Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza??
Dopisanie partnera jako drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego wymaga nie tylko aneksu do umowy najmu, ale również spełnienia dodatkowych warunków określonych w art. 19a ust. 6 ustawy o ochronie praw lokatorów (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 172 z późn. zm.).
Aneks do umowy może być zawarty w zwykłej formie pisemnej między wynajmującym, dotychczasowym najemcą i nowym współnajemcą, ale nie wystarczy to do pełnej skuteczności najmu okazjonalnego wobec nowej osoby. Aby nowy najemca był objęty ochroną wynikającą z najmu okazjonalnego, musi złożyć:
– oświadczenie w formie aktu notarialnego o dobrowolnym poddaniu się egzekucji co do obowiązku opróżnienia lokalu (na podstawie art. 777 § 1 pkt 4 k.p.c.),
– wskazanie innego lokalu, do którego może zostać wyeksmitowany, oraz
– pisemne oświadczenie właściciela tego lokalu o wyrażeniu zgody na przyjęcie najemcy.
Bez tych dokumentów względem nowego najemcy nie będą mogły być stosowane uproszczone zasady egzekucji wynikające z przepisów o najmie okazjonalnym.
anonim cytuj
04-05-2025
A czy te dodatkowe dokumenty od partnera (oświadczenie notarialne, adres do wyprowadzki i zgoda właściciela tego lokalu) muszą być złożone w tym samym czasie co aneks, czy można je dostarczyć później? I czy trzeba je znowu zgłaszać do urzędu skarbowego, skoro umowa była już wcześniej tam zgłoszona?
anonim cytuj
04-05-2025
Zgodnie z art. 19b ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, najem okazjonalny podlega zgłoszeniu do urzędu skarbowego w terminie 14 dni od daty rozpoczęcia najmu. Zgłoszenie dotyczy umowy w danym kształcie osobowym i przedmiotowym – zatem dopisanie drugiego najemcy oraz dołączenie jego oświadczeń powoduje zmianę, która powinna zostać ponownie zgłoszona fiskusowi.
Nie ma przepisu, który nakazuje złożenie aneksu i pozostałych dokumentów jednocześnie, ale warunkiem objęcia drugiej osoby reżimem najmu okazjonalnego jest spełnienie wszystkich wymogów formalnych przed rozpoczęciem wykonywania przez nią najmu. W przeciwnym razie w stosunku do tej osoby najem nie będzie traktowany jako najem okazjonalny i nie będzie możliwości zastosowania trybu egzekucji z pominięciem lokalu socjalnego (art. 1046 § 4 k.p.c.).
Dopisanie osoby do umowy bez uzupełnienia dokumentacji notarialnej i zgłoszenia do urzędu skarbowego skutkuje tym, że nowy najemca traktowany będzie jak zwykły najemca, nie objęty uproszczoną procedurą eksmisyjną.
Dzień dobry. Czy muszę wyrazić zgodę na ustawienie słup elektrycznego na mojej działce, co jeśli się nie zgodzę by przez moją działkę ciągnęli prąd do sąsiedniej działki, przez moją, czy jeśli się zgodzę należy mi się jakaś rekompensata, odszkodowanie?...
Będąc na L4 płatnym 100% dostaje srednia kwotę wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, te 12 miesięcy liczymy do dnia kiedy pracowałam ? Ta kwota podczas całego czasu trwania L4 powinna być stała ? Odkąd przebywam na L4 dostałam 2 wynagrodzenia i się różnią o kilkaset złotych, zastnawiam się z czego wynika różnica ? Wynagrodzenie wypłaca pracodawca....
Jest dwóch właścicieli mieszkania. Obydwoje po połowie. Czy jeśli do jednego z właścicieli przychodzi w odwiedziny osoba, która nie jest zameldowana w tym mieszkaniu, to drugi z właścicieli może wymagać opuszczenia lokalu przez tę osobę, jeśli tam w danej chwili przebywa? Czy pokrewieństwo pierwszego współwłaściciela z odwiedzającym ma jakieś znaczenie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: