Prawo Cywilne 15-11-2023 6 odpowiedzi

Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.

Pytanie użytkownika
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne?
Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako wynajmująca mam obowiązek to sprawdzić?
Czy jeśli przebywa na terenie PL nielegalnie- a ja podpiszę z nim umowę najmu to czy mnie coś grozi?
Czy jeśli on chce na podstawie umowy najmu załatwić prawo pobytu, to czy ja np. będę wzywana do Urzędu ds. cudzoziemców itd.?
W skrócie

II OSK 1069/07 Cytat: Uwzględniając cel, jakiemu służy obowiązek meldunkowy, ustawodawca wprowadził jedynie warunek przedstawienia potwierdzenia pobytu w lokalu jako okoliczności faktycznej.

6 odpowiedzi
Odpowiedź
15-11-2023
- Paszport
- Nic
- Nie
Odpowiedź
15-11-2023
A czy on na podstawie umowy najmu na rok, może iść do Urzędu Dzielnicy i się zameldować bez mojej zgody ?
Odpowiedź
15-11-2023
Ale ja go mogę wtedy szybko wymeldować jako właściciel?
Odpowiedź
15-11-2023
Chyba jednak nie. Dzwoniłam dziś do Urzędu Dzielnicy do wydziału meldunkowego i pani naczelnik powiedziała mi, że meldunku muszę dokonać ja jako właściciel i nikt go nie zamelduje bez mojej zgody.
Odpowiedź
15-11-2023
Albo Ty czegoś nie zrozumiałaś, albo pani naczelnik wprowadziła cię w błąd.
wyrok NSA z 25.09.2008 r. sygn. akt. II OSK 1069/07
Cytat:
Uwzględniając cel, jakiemu służy obowiązek meldunkowy, ustawodawca wprowadził jedynie warunek przedstawienia potwierdzenia pobytu w lokalu jako okoliczności faktycznej. Jeżeli właściciel bądź inna osoba dysponująca prawem do lokalu nie może lub nie chce poświadczyć tej okoliczności, wówczas organ administracji, działając w oparciu o art. 47 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności o dowodach osobistych, przeprowadza postępowanie wyjaśniające, które ma na celu ustalenie, czy osoba wnioskująca o zameldowanie, faktycznie w lokalu przebywa.
W świetle powyższego należy stwierdzić, iż nie tylko brak potwierdzenia pobytu w lokalu przez jego właściciela, ale i brak wyraźniej zgody na zameldowanie nie stanowi negatywnej przesłanki do dokonania zameldowania w lokalu
oraz wyrok WSA Warszawa z 20.01.2010 sygn. akt IV SA/Wa 1948/09:
Cytat:
Zameldowanie w takim przypadku nie zależy bowiem od tego, czy właściciel lokalu potwierdzi fakt pobytu danej osoby w tym lokalu, w sposób sformalizowany, określony w art. 9 ust. 2a ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, lecz od tego, czy taki pobyt rzeczywiście ma miejsce i rolą organu jest ustalenie tego stanu rzeczy za pomocą środków dowodowych
Odpowiedź
15-11-2023
Zawierając z najemcą umowę najmu godzisz się na to, że będzie on przebywał w lokalu, a tym samym godzisz się z tym, że musi on dopełnić obowiązku meldunkowego.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Brak podobnych wątków do wyświetlenia.