Alimenty na rodzica.

Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie są szanse przyznania alimentów i ewentualnie w jakiej wysokości?
anonim cytuj
08-11-2023
Może się ubiegać oczywiście, ale sprawy nie wygra na szczęście. Byłoby to sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale to matka powinna płacić na Ciebie alimenty, to że pracujesz to nie znaczy że jesteś w stanie sam się utrzymać.

anonim cytuj
08-11-2023
Obowiązek alimentacyjny między rodzicami a dziećmi reguluje **Kodeks rodzinny i opiekuńczy**.

Zgodnie z **art. 128 k.r.o.** obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej, a więc co do zasady także dzieci wobec rodziców. Sam fakt pokrewieństwa nie przesądza jednak o zasadności roszczenia.

Kluczowe znaczenie mają następujące przepisy i okoliczności:

**Art. 133 § 2 k.r.o.**
Rodzice mogą żądać alimentów od dzieci wyłącznie wtedy, gdy znajdują się w **niedostatku**. Niedostatek oznacza brak możliwości samodzielnego zaspokojenia usprawiedliwionych potrzeb własnymi siłami. Same długi, brak pracy czy posiadanie innych dzieci nie przesądzają automatycznie o niedostatku – sąd bada realne możliwości zarobkowe i majątkowe rodzica.

**Art. 135 § 1 k.r.o.**
Zakres alimentów zależy jednocześnie od:
– usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego (matki),
– możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego (dziecka).

W opisanym stanie faktycznym dziecko:
– nadal się uczy,
– osiąga niskie dochody (ok. 2500 zł netto),
– ponosi koszty najmu i utrzymania,
– nie osiągnęło stabilnej samodzielności finansowej.

To istotnie ogranicza, a w praktyce może wyłączać możliwość obciążenia go alimentami.

**Art. 144¹ k.r.o.** (kluczowy przepis w tej sprawie)
Sąd może oddalić powództwo o alimenty, jeżeli żądanie jest **sprzeczne z zasadami współżycia społecznego**. W orzecznictwie jednoznacznie przyjmuje się, że:
– rażące zaniedbywanie obowiązków rodzicielskich,
– długotrwały brak kontaktu z dzieckiem,
– niepłacenie zasądzonych alimentów,
– pozbawienie władzy rodzicielskiej

mogą stanowić samodzielną podstawę oddalenia roszczenia alimentacyjnego rodzica wobec dziecka (por. m.in. uchwała SN z 16.12.1987 r., III CZP 91/86 oraz liczne orzeczenia sądów apelacyjnych).

Wypowiedź z forum:
Ale to matka powinna płacić na Ciebie alimenty

jest co do zasady trafna. Zgodnie z **art. 133 § 1 k.r.o.**, jeżeli dziecko nadal się uczy i nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie, obowiązek alimentacyjny rodzica wobec dziecka nadal istnieje – niezależnie od tego, czy dziecko podejmuje pracę dorywczą.

**Wnioski prawne:**
– matka może formalnie złożyć pozew o alimenty,
– szanse uwzględnienia roszczenia są niskie,
– decydujące znaczenie ma art. 144¹ k.r.o. oraz brak realnych możliwości alimentacyjnych po stronie dziecka,
– w opisanych warunkach sąd może oddalić powództwo w całości, bez ustalania jakiejkolwiek kwoty alimentów.

To nie jest sytuacja „automatycznego” obowiązku alimentacyjnego – przeciwnie, jest to klasyczny przypadek, w którym prawo chroni dziecko przed nieuzasadnionym roszczeniem rodzica.

anonim cytuj
27-12-2025

Sugerowane Tematy

Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?
Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie? Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu ...
Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Zawiadomienie do prokuratury.
Dzień Dobry, Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa- niezapłacona faktura. Dłużnik chce złożyć wniosek o restrukturyzację i zorganizował spotkanie z wierzycielami. Czy mogę złożyć jeszcze wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty ?...

Wyszukiwarka