Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Cześć,
mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygodniach w grafiku (system teta) został mi zmieniony na październik 1/2 etatu na 3/4, jednak wiedząc że nic nie podpisałam sądziłam, że to błąd. Gdy przyszła moja wypłata okazało się że zostałam podliczona na warunkach 3/4 etatu a od menedżerki usłyszałam, że nie musiałam nic podpisywać a jedyne co wystarczyło do zmiany warunków na ten miesiąc to jej wniosek i zgoda regionu. W wyniku tej sytuacji dostałam inne wynagrodzenie. Czy jest to w ogóle zgodne z prawem by firma sama ustalała sobie warunki?
Z góry dziękuje za odpowiedź
anonim cytuj
09-11-2023
Czy jest to w ogóle zgodne z prawem by firma sama ustalała sobie warunki pracy bez mojej zgody, zmieniając wymiar etatu i wynagrodzenie?

Zgoda pracownika na zmianę warunków pracy: Zgodnie z polskim prawem pracy, każda zmiana istotnych warunków pracy wymaga zgody pracownika. Zmiana wymiaru etatu z 1/2 na 3/4 jest istotną zmianą warunków umowy o pracę. Taka zmiana powinna zostać dokonana na piśmie, a pracownik powinien wyrazić na nią zgodę poprzez podpisanie aneksu do umowy o pracę lub nowej umowy o pracę.

Jednostronna zmiana warunków przez pracodawcę: Pracodawca nie ma prawa jednostronnie zmieniać warunków umowy o pracę, w tym wymiaru etatu oraz wynagrodzenia, bez zgody pracownika. Takie działanie jest niezgodne z art. 42 Kodeksu pracy, który wymaga, aby zmiany warunków pracy były dokonywane za porozumieniem stron.

Niewłaściwe wynagrodzenie: Jeśli w wyniku tej zmiany otrzymałaś inne wynagrodzenie niż to, na które się zgodziłaś, masz prawo domagać się sprostowania i wypłaty wynagrodzenia zgodnego z pierwotnymi warunkami umowy.

Dalsze kroki: Zalecam skontaktowanie się z działem HR firmy oraz menedżerem, aby wyjaśnić sytuację i domagać się przywrócenia warunków zgodnych z pierwotną umową o pracę. Jeśli rozmowy te nie przyniosą rozwiązania, możesz rozważyć skorzystanie z pomocy prawnej, na przykład poprzez zgłoszenie sprawy do inspekcji pracy lub skorzystanie z porady prawnej.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...
Odzyskanie kaucji od właściciela mieszkania
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie". Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...
Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi?
Proszę o pomoc. Doznałam dziś dość poważnego urazu stopy. Niestety nie obyło się bez założenia gipsu. Nie jestem w stanie dać jednego kroku a co dopiero zająć się małymi dzieci. Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi? Czy mu się przysługuje? Z góry dziękuję za pomoc. ...

Wyszukiwarka