Brak ubezpieczenia zdrowotnego.

Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni? Ewentualnie czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?
Dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
14-08-2023
Co do zasady działa RODO wiec bez upoważnienia do przekazywania tych konkretnych info tak czy siak nie powinni tego robić bez nawet twojej prośby. Ale znając życie jak to czasem bywa (zwłaszcza jeśli to mała miejscowość i wszyscy się znają) to taka prośba mogła by „wspomóc sytuacje” tzn. pokazać im że wiesz że tak się dzieje i się na to nie godzisz. Co do formy to już twoja sprawa ale warto zawsze i na wszystko mieć papier albo chociaż maila…

anonim cytuj
14-08-2023
czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców?

Nie, zgodnie z ustawą o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, pracownicy ochrony zdrowia mają obowiązek zachowywania tajemnicy zawodowej w zakresie informacji o stanie zdrowia pacjenta, diagnostyce, leczeniu oraz prognozie. Ujawnienie takich informacji osobie trzeciej (w tym rodzicom dorosłego pacjenta) bez zgody pacjenta jest naruszeniem tajemnicy zawodowej. Ponadto, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO), przetwarzanie i udostępnianie danych osobowych (w tym informacji o stanie zdrowia) bez podstawy prawnej lub zgody osoby, której dane dotyczą, jest naruszeniem przepisów.

czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?

Tak, każdy pacjent ma prawo do wyboru oraz zmiany podmiotu leczniczego. Możesz złożyć wniosek o wypisanie się z przychodni i wybrać inną, która będzie bardziej odpowiadała Twoim oczekiwaniom.

czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?

Zdecydowanie tak. Pacjent ma prawo żądać od podmiotu leczniczego zachowania w tajemnicy informacji o jego stanie zdrowia. Najlepiej złożyć takie żądanie na piśmie, aby było śladem tego, jakie oczekiwania wyraziłeś w stosunku do ochrony swojej prywatności.

Jeśli chodzi o poradę zawartą w drugim poście, zgadza się ona z tym, co napisałem wyżej. Dobrze jest mieć pisemny ślad komunikacji z placówką medyczną w kwestii Twoich oczekiwań dotyczących ochrony prywatności. Jeśli dojdzie do naruszenia Twoich praw, takie dokumenty mogą okazać się przydatne w ewentualnym postępowaniu sądowym czy administracyjnym.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
brak stawiennictwa na rozprawie
Witam, we wtorek mam sprawę rozwodową i o zasądzenie alimentów, niestety rozchorowałem się i nie będę mógł uczestniczyć w sprawie, w jaki sposób poinformować o tym sąd na dzień pżed rozprawą?....
Czy mogę przepisać dom na jedno z dzieci?
Mam dom na wsi, który był wspólnie z mężem. Mąż zmarł i teraz bym chciała to uregulować i przepisać na jedno z dzieci które jest, ze mną ,jak to wygląda prawnie, zaznaczam że pozostałe dzieci się mną nie interesują i w niczym nie pomagają, czy jest taka możliwość że można przepisać tylko na jedno z dzieci....
Zajęcie i licytacja nieruchomości.
Temat jest taki ,odezwała się firma windykacyjna i z tego co wiem wystąpiła do sądu o nakaz zapłaty ,i teraz pytanie mam zaległość około 10 tys. z czego 8 to należność główna ,czy jest możliwe że komornik zajmie moje mieszkanie, w której moja własność to 25% ,mieszkanie warte około 320 tys. zł ,zaznaczam że od momentu wezwania przez firmę windykacyjną spłacam regularnie po 400 zł co miesiąc! Ile czasu ktoś się orientuje ile trwa taka procedura od...

Wyszukiwarka