Scalanie gruntów.

Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz że ,,tak ma być, my możemy zrobić wszystko". Z tego co wiem sąsiad chce sobie poszerzyć działkę. Na pytanie dlaczego nie kupił na licytacji odpowiedział ,,bo wcześniej ziemia no wie pan jaka była" Chciałem zapytać czy jest jakaś szansa aby tę działkę w całości scalić z tymi dwoma?
anonim cytuj
24-09-2023
Należy rozmawiać z geodetą - projektantem scalenia - być może da radę przesunąć granicę , aby syn miał swoją nieruchomość w całości. W scaleniu jest też możliwość zakupu działek - kwestia rozmów.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
umowa uzyczenia
Witam serdecznie rok temu uzyczylam swoj dom siostrze z partnerem.Miesiac pozniej zaczely sie awantury miedzy nimi wyzwiska z jego strony ,naduzywanie alkoholu ,wczoraj doszlo awantury z udzialem moich starszych rodzicow ktorzy mieszkaja obok.Pijany partner siostry wyzywal do moich rodzicow.Umowe uzyczenia podpisalam z mozliwoscia 6 miesiecznego wypowiedzenia na okres 5 lat .W obecnej sytuacji chcialabym ja wypowiedziec temu panu natychmiastowo ...

Wyszukiwarka