Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić

Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie "zmotywować" do wypłacania wynagrodzenia w terminie, bez spóźnienia?
anonim cytuj
23-11-2022
Wg kodeksu 10-ego środki musisz mieć do dyspozycji. Jeśli pracodawca puszczą tego samego dnia musi puścić np szybkim żeby pracownik miał w danym dniu środki. Możesz zgłosić do PiP bo to jest naruszenie praw pracodawcy wobec pracownika.

anonim cytuj
23-11-2022

Sugerowane Tematy

Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...
budowa domu i podział majątku
Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero p...
imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...

Wyszukiwarka