Doręczenie pisma.

Czy odmowa odbioru pisma (listu) wymaga pisemnego potwierdzenia -(chodzi o podpis), na zwrotnym dokumencie odbioru?
anonim cytuj
07-11-2023
o czyje potwierdzenie pani pyta?

anonim cytuj
07-11-2023
Czy żona nie odbierając listu poleconego adresowanego do męża, musiała potwierdzić odmownie przyjęcie na zwrotnym zawiadomieniu? -BO -GONIEC własnoręcznie napisał ze odmówiono przyjęcia listu i nie zostawił żadnego zawiadomienia.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie musiała.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie musiała ale zapewne listonosz zostawił awizo więc po upływie 14 dni, jeśli Pan nie odbierze pisma zostanie ono doręczone w sposób zastępczy.

anonim cytuj
07-11-2023
Odmowa odbioru przesyłki pocztowej nie wymaga od osoby, która odmawia, złożenia pisemnego potwierdzenia w postaci podpisu. W praktyce pocztowej, gdy adresat lub osoba upoważniona do odbioru przesyłki odmawia jej przyjęcia, doręczający (listonosz lub kurier) powinien odnotować fakt odmowy i przyczynę, jeśli została podana, w swoich dokumentach doręczeniowych. Takie postępowanie wynika z regulaminu świadczenia usług pocztowych i jest standardową procedurą.

Czy żona nie odbierając listu poleconego adresowanego do męża, musiała potwierdzić odmownie przyjęcie na zwrotnym zawiadomieniu?

Zgodnie z prawem pocztowym, przy odmowie odbioru przesyłki poleconej nie jest wymagane, aby osoba odmawiająca odbioru (w tym przypadku żona) złożyła własnoręczny podpis. Listonosz może samodzielnie odnotować fakt odmowy, co ma wartość informacyjną, a nie potwierdzającą samą odmowę. Oznacza to, że nie jest wymagane, aby żona potwierdziła odmowę przyjęcia przesyłki na zwrotnym zawiadomieniu.

Jeśli chodzi o dalszą procedurę doręczenia, po odmowie odbioru przesyłka zostaje zazwyczaj zwrócona do najbliższego urzędu pocztowego, gdzie czeka na odbiorcę przez określony czas – zazwyczaj jest to 14 dni. Po tym czasie, jeśli przesyłka nie zostanie odebrana, poczta może ją zwrócić nadawcy lub, w zależności od okoliczności, dokonać doręczenia zastępczego. W przypadku nieodebrania przesyłki poleconej, prawnym skutkiem jest doręczenie zastępcze na podstawie art. 74 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, o ile oczywiście mamy do czynienia z postępowaniem sądowym.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?...
Jak i za co można karać pracowników?
Chciałabym zapytać czy pracodawca może udzielić pracownikowi nagany i jednocześnie ukarać kara pieniężną z tytułu nienależycie wykonanie obowiązków ? Chodzi dokładnie mi o to czy za jedno przewinienie można zostać dwukrotnie ukaranym ?...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu którym jestem współwłaścicielem.
Czy mogę zameldować siebie wraz z żoną i dziećmi BEZ zgody reszty współwłaścicieli do domu w którym mieszka tylko moja siostra, ale 1/8 części domu należy do mnie? (część po zmarłym tacie)? Dziękuję za wszelką pomoc. ...

Wyszukiwarka