Alimenty na byłą żonę.

Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien.
Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 lat.
Ex wcale nie jest w niedostatku bo kogoś ma..czy coś mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
18-10-2023
Takie alimenty Sąd zasądza nawet przy zerowym wkładzie ojca w wychowanie. Idź do dobrego prawnika i odwołaj się.

anonim cytuj
18-10-2023
Dlaczego wszyscy zdziwieni że ma takie alimenty przy opiece naprzemiennej? Taka opieka nie gwarantuje że alimentów się nie płaci. Płaci się aby wyrównać poziom w drugim domu, tym gdzie są mniejsze zarobki. Jeśli ona będzie szukać pracy to nagle kasy nie wyczaruje a powrót na rynek pracy po długim okresie zajmowania się dziećmi chwilę trwa. Ja to bym wystąpiła o wyrównanie składek emerytalnych lub przypisanie połowy skoro bycie z dziećmi to taka lekka praca.

anonim cytuj
18-10-2023
Niekorzystne orzeczenie wydał Sąd w tej sprawie. Przy opiece naprzemiennej czy też równoważnej (porównywalne okresy) trzeba wnosić o zniesienie alimentów w gotówce. To jest do zrobienia przy odpowiednim i profesjonalnym poprowadzeniu tego. Co do alimentów na ex małżonka to moim zdaniem trzeba to skarżyć. Kiedy zapadło orzeczenie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...

Wyszukiwarka