Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?

Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konkretne odpowiedzi i dziękujemy.
anonim cytuj
25-01-2024
Matka zrobi ze swoim majątkiem co zechce, a dzieciom nic do tego, więc nikogo nie musi o niczym informować. Co do zachowku, to umowa dożywocia myślę będzie ok w tym przypadku. Poczytaj o prawach i obowiązkach.

anonim cytuj
25-01-2024
Czy umowa dożywocia to jest tak że wszystkie dzieci się wstawiają i podpisują papiery, że tego zachowku się zrzekają kiedyś wtedy czy źle to rozumiem? Bo tak mi powiedziano. A tutaj kwestia że ten brat nic nie podpisze i wszystko musi być zrobione po cichu jak to się mówi....

anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba rozróżnić umowę dożywocia od umowy darowizny z dożywotnią służebnością.
A to o czym Ty piszesz, to umowa zrzeczenia się dziedziczenia. Nie jest to konieczne przy umowie dożywocia, bo ta umowa wyklucza ubieganie się innych spadkobierców o zachowek.
Przy umowie dożywocia płaci się 2% PCC wartości nieruchomości, a jakie na obdarowanego nakłada obowiązki wobec darczyńcy, to zapoznaj się z art. 908 kc.

anonim cytuj
25-01-2024
Umowa dożywocia to w skrócie przekazanie nieruchomości w zamian za dożywotnią opiekę.
Nie myl z darowizna ze służebnością, bo to zupełnie inna bajka.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Przerejestrowanie auta bez umowy.
W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano. Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodz...
Telefony od windykatorów
Nękają mnie telefonami windykatorzy. Czy muszę każdy odbierać?...
sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...

Wyszukiwarka