Postępowanie spadkowe.

Była partnerka przepisała pół roku temu swoje mieszkanie na swojego brata. Mamy wspólnego 6-cio letniego synka. Co z prawem do spadku, zachowku w przypadku jej ewentualnej śmierci, dla naszego synka?
anonim cytuj
22-03-2024
Zachowek i spadek to po śmierci. A skoro ex żyje to ma prawo zrobić ze swoim majątkiem co tylko będzie chciała i Tobie nic do tego.

anonim cytuj
22-03-2024
Ja nie mam do ex pretensji. Robi co chce ze swoim majątkiem. Chodzi mi nie o mnie tylko o naszego syna.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli od darowizny do śmierci ex minie wiecej niż 10 lat, to zachowek nie będzie się należał, bo brat nie jest spadkobiercą ustawowym.
Nie mówiąc o tym, że jeśli nie zakładać najgorszego, to przez tyle lat ex może jeszcze nie raz nabyć jakieś mieszkanie, sprzedać itp.

anonim cytuj
22-03-2024
Straci prawo do zachowku jeśli od dnia dokonania darowizny do dnia śmierci darczyńcy upłynie 10 lat (w tej konkretnej sytuacji).

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Niezgodny towar z opisem. Płatność została uregulowana, a Pani, która wystawiała ogłoszenie zniknęła.
Zakupiony towar przez Fb przyszedł niezgodny z opisem, tzn inny. Płatność została uregulowana za pobraniem. Pani, która wystawiała ogłoszenie zablokowała mnie, numer telefonu nieaktywny. Nadawca nie wiem czy dane są prawdziwe, wskazany numer konta. Co robić ? Tylko proszę, nie komentujecie że nie kupuje się przez Fb. Dziękuję...
Ujadający pies
Będzie długo.. Proszę o pomoc... Nasz pies cierpi na lek separacyjny, niestety... Robimy wszystko co jest zalecane w tej sytuacji i staramy się praktycznie w ogole nie zostawiać go samego... Niestety czasami są sytuacje gdy musi zostać sam np. Godzinę kazdej niedzieli lub jakieś szybkie zakupy w tygodniu... Niestety sasiedzi skarża się na ujdanie gdy wychodzimy - mamy kamerkę w domu i nie zawsze ujadają gdy sasiedzi to zgłaszają... Pies nigdy n...
Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Służebność drogi dojazdowej.
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje. Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...

Wyszukiwarka