Alimenty na byłą żonę.

Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien.
Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 lat.
Ex wcale nie jest w niedostatku bo kogoś ma..czy coś mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
18-10-2023
Takie alimenty Sąd zasądza nawet przy zerowym wkładzie ojca w wychowanie. Idź do dobrego prawnika i odwołaj się.

anonim cytuj
18-10-2023
Dlaczego wszyscy zdziwieni że ma takie alimenty przy opiece naprzemiennej? Taka opieka nie gwarantuje że alimentów się nie płaci. Płaci się aby wyrównać poziom w drugim domu, tym gdzie są mniejsze zarobki. Jeśli ona będzie szukać pracy to nagle kasy nie wyczaruje a powrót na rynek pracy po długim okresie zajmowania się dziećmi chwilę trwa. Ja to bym wystąpiła o wyrównanie składek emerytalnych lub przypisanie połowy skoro bycie z dziećmi to taka lekka praca.

anonim cytuj
18-10-2023
Niekorzystne orzeczenie wydał Sąd w tej sprawie. Przy opiece naprzemiennej czy też równoważnej (porównywalne okresy) trzeba wnosić o zniesienie alimentów w gotówce. To jest do zrobienia przy odpowiednim i profesjonalnym poprowadzeniu tego. Co do alimentów na ex małżonka to moim zdaniem trzeba to skarżyć. Kiedy zapadło orzeczenie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
Sądowy nakaz spotkania z wnukiem.
Sprawa jest dość ciężka dla Nas i dla Naszego dziecka. Moi rodzice wytoczyli nam pismo sądowe o nakaz spotkania z wnukiem. Od kilku lat nie ma z nimi kontaktu. Jestem w terapii z racji problemów które zapoczątkowały się już w życiu dziecka, rodzice znęcali się nade mną i rodzeństwem. Przemoc fizyczna i psychiczna była na początku dziennym. To strasznie toksyczni ludzie, wszystkie swoje niepowodzenia zwalali na nas, i obarczali nas wina za wszys...
Zadłużenie alimentacyjne.
Otóż jestem dłużnikiem alimentacyjnym mój dług obecnie wynosi około 22.000 tys, obecnie zaczynam spłatę tego długu tj. spłaciłem łącznie 5700zl ale zostałem wezwany na jutro na policje w celu postawienia zarzutów. -W tej sytuacji chciałbym zapytać czy od jutrzejszego przesłuchania grozi mi więzienie? -czy po postawieniu zarzutów będę musiał stawić się na rozprawę? -czy to ze alimenty zacząłem płacić jest jakimś plusem i mogę nie dostać wyrok...
Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...

Wyszukiwarka