Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konkretne odpowiedzi i dziękujemy.
Matka zrobi ze swoim majątkiem co zechce, a dzieciom nic do tego, więc nikogo nie musi o niczym informować. Co do zachowku, to umowa dożywocia myślę będzie ok w tym przypadku. Poczytaj o prawach i obowiązkach.
anonim cytuj
25-01-2024
Czy umowa dożywocia to jest tak że wszystkie dzieci się wstawiają i podpisują papiery, że tego zachowku się zrzekają kiedyś wtedy czy źle to rozumiem? Bo tak mi powiedziano. A tutaj kwestia że ten brat nic nie podpisze i wszystko musi być zrobione po cichu jak to się mówi....
anonim cytuj
25-01-2024
Trzeba rozróżnić umowę dożywocia od umowy darowizny z dożywotnią służebnością.
A to o czym Ty piszesz, to umowa zrzeczenia się dziedziczenia. Nie jest to konieczne przy umowie dożywocia, bo ta umowa wyklucza ubieganie się innych spadkobierców o zachowek.
Przy umowie dożywocia płaci się 2% PCC wartości nieruchomości, a jakie na obdarowanego nakłada obowiązki wobec darczyńcy, to zapoznaj się z art. 908 kc.
anonim cytuj
25-01-2024
Umowa dożywocia to w skrócie przekazanie nieruchomości w zamian za dożywotnią opiekę.
Nie myl z darowizna ze służebnością, bo to zupełnie inna bajka.
W kwietniu otrzymałam niższe wynagrodzenie w wysokości 3020 zł, umowa przedłużana jest co 2 miesiące (umowa o pracę) umowa była do końca kwietnia na kwotę 4400 zl, otrzymałam informację, że został wypłacony ekwiwalent za urlop za 4 dni, czy ktoś może wyjaśnić dlaczego otrzymałam tak niskie wynagrodzenie?...
Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji....
Mam problem i nie wiem, jak zacząć a dotyczy tego ze pan robił podłogę w mieszkaniu wylewka Niestety coś mu poszło nie tak i w niektórych miejscach jak by za mało żywicy wylał i są doły pan nie odpisuje na wiadomości posiada firmę i od czego tu zacząć jak napisać do niego reklamacje czy pisemna może ktoś by mógł podać wzór i ile on ma czasu na odpisanie boję się ze gwarancja przepadnie i on umyje ręce....
Nie wstawiłem się na komisji wojskowej z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej. Jutro czeka mnie wizyta na komendzie. Dodam ze jestem po nowotworze i bardzo poważnych operacjach. Co mi grozi?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: