Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?

Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konkretne odpowiedzi i dziękujemy.
anonim cytuj
25-01-2024
Matka zrobi ze swoim majątkiem co zechce, a dzieciom nic do tego, więc nikogo nie musi o niczym informować. Co do zachowku, to umowa dożywocia myślę będzie ok w tym przypadku. Poczytaj o prawach i obowiązkach.

anonim cytuj
25-01-2024
Czy umowa dożywocia to jest tak że wszystkie dzieci się wstawiają i podpisują papiery, że tego zachowku się zrzekają kiedyś wtedy czy źle to rozumiem? Bo tak mi powiedziano. A tutaj kwestia że ten brat nic nie podpisze i wszystko musi być zrobione po cichu jak to się mówi....

anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba rozróżnić umowę dożywocia od umowy darowizny z dożywotnią służebnością.
A to o czym Ty piszesz, to umowa zrzeczenia się dziedziczenia. Nie jest to konieczne przy umowie dożywocia, bo ta umowa wyklucza ubieganie się innych spadkobierców o zachowek.
Przy umowie dożywocia płaci się 2% PCC wartości nieruchomości, a jakie na obdarowanego nakłada obowiązki wobec darczyńcy, to zapoznaj się z art. 908 kc.

anonim cytuj
25-01-2024
Umowa dożywocia to w skrócie przekazanie nieruchomości w zamian za dożywotnią opiekę.
Nie myl z darowizna ze służebnością, bo to zupełnie inna bajka.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Zawyżanie płacy u studenta.
Cześć. Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, ...
Czy komornik może zająć rentę?
Czy komornik może zająć całą rentę jeśli jeszcze pracuje na 3/4 etatu czy z renty może potrącać tylko 25%...
List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...

Wyszukiwarka