Podział majątku po rozwodzie.

Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynszu, na wspólne konto przelewałem taka sama kwotę jak ona lub większą. Czy ratę można liczyć jako konieczność zaspokajania potrzeb rodziny ? Inaczej musielibyśmy wynajmować mieszkanie po wyższych kosztach.
anonim cytuj
07-11-2023
A mieliście rozdzielność?

anonim cytuj
07-11-2023
Nie mieliśmy. Mamy też 3 letniego synka o czym nie wspomniałem.

anonim cytuj
07-11-2023
Czyli kasa była wspólna. I połowa opłaconych za twoje mieszkanie rat jako nakład z majątku wspólnego na twój osobisty jak najbardziej może być dochodzona przez twoją żonę.

anonim cytuj
07-11-2023
Tak można. Tylko doczytaj zapis art. 45 kro do końca. Jest tam zapisane - "chyba że zwiększyły wartość majątku w chwili ustania wspólności."

anonim cytuj
07-11-2023
Od chwili ślubu - to nie było Twoje konto i Twoja wypłata, tylko wspólne środki rodziny, którą do prawomocnego orzeczenia o rozwodzie (separacji, rozdzielności majątkowej) - nadal tworzycie.
To że ceny mieszkań na dziś ogólnie wzrosły to jedno, ale drugie to konkretne mieszkanie - jaką ma wartość, a jaką będzie miało z chwilą ustania wspólności majątkowej.
Możesz założyć iż - połowę wysokości rat od dnia ślubu do dnia prawomocnego rozwodu - może uzyskać w wyniku podziału majątku.

anonim cytuj
07-11-2023
Mieszkanie nabyte przed ślubem należy do majątku osobistego. Jednakże raty kredytu opłacane ze środków uzyskanych po ślubie z wypłaty mogą być uznane za wkład majątku wspólnego małżonków w majątek osobisty jednego z nich, co wynika z art. 31 § 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.).

Nieistnienie umowy majątkowej małżeńskiej o rozdzielności majątkowej oznacza, że majątek nabyty po ślubie stanowi majątek wspólny małżonków (art. 31 K.r.o.). W związku z tym, środki uzyskane w czasie trwania małżeństwa i przeznaczone na spłatę rat kredytu hipotecznego zaciągniętego na mieszkanie nabyte przed ślubem mogą być uznane za wspólne, nawet jeśli mieszkanie to pozostaje w majątku osobistym jednego z małżonków.

Art. 45 K.r.o. stanowi, że w przypadku zwiększenia wartości majątku osobistego jednego z małżonków kosztem majątku wspólnego, drugi z małżonków może żądać stosownego wynagrodzenia, chyba że zwiększenie to miało miejsce w celu zaspokojenia potrzeb rodziny.

W przypadku opłacania rat kredytu hipotecznego na mieszkanie z majątku wspólnego można twierdzić, iż było to zaspokajanie potrzeb rodziny, ponieważ zapewniano w ten sposób dach nad głową. Niemniej jednak wartość wkładu w majątek osobisty drugiego małżonka powinna być adekwatnie wynagrodzona w przypadku podziału majątku po rozwodzie, o ile nie zostanie uznane, że wkłady te były niezbędne do zaspokojenia potrzeb rodziny.

W sytuacji rozwodu należy dokonać wyceny wartości mieszkania w chwili nabywania i w chwili ustania wspólności majątkowej, aby ustalić, czy i w jakim stopniu doszło do zwiększenia wartości majątku osobistego. Co do zasady, jeśli raty kredytu były opłacane z majątku wspólnego, drugi małżonek może domagać się zwrotu połowy wartości tych rat, które zostały opłacone po ślubie. Jednakże ostateczna kwota wynagrodzenia może być zróżnicowana w zależności od okoliczności sprawy i dokonanej przez sąd oceny.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana grafiku
Witam, Proszę o podpowiedź: Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?...
Czy praca w informatyce wymaga zakładania działalności gospodarczej?
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
Kradzież
Witam. Jest mi strasznie wstyd za to co zrobiłam Ale nie wiem co mam roni. Dokonałam kradzieży za Granica. W sklepie odzieżowym za kwotę 60€. Wezwali policję, tylko spisali moje dane Jednak to sklep dał mi mandat na 150€ Policja powiedziała ze mam czekać na telefon od tłumacza.. Nie umiałam języka wiec nie wiele zrozumiałam. Jakie mogą być tego konsekwencje ? ...
Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....

Wyszukiwarka