Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.

Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w mojej przychodzi pani doktor stwierdzila ze takie zwolnienie moze wystawic jedynie na chore dziecko i odeslala mnie do pracodawcy. Pracodawca zasugerował zeby wypelnic wniosek z zusu z15a, lecz tu tez pojawia, bo z15a z tego co wiem musi byc podany okres od-do kiedy ma byc wyplacany ten zasiłek, a w dokumentach ze szpitala jest tylko data przyjęcia no bo nie wiadomo do kiedy partnerka będzie w szpitalu. Jak to ugryźć? Kto wystawia zwolnienie opiekuńcze na dziecko zdrowe do 8go roku życia?
anonim cytuj
22-10-2021
Z-15a można składać na okresy kiedy faktycznie opieka była świadczona, najlepiej po zakończeniu jakiegoś okresu. Najlepiej więc składać kilka dokumentów np. złożyć jeden po skorzystaniu z opieki przez tydzień, potem drugi itd.

anonim cytuj
22-10-2021
Składasz wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, potem ewentualnie przedłużasz

anonim cytuj
22-10-2021
Składasz wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, potem ewentualnie przedłużasz

A jesli wyjdzie wcześniej przed terminem wpisanym, mozna skrócić bez problemu?

anonim cytuj
22-10-2021
A jesli wyjdzie wcześniej przed terminem wpisanym, mozna skrócić bez problemu?

tak

anonim cytuj
22-10-2021
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu.

W związku z powyższym, chciałbym wyjaśnić kilka kwestii prawnych dotyczących zwolnienia opiekuńczego:

Zgodnie z art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2019 r. poz. 645 ze zm.), pracownikowi przysługuje prawo do zasiłku opiekuńczego w przypadku konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem do ukończenia 8 lat w sytuacji, gdy osoba zwykle je opiekująca sama choruje.

Jeśli chodzi o dokument Z-15a, to de facto jest to wniosek o zasiłek opiekuńczy. W sytuacji, gdy nie jesteś pewny co do okresu, na jaki potrzebujesz zwolnienia, najlepiej zrobić to, co zasugerowali inni uczestnicy dyskusji: składać wniosek o zasiłek opiekuńczy z terminem przewidywanym, a następnie go przedłużać w miarę potrzeb lub skracać w przypadku zakończenia opieki wcześniej niż przewidywano.

Jeżeli zdecydujesz się skrócić okres korzystania z zasiłku opiekuńczego, nie powinno to sprawić problemu. Wystarczy zgłosić się do ZUS z odpowiednią informacją.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?
Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia? Znalazłam takie odpowiedzi: "Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym." " Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on praw...
Art 627 kpk a przedawnie i solidarność
Witam serdecznie, Na podstawie art 271, 273 i 286 (podpisanie dokumentów firmowych) otrzymałam karę 1 roku na 5 lat z dozorem. Wszelkie koszty zostały od razu pokryte na podstawie wyroku i wezwania pełnomocnika Gminy. W wyroku zostały zasądzone również koszty na postawie Art. 627 od skazanych 5 osób solidarnie na rzecz oskarżyciela posiłkowego. Ja swoją 1/5 kosztów jak napisał mi pełnomocnik w wezwaniu pokryłam nie wiem jak w przypadku pozost...
Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...

Wyszukiwarka