Doręczenie pisma.

Czy odmowa odbioru pisma (listu) wymaga pisemnego potwierdzenia -(chodzi o podpis), na zwrotnym dokumencie odbioru?
anonim cytuj
07-11-2023
o czyje potwierdzenie pani pyta?

anonim cytuj
07-11-2023
Czy żona nie odbierając listu poleconego adresowanego do męża, musiała potwierdzić odmownie przyjęcie na zwrotnym zawiadomieniu? -BO -GONIEC własnoręcznie napisał ze odmówiono przyjęcia listu i nie zostawił żadnego zawiadomienia.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie musiała.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie musiała ale zapewne listonosz zostawił awizo więc po upływie 14 dni, jeśli Pan nie odbierze pisma zostanie ono doręczone w sposób zastępczy.

anonim cytuj
07-11-2023
Odmowa odbioru przesyłki pocztowej nie wymaga od osoby, która odmawia, złożenia pisemnego potwierdzenia w postaci podpisu. W praktyce pocztowej, gdy adresat lub osoba upoważniona do odbioru przesyłki odmawia jej przyjęcia, doręczający (listonosz lub kurier) powinien odnotować fakt odmowy i przyczynę, jeśli została podana, w swoich dokumentach doręczeniowych. Takie postępowanie wynika z regulaminu świadczenia usług pocztowych i jest standardową procedurą.

Czy żona nie odbierając listu poleconego adresowanego do męża, musiała potwierdzić odmownie przyjęcie na zwrotnym zawiadomieniu?

Zgodnie z prawem pocztowym, przy odmowie odbioru przesyłki poleconej nie jest wymagane, aby osoba odmawiająca odbioru (w tym przypadku żona) złożyła własnoręczny podpis. Listonosz może samodzielnie odnotować fakt odmowy, co ma wartość informacyjną, a nie potwierdzającą samą odmowę. Oznacza to, że nie jest wymagane, aby żona potwierdziła odmowę przyjęcia przesyłki na zwrotnym zawiadomieniu.

Jeśli chodzi o dalszą procedurę doręczenia, po odmowie odbioru przesyłka zostaje zazwyczaj zwrócona do najbliższego urzędu pocztowego, gdzie czeka na odbiorcę przez określony czas – zazwyczaj jest to 14 dni. Po tym czasie, jeśli przesyłka nie zostanie odebrana, poczta może ją zwrócić nadawcy lub, w zależności od okoliczności, dokonać doręczenia zastępczego. W przypadku nieodebrania przesyłki poleconej, prawnym skutkiem jest doręczenie zastępcze na podstawie art. 74 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, o ile oczywiście mamy do czynienia z postępowaniem sądowym.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Sprawa o uznanie ojcostwa-oszustwo.
W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka...
Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?
Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać k...
Uznany za trupa
Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona 29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025. Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje 10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004. W konsulacie otrzymalem sig...

Wyszukiwarka