Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?
Pisać to jako Wezwanie, a może przedsądowe wezwanie czy jako co? do tej pory napisałem takie coś:
Powołując na przysługujące mi prawo oraz artykuły: 556kc i 560kc wzywam Pana _______ do unieważniania umowy KUPNA-SPRZEDAŻY z dnia ____________ pojazdu marki _________ i odbioru lub wskazania miejsca dostarczenia zwrotu pojazdu w przeciągu 30dni.
Po zakupie pojazdu wyszła na jaw amatorska naprawa podłużnic pianką montażową, w chwili zakupu zapewniał Pan że pojazd jest sprawny a podłużnice były tylko konserwowane co wedle mojej opinii jest rażącym zatajeniem informacji podczas sprzedaży pojazdu.
Zwracam się o zwrot pełnej kwoty jaką otrzymał Pan za pojazd, wraz kosztami parkowania od dnia 10 stycznia przeliczając jednorazowo każdą dobę parkingową rozpoczętą od godziny 12 do dnia odbioru pojazdu mnożąc ją przez dobowy cennik parkowania który wynosi ... zł.
Zaznaczam że w przedmiotowym wezwaniu istnieje możliwość polubownego rozwiązania sprawy.
anonim cytuj
09-01-2024
Poniosłeś koszty parkowania?
anonim cytuj
09-01-2024
O koszty parkowania jeszcze dopytam bo nie wiem czy pojazd stoi jeszcze u mechanika czy już został przerzucony na działkę kolegi.
anonim cytuj
09-01-2024
Odstąp od umowy z powodu wady auta. Rozumiem, że w umowie rękojmia nie była wyłączona?
anonim cytuj
09-01-2024
Na umowie nie ma blokad które uniemożliwiałby zwrot pojazdu.
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Witam serdecznie,
Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.
Pozdrawiam...
Dzień dobry,
Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: