Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.
anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.
anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?
anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki...
A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy.
Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Brat lat
37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać
...
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: