Koszty zastępstwa procesowego.

Czy jeśli w sprawie cywilnej sama się reprezentuję (nie mam pełnomocnika) to Sąd przyzna mi koszty zastępstwa procesowego? Oczywiście zakładając że "wygram" sprawę. Musiałam poświęcić mnóstwo czasu na przestudiowanie prawa w tym zakresie, doszkolenie się.
Czy jest jakiś sposób aby sąd jednak koszty zastępstwa procesowego mi zasądził?
anonim cytuj
07-11-2023
Koszty zastępstwa procesowego nie są przyznawane, gdy strona nie jest w sądzie reprezentowana przez zawodowego pełnomocnika np. adwokata lub radcę prawnego.

anonim cytuj
07-11-2023
A co z kosztami dojazdu do sądu, kosztami utraconych dochodów w tym czasie? Oczywiście przy założeniu że wygrałam sprawę.

anonim cytuj
07-11-2023
Jesteś w sądzie stroną, stąd też sąd nie zwraca Tobie żadnych kosztów dojazdu do sądu, oraz utraconego dochodu.

anonim cytuj
07-11-2023
Czyli jeżeli zostałam pozwana i sąd stwierdzi że strona pozywająca mnie nie miała racji (pozywający przegrywa sprawę) to i tak ja ponoszę koszty dojazdów na rozprawy, koszty mojego straconego czasu?
Ktoś zamożny może w ten sposób (składając liczne absurdalne pozwy) doprowadzić mnie do bankructwa - i nic nie mogę z tym zrobić??

anonim cytuj
07-11-2023
Każda strona ponosi własne koszty uczestnictwa w sprawie.

anonim cytuj
07-11-2023
koszty zastępstwa procesowego mogą być przyznane tylko w przypadku korzystania z profesjonalnego pełnomocnika (art. 98 § 1 i 3 w zw. z art. 100 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego). Oznacza to, że osoba reprezentująca się sama w sprawie, nie może uzyskać zwrotu kosztów zastępstwa procesowego, nawet jeżeli poświęciła czas na przestudiowanie akt i doszkolenie się.

W nawiązaniu do Post 2, zgadza się, że zasady przyznawania kosztów zastępstwa procesowego są jasno określone i nie obejmują sytuacji, gdy strona reprezentuje się sama, niezależnie od tego, czy wygrała sprawę, czy nie.

W kwestii poruszonej w Post 3, koszty dojazdu do sądu oraz koszty utraconych dochodów mogą być zwrócone jako koszty procesu, jeśli zostaną właściwie udokumentowane i sąd uzna je za uzasadnione (art. 98 §1 i §3 KPC). Nie są one jednak zaliczane do kosztów zastępstwa procesowego.

Odnośnie Post 4, informacja zawarta w poście nie jest w pełni precyzyjna. Sąd faktycznie może zasądzić zwrot kosztów dojazdu i innych uzasadnionych wydatków poniesionych w związku z procesem, jeżeli strona wykaże ich konieczność i rzeczywistość (art. 98 §1 KPC).

Adresując Post 5, polskie prawo przewiduje ochronę przed działaniami, które mają na celu nękanie drugiej strony przez składanie bezpodstawnych pozwów. Zgodnie z art. 5 KPC, działanie procesowe musi być zgodne z zasadą szybkości i oszczędności, a z art. 3 KPC wynika, że uczestnicy postępowania są obowiązani działać w sposób nie powodujący zbędnych kosztów. Jeśli działania strony mają charakter nękania, może to skutkować nakazaniem przez sąd pokrycia kosztów procesu przez tę stronę, nawet jeśli nie korzystała z pełnomocnika.

W odpowiedzi na Post 6, faktycznie każda ze stron procesu ponosi swoje własne koszty uczestnictwa w sprawie, jednakże w przypadku wygranej istnieje możliwość zasądzenia od strony przegranej zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów dojazdu, a także innych wydatków, które są bezpośrednio związane ze sprawą i niezbędne do jej właściwego prowadzenia.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Czy mogę nie wyrazić zgody na pobyt w szpitalu z dzieckiem?
Witam . Potrzebuję porady . Jestem z dzieckiem z noworodkiem w szpitalu u którego 14 dni temu stwierdzono że może ma zapalenie płuc zrobili 2 prześwietlenia itp zmienili leczenie . Czy na kolejne zdjęcia mam prawo się nie zgodzić , ponieważ nie chce kolejnego promieniowania z RTG dla tak małego dziecka . I czy mogę się z dzieckiem wypisać na żądanie po ostatniej dawce antybiotyku ?...
Przelew pieniędzy na konto wspólne.
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie: 1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto? 2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe? 3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...

Wyszukiwarka