Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Praca przy zbiorze malin.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Czy służebność osobista jest dziedziczona?
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....

Wyszukiwarka