Zwolnienie z opłaty za DPS.

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika o udostępnienie dokumentów nt. zaległości alimentacyjnych, które mogły by nam pomóc w tej sytuacji? Jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak sobie poradzić w takiej sytuacji??
anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

Dziękuję za odpowiedź. Jakby Pan mógł podpowiedzieć, gdzie można znaleźć jakieś wzory pism o wydanie takich dokumentów do sądu i komornika? Bardzo by mi to ułatwiło sprawę??
Najlepiej jeżeli skontaktuje się Pan z Biurem Obsługi Interesanta sądu, który wydał wyrok oraz z komornikiem, który prowadził postępowanie egzekucyjne. Generalnie - do sądu składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego wyroku a do komornika składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia o umorzeniu egzekucji.

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...

Wyszukiwarka