Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konkretne odpowiedzi i dziękujemy.
Matka zrobi ze swoim majątkiem co zechce, a dzieciom nic do tego, więc nikogo nie musi o niczym informować. Co do zachowku, to umowa dożywocia myślę będzie ok w tym przypadku. Poczytaj o prawach i obowiązkach.
anonim cytuj
25-01-2024
Czy umowa dożywocia to jest tak że wszystkie dzieci się wstawiają i podpisują papiery, że tego zachowku się zrzekają kiedyś wtedy czy źle to rozumiem? Bo tak mi powiedziano. A tutaj kwestia że ten brat nic nie podpisze i wszystko musi być zrobione po cichu jak to się mówi....
anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba rozróżnić umowę dożywocia od umowy darowizny z dożywotnią służebnością.
A to o czym Ty piszesz, to umowa zrzeczenia się dziedziczenia. Nie jest to konieczne przy umowie dożywocia, bo ta umowa wyklucza ubieganie się innych spadkobierców o zachowek.
Przy umowie dożywocia płaci się 2% PCC wartości nieruchomości, a jakie na obdarowanego nakłada obowiązki wobec darczyńcy, to zapoznaj się z art. 908 kc.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa dożywocia to w skrócie przekazanie nieruchomości w zamian za dożywotnią opiekę.
Nie myl z darowizna ze służebnością, bo to zupełnie inna bajka.
Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekład...
Planuje kupić mieszkanie od osoby, która ma swojego notariusza (który zajmował się sprawą spadkową tego mieszkania). Czy powinnam się obawiać, że zostanę w jakiś sposób oszukana? Jeśli tak to na co powinnam szczególnie zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Chciałam wynająć swojego notariusza, jednak osoba sprzedająca upiera się przy swoim....
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi.
Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: