Ustalenie wysokości alimentów.

2 lata temu dowiedziałem się, że żona mnie zdradza. Bardzo szybko uzgodniliśmy kwestie rozwodu. 2 dzieci, syn 6 lat i córka 10 lat zostają ze mną. Mieszkanie także, było kupione na mnie.
Problem jest z alimentami na dzieci. Ze względu na charakter pracy mojej żony jej zarobki są bardzo zmienne. Jak mogę ustalić realną kwotę alimentów na dzieci?
anonim cytuj
07-11-2023
Ustalając wysokość ich potrzeb - do tego ma się matka dostosować, nie odwrotnie.

anonim cytuj
07-11-2023
Wysokość alimentów jest taka, jaka wynika z usprawiedliwionych potrzeb dziecka i możliwości zarobkowych i majątkowych osoby mającej płacić alimenty.

anonim cytuj
07-11-2023
Najlepiej ustalić według potrzeb dzieci , nie patrzeć na zmienne zarobki . Tak jak w przypadku mężczyzn tak samo jest z kobietami . Obowiązek alimentacyjny dotyczy także kobiet aby łożyły na dzieci . Jedna praca nie będzie wstanie tego pokryć trudno niema dzieci w domu skoro wychowuje je pan to może znaleźć pracę dorywczą zawsze będzie dodatkowy grosz .

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście ustalenia wysokości alimentów, kluczowymi przepisami są te zawarte w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym (K.r.o.). Przede wszystkim, art. 133 K.r.o. wskazuje, że zakres obowiązku alimentacyjnego zależy od uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz od możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego.

Ponieważ dochody matki są zmienne, istnieje możliwość ustalenia alimentów w formie ryczałtu, który będzie odzwierciedlał średnie dochody matki. W praktyce sądy stosują różne metody ustalania wysokości alimentów, gdy dochody zobowiązanego są zmienne, na przykład biorąc pod uwagę średni dochód z ostatnich miesięcy lub lat. Alternatywnie, można także ustalić mechanizm korekty alimentów w zależności od zmian w zarobkach, co jest rozwiązaniem elastycznym i może odzwierciedlać faktyczną sytuację finansową matki dzieci.

W sytuacji, gdyby zarobki matki nie pozwalały na pokrycie ustalonych alimentów, art. 135 § 2 K.r.o. wskazuje, że zobowiązanym do świadczeń alimentacyjnych mogą być także najbliżsi krewni w linii prostej, czyli na przykład rodzice osoby zobowiązanej. Oznacza to, że w ostateczności, gdyby matka dzieci nie była w stanie zapewnić odpowiedniej kwoty alimentów, do obowiązku tego mogliby być wezwani inni krewni, o ile ich sytuacja finansowa na to pozwala.

Wszelkie ustalenia dotyczące alimentów powinny być dokonywane z uwzględnieniem interesów dzieci i ich standardu życia, który powinien, o ile to możliwe, być zbliżony do standardu, jaki dzieci miały przed rozstaniem rodziców.

Warto też zaznaczyć, że ustalając alimenty, można skorzystać z mediacji, co jest przewidziane w art. 183^1 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jednak w sytuacji, gdyby strony nie doszły do porozumienia, decyzję ostateczną podejmie sąd rodzinny, biorąc pod uwagę wszelkie aspekty sytuacji życiowej dzieci oraz ich rodziców.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...
Zaciągnęłam kredyt dla koleżanki.
Witam. Mój problem polega na tym iż pożyczyłem koleżance sumę pieniędzy, ale najpierw musiałem zaciągnąć kredyt specjalnie dla niej. Teraz po dwóch latach spłacania przez nią rat wpłatami na moje konto dowiaduje się że ona ma zamiar spłacić tylko te pieniądze które przelałem jej na konto pomijając koszta kredytu. Umowa ustna była zawarta przy świadku ale potwierdzenie przelewu mam na kwotę bez oprocentowania. Czyli ubezpieczenie i oprocentowanie ...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Moja siostra zameldowała w naszym domu swojego faceta z którym ma małe dziecko. Mieszkają tu od ponad roku. Za prąd płacę ja ,on się nie dokłada do rachunków .Jestem z siostrą współwłaścicielem nieruchomości i całej działki. Czy mogę w tym przypadku wypowiedzieć umowę użyczenia mieszkania temu mężczyźnie pomimo iż został tu zameldowany przez moją siostrę i ja się początkowo na to zgodziłem?...
Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?
W firmie pracuje pan x . Firma dostała pismo od komornika że ma płacić nie panu x a komornikowi , długi za alimenty. Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?...

Wyszukiwarka