Zmiana warunków pracy bez mojej zgody

Cześć,
mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygodniach w grafiku (system teta) został mi zmieniony na październik 1/2 etatu na 3/4, jednak wiedząc że nic nie podpisałam sądziłam, że to błąd. Gdy przyszła moja wypłata okazało się że zostałam podliczona na warunkach 3/4 etatu a od menedżerki usłyszałam, że nie musiałam nic podpisywać a jedyne co wystarczyło do zmiany warunków na ten miesiąc to jej wniosek i zgoda regionu. W wyniku tej sytuacji dostałam inne wynagrodzenie. Czy jest to w ogóle zgodne z prawem by firma sama ustalała sobie warunki?
Z góry dziękuje za odpowiedź
anonim cytuj
09-11-2023
Czy jest to w ogóle zgodne z prawem by firma sama ustalała sobie warunki pracy bez mojej zgody, zmieniając wymiar etatu i wynagrodzenie?

Zgoda pracownika na zmianę warunków pracy: Zgodnie z polskim prawem pracy, każda zmiana istotnych warunków pracy wymaga zgody pracownika. Zmiana wymiaru etatu z 1/2 na 3/4 jest istotną zmianą warunków umowy o pracę. Taka zmiana powinna zostać dokonana na piśmie, a pracownik powinien wyrazić na nią zgodę poprzez podpisanie aneksu do umowy o pracę lub nowej umowy o pracę.

Jednostronna zmiana warunków przez pracodawcę: Pracodawca nie ma prawa jednostronnie zmieniać warunków umowy o pracę, w tym wymiaru etatu oraz wynagrodzenia, bez zgody pracownika. Takie działanie jest niezgodne z art. 42 Kodeksu pracy, który wymaga, aby zmiany warunków pracy były dokonywane za porozumieniem stron.

Niewłaściwe wynagrodzenie: Jeśli w wyniku tej zmiany otrzymałaś inne wynagrodzenie niż to, na które się zgodziłaś, masz prawo domagać się sprostowania i wypłaty wynagrodzenia zgodnego z pierwotnymi warunkami umowy.

Dalsze kroki: Zalecam skontaktowanie się z działem HR firmy oraz menedżerem, aby wyjaśnić sytuację i domagać się przywrócenia warunków zgodnych z pierwotną umową o pracę. Jeśli rozmowy te nie przyniosą rozwiązania, możesz rozważyć skorzystanie z pomocy prawnej, na przykład poprzez zgłoszenie sprawy do inspekcji pracy lub skorzystanie z porady prawnej.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Środki z OFE.
Proszę o pomoc w sprawie, która postaram się krótko opisać bo nie wiem co zrobić. Po śmierci mojej matki jej mąż ( nie mój ojciec ani ojczym) poszedł ze mną do Otwartego Funduszu Emerytalnego po wypłatę środków po zmarłej żonie (był uposażony). W funduszu zdeklarował mój nr konta bankowego do wypłaty świadczenia z moim imieniem i nazwiskiem. Rozmawiał ze mną i powiedział, że to pieniądze są dla mnie. Po jakimś czasie powiedział, że się rozmyśl...
Koniec umowy a podjęcie nowej pracy.
Dzień dobry, moja umowa o pracę jest ważna do końca grudnia tego roku. Czy gdybym teraz poszedł na urlop wypoczynkowy do końca miesiąca, to mógłbym w tym czasie rozpocząć nowa pracę w polskiej firmie za granicą?...
Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...

Wyszukiwarka