Brak ubezpieczenia zdrowotnego.

Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni? Ewentualnie czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?
Dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
14-08-2023
Co do zasady działa RODO wiec bez upoważnienia do przekazywania tych konkretnych info tak czy siak nie powinni tego robić bez nawet twojej prośby. Ale znając życie jak to czasem bywa (zwłaszcza jeśli to mała miejscowość i wszyscy się znają) to taka prośba mogła by „wspomóc sytuacje” tzn. pokazać im że wiesz że tak się dzieje i się na to nie godzisz. Co do formy to już twoja sprawa ale warto zawsze i na wszystko mieć papier albo chociaż maila…

anonim cytuj
14-08-2023
czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców?

Nie, zgodnie z ustawą o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, pracownicy ochrony zdrowia mają obowiązek zachowywania tajemnicy zawodowej w zakresie informacji o stanie zdrowia pacjenta, diagnostyce, leczeniu oraz prognozie. Ujawnienie takich informacji osobie trzeciej (w tym rodzicom dorosłego pacjenta) bez zgody pacjenta jest naruszeniem tajemnicy zawodowej. Ponadto, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO), przetwarzanie i udostępnianie danych osobowych (w tym informacji o stanie zdrowia) bez podstawy prawnej lub zgody osoby, której dane dotyczą, jest naruszeniem przepisów.

czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?

Tak, każdy pacjent ma prawo do wyboru oraz zmiany podmiotu leczniczego. Możesz złożyć wniosek o wypisanie się z przychodni i wybrać inną, która będzie bardziej odpowiadała Twoim oczekiwaniom.

czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?

Zdecydowanie tak. Pacjent ma prawo żądać od podmiotu leczniczego zachowania w tajemnicy informacji o jego stanie zdrowia. Najlepiej złożyć takie żądanie na piśmie, aby było śladem tego, jakie oczekiwania wyraziłeś w stosunku do ochrony swojej prywatności.

Jeśli chodzi o poradę zawartą w drugim poście, zgadza się ona z tym, co napisałem wyżej. Dobrze jest mieć pisemny ślad komunikacji z placówką medyczną w kwestii Twoich oczekiwań dotyczących ochrony prywatności. Jeśli dojdzie do naruszenia Twoich praw, takie dokumenty mogą okazać się przydatne w ewentualnym postępowaniu sądowym czy administracyjnym.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Podwyższenie alimentów.
Chciałabym wywalczyć większe alimenty dla syna, ojciec ukrywa faktyczny dochód, a ja muszę sama sprostać coraz większym kosztom. Przeprowadziłam się z synem bliżej ojca, więc koszty dojazdu dla niego się zmniejszyły. Nie angażuje się zupełnie w życie syna, ten czuje odrzucony. Pytanie, czy jeśli wartość przedmiotu sporu wynosi 6 tys. mogę od niego chcieć 1500 zł? Czy mogę także wspomnieć o złym wpływie na psychikę dziecka i konieczność uczęszczan...
Wynajem lokalu mieszkalnego
Mam pytanie odnośnie najmu lokalu mieszkalnego, została ona podpisana z dwiema wynajmującymi, teraz zostaje jedna osoba. Zmieni się również opłata oraz okres wypowiedzenia. Czy konieczne jest napisanie nowej umowy czy może być aneks? Dziękuję....
Zwrot zadatku.
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...

Wyszukiwarka