Alimenty na byłą żonę.

Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien.
Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 lat.
Ex wcale nie jest w niedostatku bo kogoś ma..czy coś mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
18-10-2023
Takie alimenty Sąd zasądza nawet przy zerowym wkładzie ojca w wychowanie. Idź do dobrego prawnika i odwołaj się.

anonim cytuj
18-10-2023
Dlaczego wszyscy zdziwieni że ma takie alimenty przy opiece naprzemiennej? Taka opieka nie gwarantuje że alimentów się nie płaci. Płaci się aby wyrównać poziom w drugim domu, tym gdzie są mniejsze zarobki. Jeśli ona będzie szukać pracy to nagle kasy nie wyczaruje a powrót na rynek pracy po długim okresie zajmowania się dziećmi chwilę trwa. Ja to bym wystąpiła o wyrównanie składek emerytalnych lub przypisanie połowy skoro bycie z dziećmi to taka lekka praca.

anonim cytuj
18-10-2023
Niekorzystne orzeczenie wydał Sąd w tej sprawie. Przy opiece naprzemiennej czy też równoważnej (porównywalne okresy) trzeba wnosić o zniesienie alimentów w gotówce. To jest do zrobienia przy odpowiednim i profesjonalnym poprowadzeniu tego. Co do alimentów na ex małżonka to moim zdaniem trzeba to skarżyć. Kiedy zapadło orzeczenie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Użytkowanie auta po rozwodzie.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....
Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...

Wyszukiwarka