Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.

Witam,
Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy.
Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm.
Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas i między słowami dodając, że wynagrodzenie osiągnie te minimum z pierwszej firmy po osiągnięciu celów sprzedażowych (oczywiście w formie premii), więc może się okazać, że wcale premii nie będzie.
Domyślam się, że mniejsze wynagrodzenie brutto niż się miało jest już niezgodne z prawem, jednak czy po dodaniu do tego premii zależnej od zysków nowej firmy już jest dopuszczalne?
I drugi powiązany temat: 'jeśli nie podpiszesz to się żegnamy', więc nowy właściciel wywiera nacisk na pracowników de facto innej spółki, ale będąc właścicielem wszystkiego. Tak też można?
Powołuje się tutaj na uchwałę SN z 1993 roku.
anonim cytuj
14-01-2024
Zarówno kwestia zmiany warunków wynagrodzenia, jak i naciski ze strony nowego właściciela, wymagają odniesienia do konkretnych przepisów prawa pracy.

W odniesieniu do zmiany wysokości wynagrodzenia, kluczowe jest tutaj rozróżnienie pomiędzy zmianą warunków pracy a zmianą warunków płacy. Zgodnie z Kodeksem pracy, zmiana warunków pracy i płacy może nastąpić jedynie za porozumieniem stron lub w drodze wypowiedzenia zmieniającego. Wypowiedzenie zmieniające musi być dokonane na piśmie i zawierać uzasadnienie ze strony pracodawcy. Dodatkowo, pracownik ma prawo do odmowy przyjęcia nowych warunków, co w praktyce oznacza zakończenie stosunku pracy.

Co do kwestii 'jeśli nie podpiszesz to się żegnamy', takie działanie może być potraktowane jako próba wymuszenia na pracowniku zgody na niekorzystne dla niego zmiany. Taka praktyka jest niezgodna z zasadami współżycia społecznego, a także może naruszać prawa pracownika wynikające z Kodeksu pracy, w szczególności z art. 18^3, który zakazuje dyskryminacji w zatrudnieniu.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...
Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne? Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...
umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...

Wyszukiwarka