Pożyczka dla znajomego.

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje. W SMS tych co dwa tygodnie upominam się gdzie są moje pieniądze pisząc ile jest mi dłużny a on odpowiada że odda, ale nie wie kiedy. Na dodatek posiadam też nagrania gdzie delikwent mówi że jest mi dłużny, i nie chce oddawać po 200-300 tylko 2-3 tys. ale na razie nie ma i nie wie kiedy będzie miał bo ma komornika na koncie. I tutaj moje pytanie czy jest jakaś szansa aby komornik zaczął ściągać mój dług z jego konta na moje? Oczywiście chce iść z tym do prawnika założyć sprawę.
anonim cytuj
14-01-2024
Umowa słowna jest taka sama umowa jak każda inna o ile są dowody na taką pożyczkę. A tutaj są dowody w postaci smsów nagrań itp.

anonim cytuj
14-01-2024
Wystarczy umowa ustna plus dowody z rozmów i przelewy. Piszesz pismo wzywające do zwrotu tej kwoty w ciągu 7 lub 14 dni i czekasz. Jak to nie pomoże to składasz wniosek do sądu dołączając te dowody.

anonim cytuj
14-01-2024
Zbierać dowody w postaci SMS-ów, nagranych rozmów, jacyś świadkowie jak są a potem zgłosić na policję I do prokuratury.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedanej nieruchomości.
Sprzedałem działki budowlane. Wiadomo, że trzeba zapłacić podatek, ale chciałbym zainwestować w moje obecne mieszkanie. Gdybym wziął wszystko na fakturę to byłbym zwolniony z podatku, czy to tylko działa jak bym kupił nowe mieszkanie wtedy byłbym zwolniony z podatku? Ktoś wytłumaczy, co zrobić by podatku nie płacić?...
Składanie fałszywych zeznań.
Mam pytanie bo w sądzie będąc jako świadek i poszkodowany zostałem przesłuchany w sprawie rozboju na ulicy(była kamera gdzie to zarejestrowała). Ukradziono wtedy mi portfel z wypłatą, i złożyłem fałszywą umowę zlecenie że pracowałem u pracodawcy X. Byłem tam zatrudniony częściowo na czarno częściowo na umowę, ale na inną kwotę niż było w mojej fikcyjnej mowie). Sąd wystosował pismo do pracodawcy X i przesłał oryginalną umowę. Co mogę zrobić żeby ...
Mobbing w pracy.
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...
Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....

Wyszukiwarka