Zwolnienie z opłaty za DPS.

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika o udostępnienie dokumentów nt. zaległości alimentacyjnych, które mogły by nam pomóc w tej sytuacji? Jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak sobie poradzić w takiej sytuacji??
anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
24-08-2023
Istnieje możliwość całkowitego zwolnienia z opłaty (dopłaty) do kosztów pobytu rodzica w DPS na podstawie przesłanki zasad współżycia społecznego (na wniosek w oparciu o art. 64 pkt 7 oraz art. 64a ustawy o pomocy społecznej). Dodatkowo można powołać się na względy finansowe (art. 61 ust. 2 pkt. 2 ustawy). Komornik może wydać odpis postanowienia o umorzeniu egzekucji alimentów z powodu jej bezskuteczności. Do sądu może się Pan zwrócić o wydanie odpisu prawomocnego wyroku jako osoba zainteresowana (pokrzywdzona). Za dowód w postępowaniu administracyjnym w sprawie ustalenia opłaty mogą służyć także zeznania świadków (ustne, pisemne). Można zacząć od zapoznania się z art. 61-64a ustawy o pomocy społecznej.

Dziękuję za odpowiedź. Jakby Pan mógł podpowiedzieć, gdzie można znaleźć jakieś wzory pism o wydanie takich dokumentów do sądu i komornika? Bardzo by mi to ułatwiło sprawę??
Najlepiej jeżeli skontaktuje się Pan z Biurem Obsługi Interesanta sądu, który wydał wyrok oraz z komornikiem, który prowadził postępowanie egzekucyjne. Generalnie - do sądu składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego wyroku a do komornika składa Pan wniosek o doręczenie odpisu prawomocnego postanowienia o umorzeniu egzekucji.

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Wykorzystany urlop a wypowiedzenie.
Witam, w tym miesiącu wykorzystałem 8 dni urlopu z nowej puli (tj. za rok 2024) po czym złożyłem wypowiedzenie. Dziś otrzymałem telefon z działu kadr, że mój urlop nie ma pokrycia w przypadku wypowiedzenia i mam sobie za te dni załatwić z kierownikiem urlop bezpłatny w przeciwnym razie będę miał wystawione nieobecności w te dni. Dodam, że byłem zatrudniony od maja tamtego roku. Co powinienem zrobić ?...
"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...
Czy mogę odrzucić spadek po terminie?
Czy na etapie ustalania spadkobierców z wniosku wierzyciela, spadkobiercy ustawowi mogą nie przyjąć spadku po zmarłej? Od śmierci spadkodawcy minęły 3 lata a bank wystąpił o ustalenie spadkobierców po osobie która zaciągnęła kredyt. Dodam że spadkobiercy ustawowi nie odrzucili spadku w terminie 6 miesięcy....

Wyszukiwarka