Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
czy komornik moze zająć część nieruchomości
Brat lat 37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać ...
Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...

Wyszukiwarka