Co oznacza miejsce pobytu dziecka przy matce?

Czy jak dziecko ma miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec może je zabrać np. ze żłobka i powiedzieć, że teraz dziecko będzie przy nim? Czy to miejsce zamieszkania ma w praktyce jakieś znaczenie?
anonim cytuj
22-01-2024
Jeżeli miejsce pobytu dziecka jest wskazane w wyroku przy matce to nie może "go zabrać i stwierdzić że teraz będzie z nim mieszkał".

anonim cytuj
22-01-2024
A co jeśli oboje rodziców mają pełne prawa i brak ograniczeń w kontaktach? Też nie może odebrać dziecka i wziąć do siebie? Rozumiem że nie.

anonim cytuj
22-01-2024
Jeżeli Sąd przydzielił miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec nie może dziecka wziąć do siebie, jeżeli nie ma tego w postanowieniu, to może to zrobić w każdej chwili.

anonim cytuj
22-01-2024

Sugerowane Tematy

Dożywocie na części nieruchomości
Witam. Mam pytanie co robić w danej sytuacji. Moi rodzice są po rozwodzie i posiadają dom jako współwłasność małżeńska. Ojciec przepisał swoją część na moja siostrę w zamian za dożywotnie utrzymanie. W tym domu mieszka tylko moja mama. Czy siostra może tam ulokować ojca bez zgody mamy która nie chce z nim mieszkać? Czy jest szansa na zniesienie współwłasności przez sąd? Czy jeżeli mama udowodni że to ona płaciła za całą budowę domu to miała by mn...
Zabezpieczenie alimentacyjne na byłego małżonka.
Pisze w imieniu koleżanki, która poszukuje wniosku o zabezpieczenie alimentacyjne dla siebie. Złożyła wniosek o rozwód pięć miesięcy temu i niestety mąż przeciąga sprawę nie odbierając korespondencji, a ona teraz po takim czasie dopiero chce złożyć o zabezpieczenie na siebie, tylko czy można to zrobić z datą wstecz?...
Zadłużony lokator.
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...

Wyszukiwarka