czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?

Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?
anonim cytuj
20-10-2021
pracodawca nie ma prawa uzupełniać niedoboru godzin urlopem.

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Pozew o eksmisje.
Chciałbym przeprowadzić eksmisje lokatora z mieszkania własnościowego. Umowa była spisana lecz zaginął oryginał umowy, posiadam tylko wersje elektroniczną lecz nie podpisaną przez wynajmującego, umowa została wypowiedziana potwierdzenie dostarczenia wypowiedzenia posiadam. Wysyłałem także wezwanie o opuszczenie lokalu ale dalej to nie skutkuje. Czy przy składaniu wniosku do sądu musze dostarczyć umowę ?...
Anulowanie długu alimentacyjnego.
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie. Pytani...

Wyszukiwarka