Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Kawalerka nie ma księgi wieczystej.
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW....
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Odrzucenie spadku.
Dziś rano dowiedzieliśmy się, że żony wujek zmarł zostawiając długi, żona zgubiła dowód. Co robić by zrzec się spadku? Zostało niewiele czasu. Czy da się to zrobić u notariusza bez dowodu bądź jakoś inaczej? Nie ma innego dokumentu ze zdjęciem....

Wyszukiwarka