Podział majątku po rozwodzie.

Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynszu, na wspólne konto przelewałem taka sama kwotę jak ona lub większą. Czy ratę można liczyć jako konieczność zaspokajania potrzeb rodziny ? Inaczej musielibyśmy wynajmować mieszkanie po wyższych kosztach.
anonim cytuj
07-11-2023
A mieliście rozdzielność?

anonim cytuj
07-11-2023
Nie mieliśmy. Mamy też 3 letniego synka o czym nie wspomniałem.

anonim cytuj
07-11-2023
Czyli kasa była wspólna. I połowa opłaconych za twoje mieszkanie rat jako nakład z majątku wspólnego na twój osobisty jak najbardziej może być dochodzona przez twoją żonę.

anonim cytuj
07-11-2023
Tak można. Tylko doczytaj zapis art. 45 kro do końca. Jest tam zapisane - "chyba że zwiększyły wartość majątku w chwili ustania wspólności."

anonim cytuj
07-11-2023
Od chwili ślubu - to nie było Twoje konto i Twoja wypłata, tylko wspólne środki rodziny, którą do prawomocnego orzeczenia o rozwodzie (separacji, rozdzielności majątkowej) - nadal tworzycie.
To że ceny mieszkań na dziś ogólnie wzrosły to jedno, ale drugie to konkretne mieszkanie - jaką ma wartość, a jaką będzie miało z chwilą ustania wspólności majątkowej.
Możesz założyć iż - połowę wysokości rat od dnia ślubu do dnia prawomocnego rozwodu - może uzyskać w wyniku podziału majątku.

anonim cytuj
07-11-2023
Mieszkanie nabyte przed ślubem należy do majątku osobistego. Jednakże raty kredytu opłacane ze środków uzyskanych po ślubie z wypłaty mogą być uznane za wkład majątku wspólnego małżonków w majątek osobisty jednego z nich, co wynika z art. 31 § 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.).

Nieistnienie umowy majątkowej małżeńskiej o rozdzielności majątkowej oznacza, że majątek nabyty po ślubie stanowi majątek wspólny małżonków (art. 31 K.r.o.). W związku z tym, środki uzyskane w czasie trwania małżeństwa i przeznaczone na spłatę rat kredytu hipotecznego zaciągniętego na mieszkanie nabyte przed ślubem mogą być uznane za wspólne, nawet jeśli mieszkanie to pozostaje w majątku osobistym jednego z małżonków.

Art. 45 K.r.o. stanowi, że w przypadku zwiększenia wartości majątku osobistego jednego z małżonków kosztem majątku wspólnego, drugi z małżonków może żądać stosownego wynagrodzenia, chyba że zwiększenie to miało miejsce w celu zaspokojenia potrzeb rodziny.

W przypadku opłacania rat kredytu hipotecznego na mieszkanie z majątku wspólnego można twierdzić, iż było to zaspokajanie potrzeb rodziny, ponieważ zapewniano w ten sposób dach nad głową. Niemniej jednak wartość wkładu w majątek osobisty drugiego małżonka powinna być adekwatnie wynagrodzona w przypadku podziału majątku po rozwodzie, o ile nie zostanie uznane, że wkłady te były niezbędne do zaspokojenia potrzeb rodziny.

W sytuacji rozwodu należy dokonać wyceny wartości mieszkania w chwili nabywania i w chwili ustania wspólności majątkowej, aby ustalić, czy i w jakim stopniu doszło do zwiększenia wartości majątku osobistego. Co do zasady, jeśli raty kredytu były opłacane z majątku wspólnego, drugi małżonek może domagać się zwrotu połowy wartości tych rat, które zostały opłacone po ślubie. Jednakże ostateczna kwota wynagrodzenia może być zróżnicowana w zależności od okoliczności sprawy i dokonanej przez sąd oceny.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...
Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...
Potrącenia z kaucji a zużycie lokalu
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...

Wyszukiwarka