Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...
Ulga mieszkaniowa
Dzień dobry Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :( Pomożecie? przychód 100494,8 kup 3600 zaliczka 6424 społeczne 7613 Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł. Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe ...
Przesyłka sądowa do osoby zmarłej
W skrzynce pocztowej znalazłem dwa awiza (różne numery przesyłek) zawiadamiające o przesyłkach sądowych adresowanych do mojego nieżyjącego od 21 lat ojca. Udało mi się ustalić adres sądu i sygnatury akt tych dwóch przesyłek. Czy jeżeli podjadę do tego sądu i podam sygnaturę akt to mam szansę uzyskać dostęp do tych akt? Mam równocześnie obawę o to, czy moja znajomość sygnatury akt nieodebranych przesyłek jest dozwolona, co może mnie i pocztę &qu...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...

Wyszukiwarka