Pożyczka dla znajomego.

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje. W SMS tych co dwa tygodnie upominam się gdzie są moje pieniądze pisząc ile jest mi dłużny a on odpowiada że odda, ale nie wie kiedy. Na dodatek posiadam też nagrania gdzie delikwent mówi że jest mi dłużny, i nie chce oddawać po 200-300 tylko 2-3 tys. ale na razie nie ma i nie wie kiedy będzie miał bo ma komornika na koncie. I tutaj moje pytanie czy jest jakaś szansa aby komornik zaczął ściągać mój dług z jego konta na moje? Oczywiście chce iść z tym do prawnika założyć sprawę.
anonim cytuj
14-01-2024
Umowa słowna jest taka sama umowa jak każda inna o ile są dowody na taką pożyczkę. A tutaj są dowody w postaci smsów nagrań itp.

anonim cytuj
14-01-2024
Wystarczy umowa ustna plus dowody z rozmów i przelewy. Piszesz pismo wzywające do zwrotu tej kwoty w ciągu 7 lub 14 dni i czekasz. Jak to nie pomoże to składasz wniosek do sądu dołączając te dowody.

anonim cytuj
14-01-2024
Zbierać dowody w postaci SMS-ów, nagranych rozmów, jacyś świadkowie jak są a potem zgłosić na policję I do prokuratury.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....
Czy nowy pracodawca może widzieć terminy zwolnień lekarskich od poprzedniego pracodawcy?
Witam Sytuacja jest taka, że potencjalny nowy pracodawca nie zatrudnia osób, które przekroczyły pewny procent zwolnień lekarskich w poprzednich firmach, niezależnie od powodu. Mają jakieś wewnętrzne ustalenia z racji tego, że często na takich pracownikach się "przejechali". Czy przyszły pracodawca może zweryfikować okresy niezdolności do pracy w poprzedniej formie, poprzez np konto PUE ZUS? Wiem, że na świadectwie pracy wszystkie okr...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?
Witam. Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?...

Wyszukiwarka