Brak ubezpieczenia zdrowotnego.

Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni? Ewentualnie czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?
Dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
14-08-2023
Co do zasady działa RODO wiec bez upoważnienia do przekazywania tych konkretnych info tak czy siak nie powinni tego robić bez nawet twojej prośby. Ale znając życie jak to czasem bywa (zwłaszcza jeśli to mała miejscowość i wszyscy się znają) to taka prośba mogła by „wspomóc sytuacje” tzn. pokazać im że wiesz że tak się dzieje i się na to nie godzisz. Co do formy to już twoja sprawa ale warto zawsze i na wszystko mieć papier albo chociaż maila…

anonim cytuj
14-08-2023
czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców?

Nie, zgodnie z ustawą o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, pracownicy ochrony zdrowia mają obowiązek zachowywania tajemnicy zawodowej w zakresie informacji o stanie zdrowia pacjenta, diagnostyce, leczeniu oraz prognozie. Ujawnienie takich informacji osobie trzeciej (w tym rodzicom dorosłego pacjenta) bez zgody pacjenta jest naruszeniem tajemnicy zawodowej. Ponadto, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO), przetwarzanie i udostępnianie danych osobowych (w tym informacji o stanie zdrowia) bez podstawy prawnej lub zgody osoby, której dane dotyczą, jest naruszeniem przepisów.

czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?

Tak, każdy pacjent ma prawo do wyboru oraz zmiany podmiotu leczniczego. Możesz złożyć wniosek o wypisanie się z przychodni i wybrać inną, która będzie bardziej odpowiadała Twoim oczekiwaniom.

czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?

Zdecydowanie tak. Pacjent ma prawo żądać od podmiotu leczniczego zachowania w tajemnicy informacji o jego stanie zdrowia. Najlepiej złożyć takie żądanie na piśmie, aby było śladem tego, jakie oczekiwania wyraziłeś w stosunku do ochrony swojej prywatności.

Jeśli chodzi o poradę zawartą w drugim poście, zgadza się ona z tym, co napisałem wyżej. Dobrze jest mieć pisemny ślad komunikacji z placówką medyczną w kwestii Twoich oczekiwań dotyczących ochrony prywatności. Jeśli dojdzie do naruszenia Twoich praw, takie dokumenty mogą okazać się przydatne w ewentualnym postępowaniu sądowym czy administracyjnym.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Dzień dobry, czy może ktoś mi podpowiedzieć kiedy mogę składać wniosek o pozbawienie władzy ojca dziecka, który już 3 rok nie interesuje się dzieckiem? Na tyle, że nawet od dnia porodu na oczy nie widział jak dziecko wygląda.. I czy da się zlikwidować jego nazwisko, dziecko ma dwuczłonowe....
Uciążliwi sąsiedzi.
Od roku wynajmujemy mieszkanie w bloku. Niestety sąsiedzi, którzy mieszkają nad Nami są alkoholikami i codziennie się awanturują, jakby było mało nocą również. Mamy małe dziecko, które póki co całkiem nieźle sypia, ale niedługo zapewne może stać się to dla niego uciążliwe, dla mnie i partnera już jest i pomimo interwencji naszej czy policji (nic z tym nie mogą zrobić, bo oni ,, są u siebie'') jest to samo. Rozmawialiśmy z sąsiadami, którzy mieszk...
Koniec umowy a podjęcie nowej pracy.
Dzień dobry, moja umowa o pracę jest ważna do końca grudnia tego roku. Czy gdybym teraz poszedł na urlop wypoczynkowy do końca miesiąca, to mógłbym w tym czasie rozpocząć nowa pracę w polskiej firmie za granicą?...

Wyszukiwarka