Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Zainteresowanie ze strony urzędu skarbowego
Witam, czy jeśli ktoś wpłaci mi na konto 60 tys zł za dany przedmiot, to czy urząd skarbowy bądź inna instytucja będą pytać co to za pieniądze, za co?...
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...
Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...

Wyszukiwarka