Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi zgodzić się na wynajem.
Mieszkanie jest wspólne, w akcie notarialnym jest dwóch właścicieli ojciec i mama, a później była założona rozdzielność majątkowa.
anonim cytuj
15-11-2023
To w jaki sposób matka wynajęła całość bez zgody drugiego współwłaściciela? Poświadczyła nieprawdę? Najem przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną. Ta umowa ma wadę prawną. Z wszelkimi konsekwencjami dla matki.
anonim cytuj
15-11-2023
Mama wynajęła mieszkanie jeszcze przed rozdzielnością ale lokatorzy wyprowadzają się i chce nająć nowych. Jak mieli wspólność małżeńska to nie było znaczenia. Stąd moje pytanie czy teraz na umowie najmu muszą być dwa podpisy?
anonim cytuj
15-11-2023
Nieprawda. Najem to obciążenie nieruchomości. Zgodnie z zapisem art. 37 kodeksu rodzinnego czynność prowadząca do obciążenia nieruchomości wymaga zgody drugiego małżonka. Jednostronna czynność jest nieważna - § 4.
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?...
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: