Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.

Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny.
Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko sprzedać.
Mam nadzieję, że jest zrozumiałe co napisałem.
anonim cytuj
20-11-2023
Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu

Poczekać na uprawomocnienie się wyroku rozwodowego w punkcie podziału majątku (albo całego wyroku) - zakładając, że sąd na to przystanie i tak postanowi.
Poprosić o odpis z klauzulą prawomocności w tym (albo w całości) punkcie.
Z odpisem tegoż wyroku (punktu) - pojechać do sądu wieczystoksięgowego, wypełnić KW-WPIS (można też w sumie korespondencyjnie), dokonać opłaty, złożyć, jako podstawę zmian w KW we wniosku 'KW-WPIS' podać nr wyroku i tu oryginał prawomocnego odpisu.
szybko sprzedać.

W zależności od obłożenia sądu wieczystoksięgowego, poprawnie wypełniony wniosek to może być 4 czy 6 tygodni, a w szczycie sezonu budowlanego w dużej aglomeracji 2-3 miesiące.
Wyrok rozwodowy jest już prawomocny?

anonim cytuj
20-11-2023
Może się nieprecyzyjnie wyraziłem.
Mieszkanie jest tylko żony, dostała je w spadku przed ślubem - czyli nie wchodzi w skład wspólnego majątku.
W ramach dyskusji przez rozwodem para ustaliła, że mieszkanie to ma dostać mąż.
I teraz:
1. jak rozwiązać to prawnie skoro nie jest to część wspólnego majątku? Czy należy to jakoś wprowadzić do wspólnego majątku zanim odbędzie się jego podział i dopiero wtedy dokonać podziału majątku?
2. czy mieszkanie otrzymane w wyniku podziału majątku po rozwodzie można sprzedać od razu? czy jest może jakiś okres karencji gdzie taka sprzedaż może skutkować koniecznością zapłacenia dodatkowego podatku?

anonim cytuj
20-11-2023
Mieszkanie jest tylko żony.

To nie można tego dzielić w ramach postępowania rozwodowego (ani w wyniku uzyskania rozdzielności majątkowej a potem odrębnego postępowania o podział majątku.
Skoro jest tylko jej, a ma być - jego - to należy iść do notariusza i spisać taką umowę, można zrobić darowiznę, można umowę sprzedaży i kupna tylko pewnie będą do zapłaty podatki.
Rozwód zupełnie nie ma tu nic do rzeczy jeśli dziś o 12:00, ona daruje jemu (u notariusza) taką nieruchomość w jego majątek osobisty, to nic nie stoi na przeszkodzie aby on o 12:15 darował albo sprzedał komuś innemu. Tylko kupujący pewnie wolałby odczekać na uprawomocnienie się wpisu w KW. To jedyna 'karencja' - jeśli dobrze rozumiem to, o co pytasz.
1) Czy dobrze rozumiem, że rozstająca się para chce się jakoś porozumieć, może mają jakieś wspólne mieszkanie czy dom np. wart milion zł ale z jakimś kredytem czy hipoteką etc., chcą dokonać rozliczenia że ona da jemu mieszkanie warte pół miliona i to wzajemnie rozlicza ich majątek? Tylko nie pytaj tak, aby ktoś musiał się czegoś domyślać.
2) A co do sprzedaży nieruchomości po podziale majątku (zakładając że była przedmiotem tego postępowania): odpis prawomocnego postanowienia, KW-WPIS i tyle - czekać na uprawomocnienie się wpisu, jak jest w EKW że jest już tylko jej, albo tylko jego, może - dowolnie tym dysponować (sprzedać, darować, uczynić zapis windykacyjny w testamencie, podpisać umowę dożywocia itp.)

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie rachunku bankowego przez komornika.
Brat z żoną mają wspólne konto na które wpływa wypłata tylko jego i żona wypłaca tyle ile chce i tylko ona robi na tym koncie operacje. Brat mieszkał w gospodarstwie domowym tylko 1 tydzień w miesiącu. Brat miał zasądzone alimenty na 3 córki. Teraz jak brat wyprowadził się definitywnie z domu żona podała go do komornika że od roku nie płaci jej alimentów i została założona blokada na jego nowe konto przez komornika. Komornik twierdzi że blokady z...
Dodatek mieszkaniowy.
Czy ktoś może znalazł się w podobnej sytuacji, że mimo spełnienia wszystkich wymogów (próg dochodowy, metraż i najemca mieszkania ) o przyznanie dodatku mieszkaniowego dostał decyzję odmowną ?...
174kpc
Да, все может быть ????????? ???? ????, ?? ?????????????? ???? ?????, ??? [url=http://mirdverey-biysk.ru/interroom/printsip/gladkaya-53-detail/]http://mirdverey-biysk.ru/interroom/printsip/gladkaya-53-detail/[/url] ???????? ????. 3. ????????????????: ?????????????????? ????? ???? ?????????? ????, ?? ????????, ????????? ??? ?????????....
opieka nad chorym dzieckiem - zwrot zasiłku+odsetki
W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa s...

Wyszukiwarka