Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Zwrot podatku a masa upadłościowa.
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku ? Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Jak rozwieść się z mężem który jest za granicą?
Witam, zamierzam złożyć pozew o rozwód. W związku z tym kieruje pytanie co mam zrobić jeśli mąż mieszka za granicą i nie odbierze żadnych pism i nie chce mi dać rozwodu. Nie mam środków na adwokata a boje się że to latami będzie się ciągnęło....
spółka zoo ma długi
Dzień dobry, Istnieje spółka zoo. Spółka zoo ma długi, spowodowane głównie trudną sytuacją przez pandemie. Czy członkowie zarządu, wspólnicy mogą odpowiadać w uzasadnionych przypadkach swoimi długami do wysokości pełnego długu względem wszystkich wierzycieli czy do wysokości wkładu jaki włożył w ramach swoich udziałów? Z góry dziękuje za wszelkie informacje....

Wyszukiwarka