Spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej.

Witam proszę wytłumaczyć mi co dokładnie oznacza sformułowanie "mieszkanie posiada spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej"? Czy warto kupić takie mieszkanie? Jakie ewentualne niebezpieczeństwa na mnie czyhają?
anonim cytuj
17-11-2023
"Mieszkanie spółdzielcze własnościowe może, ale nie musi mieć założonej księgi wieczystej. Przepisy nie wymagają jej założenia, jednak będzie to potrzebne oczywiście w sytuacji, kiedy nieruchomość ma stanowić zabezpieczenie kredytu hipotecznego."
"Zakup mieszkania bez księgi wieczystej jest możliwy i nie wiąże się z naruszeniem żadnych przepisów. Co więcej, jest nawet dość często praktykowany, ponieważ w Polsce wciąż wiele nieruchomości nie ma założonej KW."

anonim cytuj
17-11-2023
Jeśli się boisz, że mieszkanie ma status spółdzielczego własnościowego to zapytaj w spółdzielni o możliwość jego przekształcenia w odrębna własność. Zapłacisz za akt z księgą wieczystą ok 2 tys. zł i będziesz miała pełną własność.

anonim cytuj
17-11-2023
Chyba, ze grunt pod blokiem nie ma uregulowanego statusu, wtedy takie przekształcenie będzie niemożliwe.

anonim cytuj
17-11-2023
Czyli jest własnościowe bez księgi wieczystej i tyle, księga wieczysta potrzebna pod hipotekę, nie każdy ma, a warto założyć.

anonim cytuj
17-11-2023
Takie mieszkanie można kupić bez problemu. I też można je wynająć bez powiadamiania spółdzielni.

anonim cytuj
17-11-2023

Sugerowane Tematy

Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...

Wyszukiwarka