Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Zobowiązania alimentacyjne.
Mój Syn kilka lat temu po pęknięciu tętniaka mózgu, został osobą niepełnosprawną. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym i orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Ma orzeczoną z tej przyczyny upadłość konsumencką ponieważ nie był w stanie ze względu na chorobę spłacać zaciągniętych zobowiązań powstałych w czasie trwania w związku z partnerką która pozostawiła go w chorobie. Syn obecnie mieszka z nami i jest pod ...
problem z sasiadem i groźby
Witam, mam pytanie u lekki problem, mam sasiada któremu przeszkadza wszystko muzyka nie głosna, dzieci itp itd, chodź on tak samo jak żona jego mieszkają na piętrze chodzą głośno pies szczeka itp itd oczywiście to mu już nie przeszkadza. Dziś otrzymałem telefon od niego że przyjedzie do domu z trasy i mnie rozwali. Ma mnie nie być w domu bp mnie pobije... itp itd, co w tej sytuacji można zrobić złości policji czy co ? Podpowiecie...
Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...
System dozoru elektronicznego, a wyjazd do rodziny.
Czy osoba odbywająca karę w systemie elektronicznym może wyjechać na święta do rodziny do innego miasta?...

Wyszukiwarka