Tajemnica korespondencji.

Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?
anonim cytuj
17-11-2023
Złamanie tajemnicy korespondencji zachodzi gdy osoba trzecia która nie jest stroną korespondencji udostępni jej treść. Zarząd był adresatem, więc mógł udostępnić swoją korespondencję komu chciał.

anonim cytuj
17-11-2023
Kwestia udostępniania korespondencji służbowej przez Prezesa zarządu. W polskim prawie korespondencja służbowa nie jest chroniona na takich samych zasadach jak korespondencja prywatna. Jeśli pismo było skierowane do Prezesa zarządu w jego roli służbowej, Prezes miał prawo udostępnić treść tego pisma innym osobom w organizacji, jeśli uznał, że jest to konieczne dla celów służbowych. Korespondencja w ramach organizacji, szczególnie dotycząca spraw pracowników, może być przekazywana wewnątrz firmy bez naruszania przepisów o tajemnicy korespondencji.

Zakres tajemnicy korespondencji. Artykuł 216 Kodeksu karnego chroni tajemnicę korespondencji, ale przede wszystkim odnosi się to do korespondencji prywatnej, nie służbowej. Jeżeli pismo było kierowane do Prezesa zarządu w związku z jego funkcją służbową, jego decyzja o udostępnieniu treści pisma wewnątrz organizacji generalnie nie stanowi naruszenia tajemnicy korespondencji w rozumieniu prawa karnego.

Ewentualne naruszenie zasad etyki zawodowej lub procedur wewnętrznych. Chociaż udostępnienie treści pisma wewnątrz organizacji może nie stanowić naruszenia przepisów prawa, może być uznane za naruszenie wewnętrznych regulaminów lub zasad etyki zawodowej. Warto sprawdzić, czy w firmie obowiązują konkretne procedury dotyczące korespondencji służbowej i czy zostały one w tym przypadku przestrzegane.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Emerytura honorowa.
Witam Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....

Wyszukiwarka