Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.

Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne?
Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako wynajmująca mam obowiązek to sprawdzić?
Czy jeśli przebywa na terenie PL nielegalnie- a ja podpiszę z nim umowę najmu to czy mnie coś grozi?
Czy jeśli on chce na podstawie umowy najmu załatwić prawo pobytu, to czy ja np. będę wzywana do Urzędu ds. cudzoziemców itd.?
anonim cytuj
15-11-2023
- Paszport
- Nic
- Nie

anonim cytuj
15-11-2023
A czy on na podstawie umowy najmu na rok, może iść do Urzędu Dzielnicy i się zameldować bez mojej zgody ?

anonim cytuj
15-11-2023
Ale ja go mogę wtedy szybko wymeldować jako właściciel?

anonim cytuj
15-11-2023
Chyba jednak nie. Dzwoniłam dziś do Urzędu Dzielnicy do wydziału meldunkowego i pani naczelnik powiedziała mi, że meldunku muszę dokonać ja jako właściciel i nikt go nie zamelduje bez mojej zgody.

anonim cytuj
15-11-2023
Albo Ty czegoś nie zrozumiałaś, albo pani naczelnik wprowadziła cię w błąd.
wyrok NSA z 25.09.2008 r. sygn. akt. II OSK 1069/07
Cytat:
Uwzględniając cel, jakiemu służy obowiązek meldunkowy, ustawodawca wprowadził jedynie warunek przedstawienia potwierdzenia pobytu w lokalu jako okoliczności faktycznej. Jeżeli właściciel bądź inna osoba dysponująca prawem do lokalu nie może lub nie chce poświadczyć tej okoliczności, wówczas organ administracji, działając w oparciu o art. 47 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności o dowodach osobistych, przeprowadza postępowanie wyjaśniające, które ma na celu ustalenie, czy osoba wnioskująca o zameldowanie, faktycznie w lokalu przebywa.
W świetle powyższego należy stwierdzić, iż nie tylko brak potwierdzenia pobytu w lokalu przez jego właściciela, ale i brak wyraźniej zgody na zameldowanie nie stanowi negatywnej przesłanki do dokonania zameldowania w lokalu
oraz wyrok WSA Warszawa z 20.01.2010 sygn. akt IV SA/Wa 1948/09:
Cytat:
Zameldowanie w takim przypadku nie zależy bowiem od tego, czy właściciel lokalu potwierdzi fakt pobytu danej osoby w tym lokalu, w sposób sformalizowany, określony w art. 9 ust. 2a ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, lecz od tego, czy taki pobyt rzeczywiście ma miejsce i rolą organu jest ustalenie tego stanu rzeczy za pomocą środków dowodowych

anonim cytuj
15-11-2023
Zawierając z najemcą umowę najmu godzisz się na to, że będzie on przebywał w lokalu, a tym samym godzisz się z tym, że musi on dopełnić obowiązku meldunkowego.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Partycypowanie w kosztach za remont mieszkania.
Rozstałam się z mężem (separacja). Mieszkaliśmy przez 5 lat w mieszkaniu mojej mamy bez żadnej umowy. Płaciliśmy tylko czynsz i media. Mieszkanie i wszystkie urządzenia były przez nas używane. Mama twierdzi, że powinniśmy zrobić remont mieszkania. Czy powinnam zwrócić się do męża, aby partycypował w kosztach?...
Błąd w wezwaniu do zapłaty.
Witam. W jakiej formie organ powinien sprostować błędną datę wystawienia wezwania do zapłaty?...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...

Wyszukiwarka