Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.
anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.
anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?
anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Mam taką sprawę.
Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Witam, sprawa wygląda następująco.
Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie.
Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą.
Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku?
Proszę o pomoc. Dzięki....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: