Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.

Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w mojej przychodzi pani doktor stwierdzila ze takie zwolnienie moze wystawic jedynie na chore dziecko i odeslala mnie do pracodawcy. Pracodawca zasugerował zeby wypelnic wniosek z zusu z15a, lecz tu tez pojawia, bo z15a z tego co wiem musi byc podany okres od-do kiedy ma byc wyplacany ten zasiłek, a w dokumentach ze szpitala jest tylko data przyjęcia no bo nie wiadomo do kiedy partnerka będzie w szpitalu. Jak to ugryźć? Kto wystawia zwolnienie opiekuńcze na dziecko zdrowe do 8go roku życia?
anonim cytuj
22-10-2021
Z-15a można składać na okresy kiedy faktycznie opieka była świadczona, najlepiej po zakończeniu jakiegoś okresu. Najlepiej więc składać kilka dokumentów np. złożyć jeden po skorzystaniu z opieki przez tydzień, potem drugi itd.

anonim cytuj
22-10-2021
Składasz wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, potem ewentualnie przedłużasz

anonim cytuj
22-10-2021
Składasz wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, potem ewentualnie przedłużasz

A jesli wyjdzie wcześniej przed terminem wpisanym, mozna skrócić bez problemu?

anonim cytuj
22-10-2021
A jesli wyjdzie wcześniej przed terminem wpisanym, mozna skrócić bez problemu?

tak

anonim cytuj
22-10-2021
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu.

W związku z powyższym, chciałbym wyjaśnić kilka kwestii prawnych dotyczących zwolnienia opiekuńczego:

Zgodnie z art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2019 r. poz. 645 ze zm.), pracownikowi przysługuje prawo do zasiłku opiekuńczego w przypadku konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem do ukończenia 8 lat w sytuacji, gdy osoba zwykle je opiekująca sama choruje.

Jeśli chodzi o dokument Z-15a, to de facto jest to wniosek o zasiłek opiekuńczy. W sytuacji, gdy nie jesteś pewny co do okresu, na jaki potrzebujesz zwolnienia, najlepiej zrobić to, co zasugerowali inni uczestnicy dyskusji: składać wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, a następnie go przedłużać w miarę potrzeb lub skracać w przypadku zakończenia opieki wcześniej niż przewidywano.

Jeżeli zdecydujesz się skrócić okres korzystania z zasiłku opiekuńczego, nie powinno to sprawić problemu. Wystarczy zgłosić się do ZUS z odpowiednią informacją.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak dostarczyć rzeczy do aresztu śledczego?
Partner został zatrzymany w areszcie śledczym, jak dostarczyć mu ubrania czy golarki i inne środki czystości? Poprostu zrobić paczkę i przesłać do aresztu z jego danymi ? Może ktoś się orientuje co mogę zabrać na widzenie czy wtedy mogę przekazać mu np. znaczki pocztowe pieniądze?...
Przesyłka sądowa do osoby zmarłej
W skrzynce pocztowej znalazłem dwa awiza (różne numery przesyłek) zawiadamiające o przesyłkach sądowych adresowanych do mojego nieżyjącego od 21 lat ojca. Udało mi się ustalić adres sądu i sygnatury akt tych dwóch przesyłek. Czy jeżeli podjadę do tego sądu i podam sygnaturę akt to mam szansę uzyskać dostęp do tych akt? Mam równocześnie obawę o to, czy moja znajomość sygnatury akt nieodebranych przesyłek jest dozwolona, co może mnie i pocztę &qu...
Uciążliwy sąsiad.
Witam. Mam bardzo uciążliwego sąsiada, pali śmieciami, podpieprza każdego możliwego sąsiada o cokolwiek. Mieszka w domu, który odziedziczył po ojcu na pół ze swoją siostrą(mieszka tam sam, siostra się wyprowadziła) Człowiek ten jest chory psychicznie, jest zbieraczem. Sprowadza do domu bezdomnych, gromadzi śmieci. Przychodzę z następującym pytaniem. Nasze domy ze sobą sąsiadują. Okna z jego garażu są niecałe pół metra od ogrodzenia ( czy to jes...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...

Wyszukiwarka