Zwolnienie z opłaty za DPS.

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika o udostępnienie dokumentów nt. zaległości alimentacyjnych, które mogły by nam pomóc w tej sytuacji? Jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak sobie poradzić w takiej sytuacji??
anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

Dziękuję za odpowiedź. Jakby Pan mógł podpowiedzieć, gdzie można znaleźć jakieś wzory pism o wydanie takich dokumentów do sądu i komornika? Bardzo by mi to ułatwiło sprawę??
Najlepiej jeżeli skontaktuje się Pan z Biurem Obsługi Interesanta sądu, który wydał wyrok oraz z komornikiem, który prowadził postępowanie egzekucyjne. Generalnie - do sądu składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego wyroku a do komornika składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia o umorzeniu egzekucji.

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.
Byłam na wyrwaniu zęba prywatnie gdzie podpisywałam zgodę na wyrwanie. Po tygodniu czasu zaczęło mnie boleć ucho. Myślałam że mam stan zapalny ucha. Lekarz mówi że mnie boli z powodu wyrwania zęba i że najprawdopodobniej dentysta podczas usuwania mógł coś uszkodzić. Czy mam jakiekolwiek szanse na wygranie sprawy jeśli bym pozwala dentystę...
Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?...
Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Sprzedaż auta
Witam. Proszę o opinię. 4 dni temu sprzedałam auto używane. Auto jeździło i nie miało ukrytych świadomie przeze mnie wad. Kupujący zrobił nim do domu około 100 km. 2 dni później przyjechał po koło zapasowe, które zapomniałam dać (czyli zrobił około 200 km). Mówił że auto szarpie i że dolał oleju bo jego zdaniem nie było. Dziś zadzwonił że auto chce oddać bo był u mechanika i cały olej wyciekł i wszystko jest zalane. Gdy ja jeździłam wszystko było...

Wyszukiwarka