Czy jeżeli lekarz niema żadnych zastrzeżeń do innej pracy oczywiście takiej żebym nie dźwigała itd i ja również czuje się dobrze to czy mogę podjąć prace w innym zakładzie? Czy ZUS nie będzie robił z tego powodu problemu jeśli w danym zakładzie aktualnie jestem na zwolnieniu?
W odniesieniu do podniesionych kwestii, można podać następujące informacje prawne:
Jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim (L4) i podejmujesz pracę w innym miejscu, może to zostać uznane za naruszenie przepisów i prowadzić do konsekwencji związanych z koniecznością zwrotu świadczeń otrzymanych z tytułu L4.
Jeżeli chcesz podjąć inną pracę, musisz przerwać obecne zwolnienie lekarskie. Jeśli potem zdecydujesz się na powrót na L4 (w przypadku problemów zdrowotnych), potrzebujesz nowego zwolnienia lekarskiego.
Co do kwestii ochrony ciężarnych pracownic: od momentu zgłoszenia pracodawcy o ciąży, pracownica ma specjalne prawa i ochronę związaną z ciążą. Pracodawca jest zobligowany do dostosowania warunków pracy tak, aby nie narażały one zdrowia ani pracownicy, ani dziecka, zgodnie z art. 176 Kodeksu pracy. Jeśli takie dostosowanie jest niemożliwe, pracownica może zostać zwolniona z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
Jeśli 31/12 będzie skończony 12 tydzień ciąży to pracodawca jest prawnie zobligowany do przedłużenia umowy do dnia porodu.
Jeśli pracodawca wie o ciąży pracownicy, nie może wypowiedzieć jej umowy o pracę, ani rozwiązać umowy za porozumieniem stron bez ważnych przyczyn leżących po stronie pracownicy, zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy. Jeśli umowa o pracę na czas określony kończy się po ukończeniu trzeciego miesiąca ciąży, jest przedłużana do dnia porodu.
Ostatecznie, ważne jest, aby śledzić swoją sytuację z lekarzem i dostosowywać swoje decyzje zawodowe do aktualnego stanu zdrowia oraz przestrzegać odpowiednich przepisów prawa pracy.