Dziedziczenie długów po rodzicach.

Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę.
Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną.
anonim cytuj
08-02-2024
Kiedy się Pani dowie o śmierci matki, ma Pani 6 miesięcy, aby spadek odrzucić.

anonim cytuj
08-02-2024
Ale jak mam się dowiedzieć? Ktoś mnie poinformuję, gdzie mam takiej informacji szukać?

anonim cytuj
08-02-2024
Z sądu przyjdzie wezwanie na stawienie się na sprawie sądowej o nabyciu spadku. Tam można się od razu zrzec. A czy jakieś inne powiadomienia bedą, to nie wiem. Ale taka sprawa będzie na pewno.

anonim cytuj
08-02-2024
Z sądu przyjdzie powiadomienie albo nie przyjdzie. Ogólnie liczy się każda informacja - może być wiadomość od rodziny, znajomego, od wierzycieli.

anonim cytuj
08-02-2024
Nie musisz szukać informacji o śmierci. Jak dostaniesz np. wezwanie do sądu jako potencjalny spadkobierca albo jakieś pismo od wierzyciela to od tego momentu liczy się czas na odrzucenie spadku. Wyjściem byłaby umowa zrzeczenia się dziedziczenia ale nie jest to możliwe jak nie masz kontaktu z matką.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

kupno psa przez olx
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...
Służebność drogi.
Witam Mam w księdze wieczystej jak jak i inni właściciele sąsiednich nieruchomości ,,bezpłatne użytkowanie, przejazd przechód przez działkę należącą do pana....(10 domów z służebnością drogi ). Mam kilka pytań 1. Co z służebnością w razie śmierci właściciela drogi? 2. Czy może właściciel nam zamknąć drogę? 3. Kto powinien zadbać o nową nawierzchnię na drodze i ewentualne naprawy? Właściciel drogi czy my jako służebnicy? 4. Kto w zimie ma dba...
Zepsuty sprzęt w momencie zakupu.
Dzień dobry, Wiem, że temat może nieco podobny do innych, ale jednak nieco inny, dlatego też piszę w osobnym poście. Pokrótce opiszę sam problem, natomiast mam prośbę o poradę w kontekście dochodzenia swoich praw. W zeszłym tygodniu kupiłem przez Internet telewizor "na raty". Sklep dostarczył do mnie telewizor w piątek .W trakcie pierwszego uruchomienia telewizor zaczął stwarzać problem. Obraz wyglądał jakby była uszkodzona matryca. S...
Wada ukryta auta.
Witam, mam pytanie odnośnie zakupu auta. Wczoraj kupiłem używany samochód z instalacją LPG od osoby prywatnej. Już w trasie powrotnej (150km) zauważyłem, że samochód zaczął spalać również spore ilości benzyny. Dzisiaj po kolejnej trasie do i z pracy (200km) moje obawy się potwierdziły, bo z połowy baku została prawie rezerwa. Nie wnikając w szczegóły, jest to wada instalacji LPG, gdyż samochód na gazie nie powinien przepalać również jednocześni...

Wyszukiwarka