Postępowanie spadkowe.

Była partnerka przepisała pół roku temu swoje mieszkanie na swojego brata. Mamy wspólnego 6-cio letniego synka. Co z prawem do spadku, zachowku w przypadku jej ewentualnej śmierci, dla naszego synka?
anonim cytuj
22-03-2024
Zachowek i spadek to po śmierci. A skoro ex żyje to ma prawo zrobić ze swoim majątkiem co tylko będzie chciała i Tobie nic do tego.

anonim cytuj
22-03-2024
Ja nie mam do ex pretensji. Robi co chce ze swoim majątkiem. Chodzi mi nie o mnie tylko o naszego syna.

anonim cytuj
22-03-2024
Jeśli od darowizny do śmierci ex minie wiecej niż 10 lat, to zachowek nie będzie się należał, bo brat nie jest spadkobiercą ustawowym.
Nie mówiąc o tym, że jeśli nie zakładać najgorszego, to przez tyle lat ex może jeszcze nie raz nabyć jakieś mieszkanie, sprzedać itp.

anonim cytuj
22-03-2024
Straci prawo do zachowku jeśli od dnia dokonania darowizny do dnia śmierci darczyńcy upłynie 10 lat (w tej konkretnej sytuacji).

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Eksmisja byłego małżonka.
Czy mogę wymeldować byłego męża z domu samodzielnie? Tydzień temu rozwiedliśmy się za porozumieniem stron. Od miesiąca kredyt na dom jest tylko na mnie. W księgach wieczystych widnieje ja i bank. Podział majątku dokonany między nami ale mąż nie chce się dobrowolnie wyprowadzić. Chciałbym zacząć od tego żeby go wymeldować. Czy mogę to zrobić bez jego wiedzy ?...
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...

Wyszukiwarka