mam zapis prawa pierwokupu działki sąsiadującej z ta która kupiłam

Witam
Mam takie pytanie....
W 2012 roku kupiłam działkę , w tym tez akcie notarialnym mam zapis prawa pierwokupu działki sąsiadującej z ta która kupiłam
Do tej pory się tym nie interesowałam -właścicielka zapewniała ze nie będzie sprzedawac ,a jeśli już to da znac
Ostatnio będąc na swojej działce ,zobaczyłam ,ze zaczęto budowę domu na działce co miałam prawi pierwokupu
Sprawdziłam to dzisiaj i okazało się ze została sprzedana w 2016 roku
Teraz pytanie...
co mogę zrobić w takiej sytuacji
????
Nie zostałam poinformowana o sprzedaży
Proszę o poradę poparta przepisami prawnymi
Dziekuje
anonim cytuj
20-10-2021
Czy zapis o pierwokupie ,został wpisany do księgi wieczystej tej działki ?

anonim cytuj
20-10-2021

nie-jest tylko zapis w akcie notarialnym

anonim cytuj
20-10-2021
nie-jest tylko zapis w akcie notarialnym

art.599 &1 kodeksu cywilnego , teoretycznie odszkodowanie

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
zapytanie w kwestii prawa rodzinnego
Dzień dobry Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc: Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...

Wyszukiwarka