Alimenty na byłą żonę.

Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien.
Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 lat.
Ex wcale nie jest w niedostatku bo kogoś ma..czy coś mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
18-10-2023
Takie alimenty Sąd zasądza nawet przy zerowym wkładzie ojca w wychowanie. Idź do dobrego prawnika i odwołaj się.

anonim cytuj
18-10-2023
Dlaczego wszyscy zdziwieni że ma takie alimenty przy opiece naprzemiennej? Taka opieka nie gwarantuje że alimentów się nie płaci. Płaci się aby wyrównać poziom w drugim domu, tym gdzie są mniejsze zarobki. Jeśli ona będzie szukać pracy to nagle kasy nie wyczaruje a powrót na rynek pracy po długim okresie zajmowania się dziećmi chwilę trwa. Ja to bym wystąpiła o wyrównanie składek emerytalnych lub przypisanie połowy skoro bycie z dziećmi to taka lekka praca.

anonim cytuj
18-10-2023
Niekorzystne orzeczenie wydał Sąd w tej sprawie. Przy opiece naprzemiennej czy też równoważnej (porównywalne okresy) trzeba wnosić o zniesienie alimentów w gotówce. To jest do zrobienia przy odpowiednim i profesjonalnym poprowadzeniu tego. Co do alimentów na ex małżonka to moim zdaniem trzeba to skarżyć. Kiedy zapadło orzeczenie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Szkoda całkowita, brak rzeczoznawcy do wyceny auta.
5 października miałam wypadek samochodowy, który nie był z mojej winy. Laweta zabrała auto do serwiu a tam uznali, że auto to szkoda całkowita i zajęli się odzyskiwaniem pieniędzy w wysokości wartości auta. Do dnia dzisiejszego, tj. 7 listopada ubezpieczalnia nie przysłała rzeczoznawcy do wyceny auta, tłumacząc się, ze nie mają czasu lub nie odbierają telefonu. W jaki sposób mogę przyspieszyć cały ten proces lub gdzie się udać z prośbą o pomo...
Zwrot kaucji.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...

Wyszukiwarka