Tajemnica korespondencji.

Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?
anonim cytuj
17-11-2023
Złamanie tajemnicy korespondencji zachodzi gdy osoba trzecia która nie jest stroną korespondencji udostępni jej treść. Zarząd był adresatem, więc mógł udostępnić swoją korespondencję komu chciał.

anonim cytuj
17-11-2023
Kwestia udostępniania korespondencji służbowej przez Prezesa zarządu. W polskim prawie korespondencja służbowa nie jest chroniona na takich samych zasadach jak korespondencja prywatna. Jeśli pismo było skierowane do Prezesa zarządu w jego roli służbowej, Prezes miał prawo udostępnić treść tego pisma innym osobom w organizacji, jeśli uznał, że jest to konieczne dla celów służbowych. Korespondencja w ramach organizacji, szczególnie dotycząca spraw pracowników, może być przekazywana wewnątrz firmy bez naruszania przepisów o tajemnicy korespondencji.

Zakres tajemnicy korespondencji. Artykuł 216 Kodeksu karnego chroni tajemnicę korespondencji, ale przede wszystkim odnosi się to do korespondencji prywatnej, nie służbowej. Jeżeli pismo było kierowane do Prezesa zarządu w związku z jego funkcją służbową, jego decyzja o udostępnieniu treści pisma wewnątrz organizacji generalnie nie stanowi naruszenia tajemnicy korespondencji w rozumieniu prawa karnego.

Ewentualne naruszenie zasad etyki zawodowej lub procedur wewnętrznych. Chociaż udostępnienie treści pisma wewnątrz organizacji może nie stanowić naruszenia przepisów prawa, może być uznane za naruszenie wewnętrznych regulaminów lub zasad etyki zawodowej. Warto sprawdzić, czy w firmie obowiązują konkretne procedury dotyczące korespondencji służbowej i czy zostały one w tym przypadku przestrzegane.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne a L4.
Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach...
Kwota wolna od zajęcia 2024 r.
Dzień dobry, jaka kwotę może z 2024r. pobrać komornik? Umowa o pracę 1/1 wynagrodzenie aneks do umowy 4500 zł. brutto. Wynagrodzenie płacone w całym zakładzie do ręki....
Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...
Czy coś mi się należy po stracie ojca?
Mój ojciec mieszkał w mieszkaniu ze swoimi rodzicami(mieszkanie własne) mój ojciec zmarł w tym roku, a jego ojciec rok wcześniej, została w mieszkaniu jego matka. Czy mi jako córce się coś należy?...

Wyszukiwarka