Brak ubezpieczenia zdrowotnego.

Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni? Ewentualnie czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?
Dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
14-08-2023
Co do zasady działa RODO wiec bez upoważnienia do przekazywania tych konkretnych info tak czy siak nie powinni tego robić bez nawet twojej prośby. Ale znając życie jak to czasem bywa (zwłaszcza jeśli to mała miejscowość i wszyscy się znają) to taka prośba mogła by „wspomóc sytuacje” tzn. pokazać im że wiesz że tak się dzieje i się na to nie godzisz. Co do formy to już twoja sprawa ale warto zawsze i na wszystko mieć papier albo chociaż maila…

anonim cytuj
14-08-2023
czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców?

Nie, zgodnie z ustawą o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, pracownicy ochrony zdrowia mają obowiązek zachowywania tajemnicy zawodowej w zakresie informacji o stanie zdrowia pacjenta, diagnostyce, leczeniu oraz prognozie. Ujawnienie takich informacji osobie trzeciej (w tym rodzicom dorosłego pacjenta) bez zgody pacjenta jest naruszeniem tajemnicy zawodowej. Ponadto, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO), przetwarzanie i udostępnianie danych osobowych (w tym informacji o stanie zdrowia) bez podstawy prawnej lub zgody osoby, której dane dotyczą, jest naruszeniem przepisów.

czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?

Tak, każdy pacjent ma prawo do wyboru oraz zmiany podmiotu leczniczego. Możesz złożyć wniosek o wypisanie się z przychodni i wybrać inną, która będzie bardziej odpowiadała Twoim oczekiwaniom.

czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?

Zdecydowanie tak. Pacjent ma prawo żądać od podmiotu leczniczego zachowania w tajemnicy informacji o jego stanie zdrowia. Najlepiej złożyć takie żądanie na piśmie, aby było śladem tego, jakie oczekiwania wyraziłeś w stosunku do ochrony swojej prywatności.

Jeśli chodzi o poradę zawartą w drugim poście, zgadza się ona z tym, co napisałem wyżej. Dobrze jest mieć pisemny ślad komunikacji z placówką medyczną w kwestii Twoich oczekiwań dotyczących ochrony prywatności. Jeśli dojdzie do naruszenia Twoich praw, takie dokumenty mogą okazać się przydatne w ewentualnym postępowaniu sądowym czy administracyjnym.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty z funduszu alimentacyjnego.
Mam pytanie mianowicie pobieram alimenty z funduszu alimentacyjnego i teraz ojciec dziecka się obudził bo mu się grunt pod nogami pali chce mi zapłacić zaległe alimenty za ten rok ale przecież mi wypłacał fundusz, więc nie wiem co zrobić czy przyjąć te pieniądze czy jak to ugryźć. Ktoś tak miał ?...
Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Wspólność majątkowa a darowizna.
Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych). Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości. Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, ...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...

Wyszukiwarka