
Może się nieprecyzyjnie wyraziłem.
Mieszkanie jest tylko żony, dostała je w spadku przed ślubem - czyli nie wchodzi w skład wspólnego majątku.
W ramach dyskusji przez rozwodem para ustaliła, że mieszkanie to ma dostać mąż.
I teraz:
1. jak rozwiązać to prawnie skoro nie jest to część wspólnego majątku? Czy należy to jakoś wprowadzić do wspólnego majątku zanim odbędzie się jego podział i dopiero wtedy dokonać podziału majątku?
2. czy mieszkanie otrzymane w wyniku podziału majątku po rozwodzie można sprzedać od razu? czy jest może jakiś okres karencji gdzie taka sprzedaż może skutkować koniecznością zapłacenia dodatkowego podatku?

anonim cytuj
20-11-2023
Mieszkanie jest tylko żony.

To nie można tego dzielić w ramach postępowania rozwodowego (ani w wyniku uzyskania rozdzielności majątkowej a potem odrębnego postępowania o podział majątku.
Skoro jest tylko jej, a ma być - jego - to należy iść do notariusza i spisać taką umowę, można zrobić darowiznę, można umowę sprzedaży i kupna tylko pewnie będą do zapłaty podatki.
Rozwód zupełnie nie ma tu nic do rzeczy jeśli dziś o 12:00, ona daruje jemu (u notariusza) taką nieruchomość w jego majątek osobisty, to nic nie stoi na przeszkodzie aby on o 12:15 darował albo sprzedał komuś innemu. Tylko kupujący pewnie wolałby odczekać na uprawomocnienie się wpisu w KW. To jedyna 'karencja' - jeśli dobrze rozumiem to, o co pytasz.
1) Czy dobrze rozumiem, że rozstająca się para chce się jakoś porozumieć, może mają jakieś wspólne mieszkanie czy dom np. wart milion zł ale z jakimś kredytem czy hipoteką etc., chcą dokonać rozliczenia że ona da jemu mieszkanie warte pół miliona i to wzajemnie rozlicza ich majątek? Tylko nie pytaj tak, aby ktoś musiał się czegoś domyślać.
2) A co do sprzedaży nieruchomości po podziale majątku (zakładając że była przedmiotem tego postępowania): odpis prawomocnego postanowienia, KW-WPIS i tyle - czekać na uprawomocnienie się wpisu, jak jest w EKW że jest już tylko jej, albo tylko jego, może - dowolnie tym dysponować (sprzedać, darować, uczynić zapis windykacyjny w testamencie, podpisać umowę dożywocia itp.)

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?
Witam. 1 września 2021 roku uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?...
Wymuszanie spłaty chwilówki
Witam. Czy nagranie rozmowy z pozyczkodawcą, gdzie wymusza spłatę chwilówki jest podstawą do wytoczenia sprawy o bezprawne wymuszenie?...
Ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ?
Jestem na wypowiedzeniu 3 miesięcznym nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ? Podczas nieprzepracowania pełnego roku Umowa kończy się we wrześniu....

Wyszukiwarka