Ustalenie wysokości alimentów.

2 lata temu dowiedziałem się, że żona mnie zdradza. Bardzo szybko uzgodniliśmy kwestie rozwodu. 2 dzieci, syn 6 lat i córka 10 lat zostają ze mną. Mieszkanie także, było kupione na mnie.
Problem jest z alimentami na dzieci. Ze względu na charakter pracy mojej żony jej zarobki są bardzo zmienne. Jak mogę ustalić realną kwotę alimentów na dzieci?
anonim cytuj
07-11-2023
Ustalając wysokość ich potrzeb - do tego ma się matka dostosować, nie odwrotnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Wysokość alimentów jest taka, jaka wynika z usprawiedliwionych potrzeb dziecka i możliwości zarobkowych i majątkowych osoby mającej płacić alimenty.

anonim cytuj
07-11-2023
Najlepiej ustalić według potrzeb dzieci , nie patrzeć na zmienne zarobki . Tak jak w przypadku mężczyzn tak samo jest z kobietami . Obowiązek alimentacyjny dotyczy także kobiet aby łożyły na dzieci . Jedna praca nie będzie wstanie tego pokryć trudno niema dzieci w domu skoro wychowuje je pan to może znaleźć pracę dorywczą zawsze będzie dodatkowy grosz .

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście ustalenia wysokości alimentów, kluczowymi przepisami są te zawarte w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym (K.r.o.). Przede wszystkim, art. 133 K.r.o. wskazuje, że zakres obowiązku alimentacyjnego zależy od uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz od możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego.

Ponieważ dochody matki są zmienne, istnieje możliwość ustalenia alimentów w formie ryczałtu, który będzie odzwierciedlał średnie dochody matki. W praktyce sądy stosują różne metody ustalania wysokości alimentów, gdy dochody zobowiązanego są zmienne, na przykład biorąc pod uwagę średni dochód z ostatnich miesięcy lub lat. Alternatywnie, można także ustalić mechanizm korekty alimentów w zależności od zmian w zarobkach, co jest rozwiązaniem elastycznym i może odzwierciedlać faktyczną sytuację finansową matki dzieci.

W sytuacji, gdyby zarobki matki nie pozwalały na pokrycie ustalonych alimentów, art. 135 § 2 K.r.o. wskazuje, że zobowiązanym do świadczeń alimentacyjnych mogą być także najbliżsi krewni w linii prostej, czyli na przykład rodzice osoby zobowiązanej. Oznacza to, że w ostateczności, gdyby matka dzieci nie była w stanie zapewnić odpowiedniej kwoty alimentów, do obowiązku tego mogliby być wezwani inni krewni, o ile ich sytuacja finansowa na to pozwala.

Wszelkie ustalenia dotyczące alimentów powinny być dokonywane z uwzględnieniem interesów dzieci i ich standardu życia, który powinien, o ile to możliwe, być zbliżony do standardu, jaki dzieci miały przed rozstaniem rodziców.

Warto też zaznaczyć, że ustalając alimenty, można skorzystać z mediacji, co jest przewidziane w art. 183^1 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jednak w sytuacji, gdyby strony nie doszły do porozumienia, decyzję ostateczną podejmie sąd rodzinny, biorąc pod uwagę wszelkie aspekty sytuacji życiowej dzieci oraz ich rodziców.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

List gończy za oszustwo.
Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym mojej sytuacji prawnej, związanej z przestępstwem popełnionym wiele lat temu. W roku 2006, niestety, sięgnąłem po 2 telefony na abonament, używając fałszywych zaświadczeń o zarobkach. Od tamtego czasu wyjechałem z Polski i przebywam w Wielkiej Brytanii od 17 lat. Niedawno dowiedziałem się, że w mojej sprawie wydano listy gończe w Polsce związane z oskarżeniem o oszustwo. Teraz nurtuje mnie pytanie, czy po...
Rozpoczęcie działalności.
Witam Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę. Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów. Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do nie...
Dziedziczenie w zamian za opiekę?
Dziecko ma mieć zapisane własnościowe mieszkanie rodzica po śmierci w zamian za opiekę na starość. Opieka nie występuje fizycznie, dziecko mieszka 800km od rodzica ale następuje w formie telefonów, wizyt co 2, 3 mc. Czy drugie dziecko ma jedynie prawo do zachowku?...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...

Wyszukiwarka