Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza??
Dopisanie partnera jako drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego wymaga nie tylko aneksu do umowy najmu, ale również spełnienia dodatkowych warunków określonych w art. 19a ust. 6 ustawy o ochronie praw lokatorów (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 172 z późn. zm.).
Aneks do umowy może być zawarty w zwykłej formie pisemnej między wynajmującym, dotychczasowym najemcą i nowym współnajemcą, ale nie wystarczy to do pełnej skuteczności najmu okazjonalnego wobec nowej osoby. Aby nowy najemca był objęty ochroną wynikającą z najmu okazjonalnego, musi złożyć:
– oświadczenie w formie aktu notarialnego o dobrowolnym poddaniu się egzekucji co do obowiązku opróżnienia lokalu (na podstawie art. 777 § 1 pkt 4 k.p.c.),
– wskazanie innego lokalu, do którego może zostać wyeksmitowany, oraz
– pisemne oświadczenie właściciela tego lokalu o wyrażeniu zgody na przyjęcie najemcy.
Bez tych dokumentów względem nowego najemcy nie będą mogły być stosowane uproszczone zasady egzekucji wynikające z przepisów o najmie okazjonalnym.
anonim cytuj
04-05-2025
A czy te dodatkowe dokumenty od partnera (oświadczenie notarialne, adres do wyprowadzki i zgoda właściciela tego lokalu) muszą być złożone w tym samym czasie co aneks, czy można je dostarczyć później? I czy trzeba je znowu zgłaszać do urzędu skarbowego, skoro umowa była już wcześniej tam zgłoszona?
anonim cytuj
04-05-2025
Zgodnie z art. 19b ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, najem okazjonalny podlega zgłoszeniu do urzędu skarbowego w terminie 14 dni od daty rozpoczęcia najmu. Zgłoszenie dotyczy umowy w danym kształcie osobowym i przedmiotowym – zatem dopisanie drugiego najemcy oraz dołączenie jego oświadczeń powoduje zmianę, która powinna zostać ponownie zgłoszona fiskusowi.
Nie ma przepisu, który nakazuje złożenie aneksu i pozostałych dokumentów jednocześnie, ale warunkiem objęcia drugiej osoby reżimem najmu okazjonalnego jest spełnienie wszystkich wymogów formalnych przed rozpoczęciem wykonywania przez nią najmu. W przeciwnym razie w stosunku do tej osoby najem nie będzie traktowany jako najem okazjonalny i nie będzie możliwości zastosowania trybu egzekucji z pominięciem lokalu socjalnego (art. 1046 § 4 k.p.c.).
Dopisanie osoby do umowy bez uzupełnienia dokumentacji notarialnej i zgłoszenia do urzędu skarbowego skutkuje tym, że nowy najemca traktowany będzie jak zwykły najemca, nie objęty uproszczoną procedurą eksmisyjną.
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.
Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą...
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h.
Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź
W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: