Inne 03-04-2024 1 odpowiedź

Zachowek

Pytanie użytkownika
Moja babcia zmarła w 2022 roku. Mój tata nie żyje od 13 lat rodzina z nami nie rozmawia. Czy mi i mojemu rodzeństwu należy się zachówek?
1 odpowiedź
Odpowiedź
18 dni temu
Tak, możliwe, ale nie z samego faktu, że rodzina z Wami nie rozmawia.
Jeżeli Pani/Pana tata był dzieckiem babci i zmarł przed babcią, to Pani/Pan i rodzeństwo wchodzicie w jego miejsce przy dziedziczeniu ustawowym. Wynika to z art. 931 § 2 kc. Czyli gdyby nie było testamentu, dziedziczycie udział, który przypadłby Waszemu ojcu.
Zachowek wchodzi w grę głównie wtedy, gdy zostaliście pominięci, np. babcia zostawiła testament na inną osobę albo za życia przepisała majątek darowizną w taki sposób, że dla Was nic nie zostało. Podstawą jest art. 991 kc.
W praktyce trzeba ustalić trzy rzeczy:
  • czy babcia zostawiła testament,
  • czy była przeprowadzona sprawa o stwierdzenie nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia,
  • czy babcia za życia przekazała komuś mieszkanie/dom/gospodarstwo albo większy majątek darowizną.

Jeżeli testamentu nie było, to możecie być normalnymi spadkobiercami ustawowymi, a wtedy nie mówi się o zachowku, tylko o udziale w spadku. Zachowek jest roszczeniem pieniężnym dla tych, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, ale nie dostali należnej im wartości.
Co do terminu: roszczenie o zachowek przedawnia się zasadniczo z upływem 5 lat — art. 1007 kcart. 1007 kc[/prawo. Przy śmierci w 2022 r. temat nie jest jeszcze z automatu spóźniony, ale dokładny termin zależy m.in. od tego, czy był testament i kiedy został ogłoszony.
Najpierw ustaliłbym, czy po babci jest już postanowienie sądu albo notarialny akt poświadczenia dziedziczenia. Bez tego nie da się rzetelnie powiedzieć, czy chodzi o zachowek, czy o zwykłe dziedziczenie po ojcu.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii