Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.
anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.
anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?
anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.
Witam rodzina złożyła nakaz eksmisji bratu, nakaz eksmisji jest w mocy już około pół roku, aczkolwiek brat dogadał się z rodzicami, i rodzice chcieliby wycofać taki nakaz, czy jest to możliwe ? jeżeli tak to proszę niech ktoś podpowie czy są jakieś wzory takich wniosków. Lub ewentualnie jak rodzice mogą wycofać taki wniosek ?...
Witam serdecznie mam pytanie założono sprawę spadkową już rok temu. Czy ktoś wie ile można czekać? Wiem ze jest pandemia ale czy jest na taka sprawę jakieś termin ze 2 lata czy 3? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Dzień dobry.
Moja mama jest właścicielem grobu w którym obecnie od 2008 spoczywa mój św. pamięci tata. Przedwczoraj zmarł mąż mojej siostry i mama chce wraz z siostra pochować męża właśnie w tym grobie( 2 kondygnacje ).
Pytanie:
Czy mama może pochować zięcia w tym grobie mimo iż moje rodzeństwo się na to nie zgadza?
Dodam że tata jest pochowany w trumnie a mama chce być skremowana i zięć też będzie....
Jestem po okresie wypowiedzenia umowy o pracę i aktualnie przebywam na L4 od neurologa, właśnie dowiedziałam się, że spodziewam się dziecka, czy mogę teraz zmienić L4 od neurologa na ginekologa? Czy jest jakiekolwiek prawo, przepisy, abym po ustaniu zatrudnienia przebywała na l4 w takiej sytuacji? Proszę o pomoc, z góry dziękuję....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: