Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
czy musze zrzec się spadku po wujku?
Jeżeli wujek po śmierci zostawił duży dług, czy ja I moje dzieci musimy się go zrzekać? Jesli tak to gdzie to zgłosić? Dostanę jakieś powiadomienie czy muszę sama się tym zająć?...

Wyszukiwarka