Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konkretne odpowiedzi i dziękujemy.
Matka zrobi ze swoim majątkiem co zechce, a dzieciom nic do tego, więc nikogo nie musi o niczym informować. Co do zachowku, to umowa dożywocia myślę będzie ok w tym przypadku. Poczytaj o prawach i obowiązkach.
anonim cytuj
25-01-2024
Czy umowa dożywocia to jest tak że wszystkie dzieci się wstawiają i podpisują papiery, że tego zachowku się zrzekają kiedyś wtedy czy źle to rozumiem? Bo tak mi powiedziano. A tutaj kwestia że ten brat nic nie podpisze i wszystko musi być zrobione po cichu jak to się mówi....
anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba rozróżnić umowę dożywocia od umowy darowizny z dożywotnią służebnością.
A to o czym Ty piszesz, to umowa zrzeczenia się dziedziczenia. Nie jest to konieczne przy umowie dożywocia, bo ta umowa wyklucza ubieganie się innych spadkobierców o zachowek.
Przy umowie dożywocia płaci się 2% PCC wartości nieruchomości, a jakie na obdarowanego nakłada obowiązki wobec darczyńcy, to zapoznaj się z art. 908 kc.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa dożywocia to w skrócie przekazanie nieruchomości w zamian za dożywotnią opiekę.
Nie myl z darowizna ze służebnością, bo to zupełnie inna bajka.
Witam. Mam takie pytanie: Tata zmarł około 10 lat temu mama żyje, oboje rodzice przepisali gospodarstwo wraz z budynkami mojemu jedynemu bratu, ja nie dostałam nic, czy jest jakaś szansa na to by cokolwiek odzyskać od mojego brata?...
Witam.
Mam motocykl kupiony na umowę kupna sprzedaży, koleś który chce go ode mnie kupić chce żebym go najpierw zarejestrował na siebie bo są 3 umowy i boi się że coś będzie nie tak i teraz pytanie czy mogę go sprzedać tego samego dnia co zarejestruje na siebie np jutro rano a po polodniu go sprzedac?...
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania.
Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą.
Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana?
Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: