Odstąpienie od umowy zakupu samochodu.

Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?
anonim cytuj
09-01-2024
kc art.556 i następne.

anonim cytuj
09-01-2024
Pisać to jako Wezwanie, a może przedsądowe wezwanie czy jako co? do tej pory napisałem takie coś:
Powołując na przysługujące mi prawo oraz artykuły: 556kc i 560kc wzywam Pana _______ do unieważniania umowy KUPNA-SPRZEDAŻY z dnia ____________ pojazdu marki _________ i odbioru lub wskazania miejsca dostarczenia zwrotu pojazdu w przeciągu 30dni.
Po zakupie pojazdu wyszła na jaw amatorska naprawa podłużnic pianką montażową, w chwili zakupu zapewniał Pan że pojazd jest sprawny a podłużnice były tylko konserwowane co wedle mojej opinii jest rażącym zatajeniem informacji podczas sprzedaży pojazdu.
Zwracam się o zwrot pełnej kwoty jaką otrzymał Pan za pojazd, wraz kosztami parkowania od dnia 10 stycznia przeliczając jednorazowo każdą dobę parkingową rozpoczętą od godziny 12 do dnia odbioru pojazdu mnożąc ją przez dobowy cennik parkowania który wynosi ... zł.
Zaznaczam że w przedmiotowym wezwaniu istnieje możliwość polubownego rozwiązania sprawy.

anonim cytuj
09-01-2024
Poniosłeś koszty parkowania?

anonim cytuj
09-01-2024
O koszty parkowania jeszcze dopytam bo nie wiem czy pojazd stoi jeszcze u mechanika czy już został przerzucony na działkę kolegi.

anonim cytuj
09-01-2024
Odstąp od umowy z powodu wady auta. Rozumiem, że w umowie rękojmia nie była wyłączona?

anonim cytuj
09-01-2024
Na umowie nie ma blokad które uniemożliwiałby zwrot pojazdu.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Zapis z wideorejestratora jazdy.
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania: Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora? Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dos...
Podrobiony testament.
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
Podział majątku
Witam chce wnieść do sądu o podział spadku po ojcu. W skład spadku wchodzi ziemia, dom, podwórko. Od czego najpierw zacząć?...

Wyszukiwarka