Zachowek

Moja babcia zmarła w 2022 roku. Mój tata nie żyje od 13 lat rodzina z nami nie rozmawia. Czy mi i mojemu rodzeństwu należy się zachówek?
anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Gwarancja na wymienione części w urządzeniu.
Witam, Oddałem urządzenie elektryczne na gwarancje , została uznana i podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałem się,ze praktycznie wszystko zostało wymienione co jest w środku, „ze starych rzeczy została tylko obudowa” . Produkt kupiony w tym roku w marcu i podlega 2 letniej gwarancji. Po naprawie Pan z serwisu powiedział, ze na nowe części zostaje udzielona tylko 6 miesięczna gwarancja. Czy jest to uregulowane jakos prawnie ? Na wszystkich str...
Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...

Wyszukiwarka