Pożyczka dla znajomego.

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje. W SMS tych co dwa tygodnie upominam się gdzie są moje pieniądze pisząc ile jest mi dłużny a on odpowiada że odda, ale nie wie kiedy. Na dodatek posiadam też nagrania gdzie delikwent mówi że jest mi dłużny, i nie chce oddawać po 200-300 tylko 2-3 tys. ale na razie nie ma i nie wie kiedy będzie miał bo ma komornika na koncie. I tutaj moje pytanie czy jest jakaś szansa aby komornik zaczął ściągać mój dług z jego konta na moje? Oczywiście chce iść z tym do prawnika założyć sprawę.
anonim cytuj
14-01-2024
Umowa słowna jest taka sama umowa jak każda inna o ile są dowody na taką pożyczkę. A tutaj są dowody w postaci smsów nagrań itp.

anonim cytuj
14-01-2024
Wystarczy umowa ustna plus dowody z rozmów i przelewy. Piszesz pismo wzywające do zwrotu tej kwoty w ciągu 7 lub 14 dni i czekasz. Jak to nie pomoże to składasz wniosek do sądu dołączając te dowody.

anonim cytuj
14-01-2024
Zbierać dowody w postaci SMS-ów, nagranych rozmów, jacyś świadkowie jak są a potem zgłosić na policję I do prokuratury.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję?
Dzień dobry. Czy będąc na zwolnieniu L4 czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję? Informację dostał e-mail owo, że jestem na zwolnieniu i czy muszę od niego odbierać telefony? ( Obecnie jestem na wypowiedzeniu)...
Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?
Witam. Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?...
Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Komornicy zajęli pensję
Witam. Mój znajomy ma ponoć trzech komorników, którzy mu weszli na pensje. Czy jest możliwe, by w dzień jego wypłaty konto wynosiło "0zł"?...

Wyszukiwarka