Tajemnica korespondencji.

Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?
anonim cytuj
17-11-2023
Złamanie tajemnicy korespondencji zachodzi gdy osoba trzecia która nie jest stroną korespondencji udostępni jej treść. Zarząd był adresatem, więc mógł udostępnić swoją korespondencję komu chciał.

anonim cytuj
17-11-2023
Kwestia udostępniania korespondencji służbowej przez Prezesa zarządu. W polskim prawie korespondencja służbowa nie jest chroniona na takich samych zasadach jak korespondencja prywatna. Jeśli pismo było skierowane do Prezesa zarządu w jego roli służbowej, Prezes miał prawo udostępnić treść tego pisma innym osobom w organizacji, jeśli uznał, że jest to konieczne dla celów służbowych. Korespondencja w ramach organizacji, szczególnie dotycząca spraw pracowników, może być przekazywana wewnątrz firmy bez naruszania przepisów o tajemnicy korespondencji.

Zakres tajemnicy korespondencji. Artykuł 216 Kodeksu karnego chroni tajemnicę korespondencji, ale przede wszystkim odnosi się to do korespondencji prywatnej, nie służbowej. Jeżeli pismo było kierowane do Prezesa zarządu w związku z jego funkcją służbową, jego decyzja o udostępnieniu treści pisma wewnątrz organizacji generalnie nie stanowi naruszenia tajemnicy korespondencji w rozumieniu prawa karnego.

Ewentualne naruszenie zasad etyki zawodowej lub procedur wewnętrznych. Chociaż udostępnienie treści pisma wewnątrz organizacji może nie stanowić naruszenia przepisów prawa, może być uznane za naruszenie wewnętrznych regulaminów lub zasad etyki zawodowej. Warto sprawdzić, czy w firmie obowiązują konkretne procedury dotyczące korespondencji służbowej i czy zostały one w tym przypadku przestrzegane.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.
W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić? Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się sk...
Praca na pół etatu.
Praca na pół etatu. Pracownik ma na umowie 1/2 etatu. Pracuje na pelnym etacie. Na konto otrzymuje stawke wynikająca z umowy. Dodatkowo do rąk dostaje drugie tyle. Czy tak mozna ? ...
Ile czasu mam na zapłacenie zasądzonej nawiązki dla poszkodowanej osoby?
Dzień dobry, pisze do Państwa o poradę. W połowie października zakończyła się sprawa karna w której sąd orzekł nawiązkę dla poszkodowanej strony. Niedawno dostałem wezwanie do zapłaty tej nawiązki w terminie 5 dni od otrzymania listu od pełnomocnika poszkodowanych. Ile czasu mam na jej zapłacenie w internecie nie znalazłem dokładnego terminu a wysokość tej nawiązki to prawie 8tyś zł a ze mam 20 lat nadal się ucze i nie pracuje to jest to dość duż...
Pomoc w wyliczeniu wypowiedzenia
Dzień dobry, proszę o pomoc w wyliczeniu do kiedy będzie trwało wypowiedzenie w przypadku : umowa o pracę na pół etatu na okres próbny, wypowiedzenie 2 tygodnie, złożone 14 lipca przez pracownika. Z góry dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka