Dziedziczenie długów po rodzicach.

Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę.
Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną.
anonim cytuj
08-02-2024
Kiedy się Pani dowie o śmierci matki, ma Pani 6 miesięcy, aby spadek odrzucić.

anonim cytuj
08-02-2024
Ale jak mam się dowiedzieć? Ktoś mnie poinformuję, gdzie mam takiej informacji szukać?

anonim cytuj
08-02-2024
Z sądu przyjdzie wezwanie na stawienie się na sprawie sądowej o nabyciu spadku. Tam można się od razu zrzec. A czy jakieś inne powiadomienia bedą, to nie wiem. Ale taka sprawa będzie na pewno.

anonim cytuj
08-02-2024
Z sądu przyjdzie powiadomienie albo nie przyjdzie. Ogólnie liczy się każda informacja - może być wiadomość od rodziny, znajomego, od wierzycieli.

anonim cytuj
08-02-2024
Nie musisz szukać informacji o śmierci. Jak dostaniesz np. wezwanie do sądu jako potencjalny spadkobierca albo jakieś pismo od wierzyciela to od tego momentu liczy się czas na odrzucenie spadku. Wyjściem byłaby umowa zrzeczenia się dziedziczenia ale nie jest to możliwe jak nie masz kontaktu z matką.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
zwrot kosztów leczenia psa
Witam, na spacerze mój pies został zaatakowany przez innego psa. Pies ten wybiegł zza domu, brama była otwarta, a właścicielka zamiast coś zrobić śmiała się tylko. Sprawę zgłosiłam na policję, kobieta została ukarana mandatem. Teraz chciałabym wystąpić do Sądu o zwrot kosztów leczenia psa. Mam karty leczenia oraz faktury. Nie wiem jak prawidłowo do tego się zabrać. Czy mogę prosić o podpowiedź?...
Alimenty na siebie i dziecko.
Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić....
Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...

Wyszukiwarka