Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć długów po rodzeństwie.
Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem k...
Przedawnienie pomówienia.
Ile mam czasu na dochodzenie zadośćuczynienia za niesłuszne pomówienie przez ochronę ? Od razu nie występowałem bo się obawiałem zemsty pracodawcy jednak teraz zmieniłem pracę i wróciłbym do tego tematu tylko nie wiem czy 4 lata to nie jest za dużo?...
Mama wydziedziczyła syna (mojego brata). Czy pomimo testamentu brat po śmierci mamy może starać się o zachowek dla dzieci?
Dzień dobry Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją. W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...
Sprzedaż mieszkania siostrze.
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie) My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...

Wyszukiwarka