Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Przedawnienie długu wobec banku.
Kredyt bankowy, bank sprzedaje dług. Nowy wierzyciel otrzymuje nakaz zapłaty z tytułem wykonalności w dniu 18.12.2013. Jak dobrze czytam z zawiadomienia sprawa do komornika złożona 7.06.2022. komornik wysyła pismo o zajęciach 20.07.2023. Po jakim czasie następuje przedawnienie złożenia nakazu zapłaty do komornika ?...
Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...

Wyszukiwarka