Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.
anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.
anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?
anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.
Witam serdecznie, poradźcie co robić. Komornicy na wniosek firmy windykacyjnej prowadzili przeciw mnie dwie egzekucje, spłaciłem wszystko, co do grosza, komornik jeden jak i drugi przysłał mi postanowienie o zakończeniu postępowania i że "tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie egzekucyjne wynikające z tytułu wykonawczego zostało w całości zaspokojone. Postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Firma dalej atak...
Mam taki problem a raczej mój chłopak, który zezłomował samochód jako złom, przez co nie dostał karty kasacji i nie może wyrejestrować samochodu ani zrezygnować z OC. Było to jakoś rok temu, nie pomyślał a teraz ciągle przychodzi mu płacić za OC. Nie wiemy jak teraz z tego wybrnąć. Pomocy....
Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...
Najemca nie chce udostępnić mieszkania w celu położenia rur gazowych. W całym bloku jest modernizowana instalacja gazowa. Zarząd stwierdził, że jeśli mieszkanie nie zostanie udostępnione to zaślepią rurę na klatce i odetną dopływ gazu do mieszkania. Czy mi jako właścicielowi coś grozi od strony najemcy ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: