Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.

Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
anonim cytuj
15-11-2023
A czyje jest mieszkanie?

anonim cytuj
15-11-2023
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.

anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.

anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?

anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy zadatek przepada ?
Jakiś czas temu wystawiłam na vinted.pl używane obuwie celem odsprzedania. Jedna z zainteresowanych, poprosiła o rezerwację (01.01 br.) do dnia 11.01 br. Wyraziłam zgodę z zaznaczeniem, że zarezerwowanie jest możliwe wyłącznie po wpłacie zadatku. Potencjalna kupująca zaproponowała 30 zł, a w dniu jutrzejszym miała odebrać obuwie osobiście. W tytule przelewu wpisała "Za buty". Dzisiaj poinformowała mnie, że nie będzie mogła jutro odebrać...
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...
Skarga na inspekcję pracy.
Dzień dobry, gdzie mogę złożyć skargę na inspekcję pracy? Od sierpnia regularnie przekładana przez inspektora wizyta u pracodawcy (nie wypłacone wynagrodzenie trzy miesiące)....

Wyszukiwarka