Odstąpienie od umowy zakupu samochodu.

Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?
anonim cytuj
09-01-2024
kc art.556 i następne.

anonim cytuj
09-01-2024
Pisać to jako Wezwanie, a może przedsądowe wezwanie czy jako co? do tej pory napisałem takie coś:
Powołując na przysługujące mi prawo oraz artykuły: 556kc i 560kc wzywam Pana _______ do unieważniania umowy KUPNA-SPRZEDAŻY z dnia ____________ pojazdu marki _________ i odbioru lub wskazania miejsca dostarczenia zwrotu pojazdu w przeciągu 30dni.
Po zakupie pojazdu wyszła na jaw amatorska naprawa podłużnic pianką montażową, w chwili zakupu zapewniał Pan że pojazd jest sprawny a podłużnice były tylko konserwowane co wedle mojej opinii jest rażącym zatajeniem informacji podczas sprzedaży pojazdu.
Zwracam się o zwrot pełnej kwoty jaką otrzymał Pan za pojazd, wraz kosztami parkowania od dnia 10 stycznia przeliczając jednorazowo każdą dobę parkingową rozpoczętą od godziny 12 do dnia odbioru pojazdu mnożąc ją przez dobowy cennik parkowania który wynosi ... zł.
Zaznaczam że w przedmiotowym wezwaniu istnieje możliwość polubownego rozwiązania sprawy.

anonim cytuj
09-01-2024
Poniosłeś koszty parkowania?

anonim cytuj
09-01-2024
O koszty parkowania jeszcze dopytam bo nie wiem czy pojazd stoi jeszcze u mechanika czy już został przerzucony na działkę kolegi.

anonim cytuj
09-01-2024
Odstąp od umowy z powodu wady auta. Rozumiem, że w umowie rękojmia nie była wyłączona?

anonim cytuj
09-01-2024
Na umowie nie ma blokad które uniemożliwiałby zwrot pojazdu.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Nowa umowa o prace na zwolnieniu lekarskim
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...
Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.
Dzień dobry. Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?
Dobry wieczór Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu. Były mąż nie spłaca tych zobowiązań. Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam "coś" podczas zaciągania przez niego kredytu. Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku. Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...

Wyszukiwarka