Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?
Pisać to jako Wezwanie, a może przedsądowe wezwanie czy jako co? do tej pory napisałem takie coś:
Powołując na przysługujące mi prawo oraz artykuły: 556kc i 560kc wzywam Pana _______ do unieważniania umowy KUPNA-SPRZEDAŻY z dnia ____________ pojazdu marki _________ i odbioru lub wskazania miejsca dostarczenia zwrotu pojazdu w przeciągu 30dni.
Po zakupie pojazdu wyszła na jaw amatorska naprawa podłużnic pianką montażową, w chwili zakupu zapewniał Pan że pojazd jest sprawny a podłużnice były tylko konserwowane co wedle mojej opinii jest rażącym zatajeniem informacji podczas sprzedaży pojazdu.
Zwracam się o zwrot pełnej kwoty jaką otrzymał Pan za pojazd, wraz kosztami parkowania od dnia 10 stycznia przeliczając jednorazowo każdą dobę parkingową rozpoczętą od godziny 12 do dnia odbioru pojazdu mnożąc ją przez dobowy cennik parkowania który wynosi ... zł.
Zaznaczam że w przedmiotowym wezwaniu istnieje możliwość polubownego rozwiązania sprawy.
anonim cytuj
09-01-2024
Poniosłeś koszty parkowania?
anonim cytuj
09-01-2024
O koszty parkowania jeszcze dopytam bo nie wiem czy pojazd stoi jeszcze u mechanika czy już został przerzucony na działkę kolegi.
anonim cytuj
09-01-2024
Odstąp od umowy z powodu wady auta. Rozumiem, że w umowie rękojmia nie była wyłączona?
anonim cytuj
09-01-2024
Na umowie nie ma blokad które uniemożliwiałby zwrot pojazdu.
Witam.
W styczniu zmarła moja babcia.
Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane.
Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem.
Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem.
Ja już wszy...
Dobry wieczór, jestem osobą chora na nowotwór. Mam stopień niepełnosprawności w stopniu znacznym, całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji.Czy mój brat (nie pracuje) mógłby ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne (2119 zł.). Ma on komornika (z tego co się orientuje za alimenty i kredyt). Czy komornik może zająć całą kwotę czy tylko jakiś % takiego świadczenia? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: