Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.

Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne?
Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako wynajmująca mam obowiązek to sprawdzić?
Czy jeśli przebywa na terenie PL nielegalnie- a ja podpiszę z nim umowę najmu to czy mnie coś grozi?
Czy jeśli on chce na podstawie umowy najmu załatwić prawo pobytu, to czy ja np. będę wzywana do Urzędu ds. cudzoziemców itd.?
anonim cytuj
15-11-2023
- Paszport
- Nic
- Nie

anonim cytuj
15-11-2023
A czy on na podstawie umowy najmu na rok, może iść do Urzędu Dzielnicy i się zameldować bez mojej zgody ?

anonim cytuj
15-11-2023
Ale ja go mogę wtedy szybko wymeldować jako właściciel?

anonim cytuj
15-11-2023
Chyba jednak nie. Dzwoniłam dziś do Urzędu Dzielnicy do wydziału meldunkowego i pani naczelnik powiedziała mi, że meldunku muszę dokonać ja jako właściciel i nikt go nie zamelduje bez mojej zgody.

anonim cytuj
15-11-2023
Albo Ty czegoś nie zrozumiałaś, albo pani naczelnik wprowadziła cię w błąd.
wyrok NSA z 25.09.2008 r. sygn. akt. II OSK 1069/07
Cytat:
Uwzględniając cel, jakiemu służy obowiązek meldunkowy, ustawodawca wprowadził jedynie warunek przedstawienia potwierdzenia pobytu w lokalu jako okoliczności faktycznej. Jeżeli właściciel bądź inna osoba dysponująca prawem do lokalu nie może lub nie chce poświadczyć tej okoliczności, wówczas organ administracji, działając w oparciu o art. 47 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności o dowodach osobistych, przeprowadza postępowanie wyjaśniające, które ma na celu ustalenie, czy osoba wnioskująca o zameldowanie, faktycznie w lokalu przebywa.
W świetle powyższego należy stwierdzić, iż nie tylko brak potwierdzenia pobytu w lokalu przez jego właściciela, ale i brak wyraźniej zgody na zameldowanie nie stanowi negatywnej przesłanki do dokonania zameldowania w lokalu
oraz wyrok WSA Warszawa z 20.01.2010 sygn. akt IV SA/Wa 1948/09:
Cytat:
Zameldowanie w takim przypadku nie zależy bowiem od tego, czy właściciel lokalu potwierdzi fakt pobytu danej osoby w tym lokalu, w sposób sformalizowany, określony w art. 9 ust. 2a ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, lecz od tego, czy taki pobyt rzeczywiście ma miejsce i rolą organu jest ustalenie tego stanu rzeczy za pomocą środków dowodowych

anonim cytuj
15-11-2023
Zawierając z najemcą umowę najmu godzisz się na to, że będzie on przebywał w lokalu, a tym samym godzisz się z tym, że musi on dopełnić obowiązku meldunkowego.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Skrócenie czasu wypowiedzenia umowy
Wynajmuję mieszkanie od niespełna dwóch lat, w umowie najmu jest napisane, że okres wypowiedzenia, to bite 3 miesiące. Chcę się wyprowadzić z przyczyn osobistych. Czy jest jakakolwiek szansa, aby skrócić okres wypowiedzenia?...
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
Jak dopisać żone jako współwłaściciela domu?
Mąż odziedziczył przed ślubem dom razem z siostra. Już po ślubie wzięliśmy wspólny kredyt, żeby spłacić siostrę. Wiem, że co dostał mąż przed ślubem jest jego. Jednak on chce, żebym się czuła bezpiecznie i chce mnie wpisać również jako właściciela. Jak się za to zabrać, jaki to koszt?...

Wyszukiwarka