Czy jak dziecko ma miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec może je zabrać np. ze żłobka i powiedzieć, że teraz dziecko będzie przy nim? Czy to miejsce zamieszkania ma w praktyce jakieś znaczenie?
Jeżeli miejsce pobytu dziecka jest wskazane w wyroku przy matce to nie może "go zabrać i stwierdzić że teraz będzie z nim mieszkał".
anonim cytuj
22-01-2024
A co jeśli oboje rodziców mają pełne prawa i brak ograniczeń w kontaktach? Też nie może odebrać dziecka i wziąć do siebie? Rozumiem że nie.
anonim cytuj
22-01-2024
Jeżeli Sąd przydzielił miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec nie może dziecka wziąć do siebie, jeżeli nie ma tego w postanowieniu, to może to zrobić w każdej chwili.
Witam.
Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).)
Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania
1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: