Doręczenie pisma.

Czy odmowa odbioru pisma (listu) wymaga pisemnego potwierdzenia -(chodzi o podpis), na zwrotnym dokumencie odbioru?
anonim cytuj
07-11-2023
o czyje potwierdzenie pani pyta?

anonim cytuj
07-11-2023
Czy żona nie odbierając listu poleconego adresowanego do męża, musiała potwierdzić odmownie przyjęcie na zwrotnym zawiadomieniu? -BO -GONIEC własnoręcznie napisał ze odmówiono przyjęcia listu i nie zostawił żadnego zawiadomienia.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie musiała.

anonim cytuj
07-11-2023
Nie musiała ale zapewne listonosz zostawił awizo więc po upływie 14 dni, jeśli Pan nie odbierze pisma zostanie ono doręczone w sposób zastępczy.

anonim cytuj
07-11-2023
Odmowa odbioru przesyłki pocztowej nie wymaga od osoby, która odmawia, złożenia pisemnego potwierdzenia w postaci podpisu. W praktyce pocztowej, gdy adresat lub osoba upoważniona do odbioru przesyłki odmawia jej przyjęcia, doręczający (listonosz lub kurier) powinien odnotować fakt odmowy i przyczynę, jeśli została podana, w swoich dokumentach doręczeniowych. Takie postępowanie wynika z regulaminu świadczenia usług pocztowych i jest standardową procedurą.

Czy żona nie odbierając listu poleconego adresowanego do męża, musiała potwierdzić odmownie przyjęcie na zwrotnym zawiadomieniu?

Zgodnie z prawem pocztowym, przy odmowie odbioru przesyłki poleconej nie jest wymagane, aby osoba odmawiająca odbioru (w tym przypadku żona) złożyła własnoręczny podpis. Listonosz może samodzielnie odnotować fakt odmowy, co ma wartość informacyjną, a nie potwierdzającą samą odmowę. Oznacza to, że nie jest wymagane, aby żona potwierdziła odmowę przyjęcia przesyłki na zwrotnym zawiadomieniu.

Jeśli chodzi o dalszą procedurę doręczenia, po odmowie odbioru przesyłka zostaje zazwyczaj zwrócona do najbliższego urzędu pocztowego, gdzie czeka na odbiorcę przez określony czas – zazwyczaj jest to 14 dni. Po tym czasie, jeśli przesyłka nie zostanie odebrana, poczta może ją zwrócić nadawcy lub, w zależności od okoliczności, dokonać doręczenia zastępczego. W przypadku nieodebrania przesyłki poleconej, prawnym skutkiem jest doręczenie zastępcze na podstawie art. 74 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, o ile oczywiście mamy do czynienia z postępowaniem sądowym.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Nieterminowe płacenie alimentów.
Witam, Mam pytanie gdzie mam zgłosić ze były mąż nie płaci alimentów? Czy mogę zgłosić już po nie zapłaceniu jednego miesiąca, czy muszę odczekać jakiś czas? Jak wygląda cała procedura?...
Czy zgłoszenie gwałtu po 20 latach ma sens?
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...

Wyszukiwarka