Zwolnienie z opłaty za DPS.

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika o udostępnienie dokumentów nt. zaległości alimentacyjnych, które mogły by nam pomóc w tej sytuacji? Jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak sobie poradzić w takiej sytuacji??
anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

Dziękuję za odpowiedź. Jakby Pan mógł podpowiedzieć, gdzie można znaleźć jakieś wzory pism o wydanie takich dokumentów do sądu i komornika? Bardzo by mi to ułatwiło sprawę??
Najlepiej jeżeli skontaktuje się Pan z Biurem Obsługi Interesanta sądu, który wydał wyrok oraz z komornikiem, który prowadził postępowanie egzekucyjne. Generalnie - do sądu składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego wyroku a do komornika składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia o umorzeniu egzekucji.

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku.
Bierzemy rozwód za porozumieniem stron mieszkanie jest wspólne. Mamy trójkę dzieci. Żona na okres 3 lat zostaje w mieszkaniu z dziećmi, ja się wyprowadzam. Czy po czasie mieszkanie też zostaję pół na pół w razie sprzedania mieszkania. Czy żonie przypadnie większy procent za to że tam mieszka....
Umorzenie zadłużenia.
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej. Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
Nie chce zgodzić się na rozwód.
Witam mam pytanie. Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć....
Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...

Wyszukiwarka