Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.

Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w mojej przychodzi pani doktor stwierdzila ze takie zwolnienie moze wystawic jedynie na chore dziecko i odeslala mnie do pracodawcy. Pracodawca zasugerował zeby wypelnic wniosek z zusu z15a, lecz tu tez pojawia, bo z15a z tego co wiem musi byc podany okres od-do kiedy ma byc wyplacany ten zasiłek, a w dokumentach ze szpitala jest tylko data przyjęcia no bo nie wiadomo do kiedy partnerka będzie w szpitalu. Jak to ugryźć? Kto wystawia zwolnienie opiekuńcze na dziecko zdrowe do 8go roku życia?
anonim cytuj
22-10-2021
Z-15a można składać na okresy kiedy faktycznie opieka była świadczona, najlepiej po zakończeniu jakiegoś okresu. Najlepiej więc składać kilka dokumentów np. złożyć jeden po skorzystaniu z opieki przez tydzień, potem drugi itd.

anonim cytuj
22-10-2021
Składasz wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, potem ewentualnie przedłużasz

anonim cytuj
22-10-2021
Składasz wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, potem ewentualnie przedłużasz

A jesli wyjdzie wcześniej przed terminem wpisanym, mozna skrócić bez problemu?

anonim cytuj
22-10-2021
A jesli wyjdzie wcześniej przed terminem wpisanym, mozna skrócić bez problemu?

tak

anonim cytuj
22-10-2021
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu.

W związku z powyższym, chciałbym wyjaśnić kilka kwestii prawnych dotyczących zwolnienia opiekuńczego:

Zgodnie z art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2019 r. poz. 645 ze zm.), pracownikowi przysługuje prawo do zasiłku opiekuńczego w przypadku konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem do ukończenia 8 lat w sytuacji, gdy osoba zwykle je opiekująca sama choruje.

Jeśli chodzi o dokument Z-15a, to de facto jest to wniosek o zasiłek opiekuńczy. W sytuacji, gdy nie jesteś pewny co do okresu, na jaki potrzebujesz zwolnienia, najlepiej zrobić to, co zasugerowali inni uczestnicy dyskusji: składać wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, a następnie go przedłużać w miarę potrzeb lub skracać w przypadku zakończenia opieki wcześniej niż przewidywano.

Jeżeli zdecydujesz się skrócić okres korzystania z zasiłku opiekuńczego, nie powinno to sprawić problemu. Wystarczy zgłosić się do ZUS z odpowiednią informacją.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Nie otwarłam drzwi policjantom
Witam. Czy grozi mi coś jeśli nie otwarłam drzwi policjantom, którzy przyjechali na interwencję (awantura domowa)? Dwa miesiące temu również była podobna interwencja, wcześniej policjanci zostali przeze mnie wpuszczeni. Czy tym razem mam spodziewać się jakichś konsekwencji za nie otwarcie drzwi? Dziękuję....
Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Jak zabezpieczyć rodzinę na wypadek swojej śmierci?
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...

Wyszukiwarka