Alimenty na byłą żonę.

Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien.
Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 lat.
Ex wcale nie jest w niedostatku bo kogoś ma..czy coś mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
18-10-2023
Takie alimenty Sąd zasądza nawet przy zerowym wkładzie ojca w wychowanie. Idź do dobrego prawnika i odwołaj się.

anonim cytuj
18-10-2023
Dlaczego wszyscy zdziwieni że ma takie alimenty przy opiece naprzemiennej? Taka opieka nie gwarantuje że alimentów się nie płaci. Płaci się aby wyrównać poziom w drugim domu, tym gdzie są mniejsze zarobki. Jeśli ona będzie szukać pracy to nagle kasy nie wyczaruje a powrót na rynek pracy po długim okresie zajmowania się dziećmi chwilę trwa. Ja to bym wystąpiła o wyrównanie składek emerytalnych lub przypisanie połowy skoro bycie z dziećmi to taka lekka praca.

anonim cytuj
18-10-2023
Niekorzystne orzeczenie wydał Sąd w tej sprawie. Przy opiece naprzemiennej czy też równoważnej (porównywalne okresy) trzeba wnosić o zniesienie alimentów w gotówce. To jest do zrobienia przy odpowiednim i profesjonalnym poprowadzeniu tego. Co do alimentów na ex małżonka to moim zdaniem trzeba to skarżyć. Kiedy zapadło orzeczenie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o nabyciu spadku.
Ciocia dostała pismo w sprawie wniosku o nabycie spadku. Została przez Sąd zobowiązana do złożenie w terminie 14 dni odpowiedzi na wniosek z ustosunkowaniem się do żądania wniosku. Ciocia w 100 % zgadza się z wnioskodawcą. Nie ma nic do dodania i chce wziąć udział w postępowaniu. Czy ktoś z Państwa mógłby napisać taką odpowiedź lub podesłać wzór takiego wniosku....
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ?
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Rodzice kupili mi mieszkanie 10 lat temu w które inwestowałam, ale wciąż prawnie należy do nich. Czy jestem w stanie się jakoś zabezpieczyć przed wyrzuceniem mnie?
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...

Wyszukiwarka