Ustalenie wysokości alimentów.

2 lata temu dowiedziałem się, że żona mnie zdradza. Bardzo szybko uzgodniliśmy kwestie rozwodu. 2 dzieci, syn 6 lat i córka 10 lat zostają ze mną. Mieszkanie także, było kupione na mnie.
Problem jest z alimentami na dzieci. Ze względu na charakter pracy mojej żony jej zarobki są bardzo zmienne. Jak mogę ustalić realną kwotę alimentów na dzieci?
anonim cytuj
07-11-2023
Ustalając wysokość ich potrzeb - do tego ma się matka dostosować, nie odwrotnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Wysokość alimentów jest taka, jaka wynika z usprawiedliwionych potrzeb dziecka i możliwości zarobkowych i majątkowych osoby mającej płacić alimenty.

anonim cytuj
07-11-2023
Najlepiej ustalić według potrzeb dzieci , nie patrzeć na zmienne zarobki . Tak jak w przypadku mężczyzn tak samo jest z kobietami . Obowiązek alimentacyjny dotyczy także kobiet aby łożyły na dzieci . Jedna praca nie będzie wstanie tego pokryć trudno niema dzieci w domu skoro wychowuje je pan to może znaleźć pracę dorywczą zawsze będzie dodatkowy grosz .

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście ustalenia wysokości alimentów, kluczowymi przepisami są te zawarte w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym (K.r.o.). Przede wszystkim, art. 133 K.r.o. wskazuje, że zakres obowiązku alimentacyjnego zależy od uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz od możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego.

Ponieważ dochody matki są zmienne, istnieje możliwość ustalenia alimentów w formie ryczałtu, który będzie odzwierciedlał średnie dochody matki. W praktyce sądy stosują różne metody ustalania wysokości alimentów, gdy dochody zobowiązanego są zmienne, na przykład biorąc pod uwagę średni dochód z ostatnich miesięcy lub lat. Alternatywnie, można także ustalić mechanizm korekty alimentów w zależności od zmian w zarobkach, co jest rozwiązaniem elastycznym i może odzwierciedlać faktyczną sytuację finansową matki dzieci.

W sytuacji, gdyby zarobki matki nie pozwalały na pokrycie ustalonych alimentów, art. 135 § 2 K.r.o. wskazuje, że zobowiązanym do świadczeń alimentacyjnych mogą być także najbliżsi krewni w linii prostej, czyli na przykład rodzice osoby zobowiązanej. Oznacza to, że w ostateczności, gdyby matka dzieci nie była w stanie zapewnić odpowiedniej kwoty alimentów, do obowiązku tego mogliby być wezwani inni krewni, o ile ich sytuacja finansowa na to pozwala.

Wszelkie ustalenia dotyczące alimentów powinny być dokonywane z uwzględnieniem interesów dzieci i ich standardu życia, który powinien, o ile to możliwe, być zbliżony do standardu, jaki dzieci miały przed rozstaniem rodziców.

Warto też zaznaczyć, że ustalając alimenty, można skorzystać z mediacji, co jest przewidziane w art. 183^1 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jednak w sytuacji, gdyby strony nie doszły do porozumienia, decyzję ostateczną podejmie sąd rodzinny, biorąc pod uwagę wszelkie aspekty sytuacji życiowej dzieci oraz ich rodziców.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...

Wyszukiwarka