Co oznacza miejsce pobytu dziecka przy matce?

Czy jak dziecko ma miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec może je zabrać np. ze żłobka i powiedzieć, że teraz dziecko będzie przy nim? Czy to miejsce zamieszkania ma w praktyce jakieś znaczenie?
anonim cytuj
22-01-2024
Jeżeli miejsce pobytu dziecka jest wskazane w wyroku przy matce to nie może "go zabrać i stwierdzić że teraz będzie z nim mieszkał".

anonim cytuj
22-01-2024
A co jeśli oboje rodziców mają pełne prawa i brak ograniczeń w kontaktach? Też nie może odebrać dziecka i wziąć do siebie? Rozumiem że nie.

anonim cytuj
22-01-2024
Jeżeli Sąd przydzielił miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec nie może dziecka wziąć do siebie, jeżeli nie ma tego w postanowieniu, to może to zrobić w każdej chwili.

anonim cytuj
22-01-2024

Sugerowane Tematy

Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Jak uchylić sądowy zakaz zbliżania? A najlepiej jak go uniknąć?
Szanowni Państwo, jestem osobą pokrzywdzoną przestępstwem stalkingu zagrożonym obecnie karą pozbawienia wolności do lat ośmiu. W trakcie postępowania bliska mi osoba przyznała się do winy. Byłem wściekły więc nie cofnąłem wniosku o ściganie i ukaranie sprawcy. Minęło jednak trochę czasu, szczerze porozmawialiśmy, wyjaśniliśmy sobie wszystko, ta osoba wyraziła skruchę, więc jej wybaczyłem i staramy się odbudować nasze relacje. Z racji iż nękan...
Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...
Ciąża a przedłużenie umowy.
Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę...

Wyszukiwarka