Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę.
Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną.
Kiedy się Pani dowie o śmierci matki, ma Pani 6 miesięcy, aby spadek odrzucić.
anonim cytuj
08-02-2024
Ale jak mam się dowiedzieć? Ktoś mnie poinformuję, gdzie mam takiej informacji szukać?
anonim cytuj
08-02-2024
Z sądu przyjdzie wezwanie na stawienie się na sprawie sądowej o nabyciu spadku. Tam można się od razu zrzec. A czy jakieś inne powiadomienia bedą, to nie wiem. Ale taka sprawa będzie na pewno.
anonim cytuj
08-02-2024
Z sądu przyjdzie powiadomienie albo nie przyjdzie. Ogólnie liczy się każda informacja - może być wiadomość od rodziny, znajomego, od wierzycieli.
anonim cytuj
08-02-2024
Nie musisz szukać informacji o śmierci. Jak dostaniesz np. wezwanie do sądu jako potencjalny spadkobierca albo jakieś pismo od wierzyciela to od tego momentu liczy się czas na odrzucenie spadku. Wyjściem byłaby umowa zrzeczenia się dziedziczenia ale nie jest to możliwe jak nie masz kontaktu z matką.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Obecnie przebywam na L4 i mam urlop. Czy ten urlop można wykorzystać w późniejszym czasie? Jestem na 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Pracodawca sam wyznaczył mi urlop +- 1 dzień. Proszę o informację i podstawę prawną.
...
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: