Zwolnienie z opłaty za DPS.

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika o udostępnienie dokumentów nt. zaległości alimentacyjnych, które mogły by nam pomóc w tej sytuacji? Jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak sobie poradzić w takiej sytuacji??
anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

Dziękuję za odpowiedź. Jakby Pan mógł podpowiedzieć, gdzie można znaleźć jakieś wzory pism o wydanie takich dokumentów do sądu i komornika? Bardzo by mi to ułatwiło sprawę??
Najlepiej jeżeli skontaktuje się Pan z Biurem Obsługi Interesanta sądu, który wydał wyrok oraz z komornikiem, który prowadził postępowanie egzekucyjne. Generalnie - do sądu składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego wyroku a do komornika składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia o umorzeniu egzekucji.

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Regulamin pracodawcy dotyczący oddawania krwi
W regulaminie pracodawcy zaznaczone jest, że oddanie krwi powinno zostać zgłoszone z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem?...
Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...

Wyszukiwarka