Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek.
W przypadku nieruchomości, jeżeli została nabyta przed wejściem w związek niesformalizowany z partnerką i jest na Twoje nazwisko, z punktu widzenia prawa polskiego jest Twoją wyłączną własnością. Dlatego też Twoja partnerka nie ma prawa do żądania podziału majątku w kontekście tego konkretnego domu.
Jeśli chodzi o kwestie związane z dziećmi, kluczowe aspekty do rozpatrzenia to:
a) Opieka nad dziećmi
b) Miejsce zamieszkania dzieci
c) Alimenty
W zakresie opieki nad dziećmi, obaj rodzice mają równe prawa. W Polsce, opieka naprzemienna jest możliwa, pod warunkiem, że obaj rodzice zgadzają się na takie rozwiązanie. Jeśli dojdzie do sporu, sprawa zostaje rozstrzygnięta przez sąd, który uwzględnia przede wszystkim dobro dzieci.
Jeśli chodzi o miejsce zamieszkania dzieci, jeżeli masz dowody potwierdzające, że twoja partnerka jest toksyczna lub w jakikolwiek sposób nieodpowiednia do sprawowania opieki nad dziećmi, powinieneś je zgromadzić. Sąd przy podejmowaniu decyzji bierze pod uwagę zarówno zdolność finansową rodzica, jak i jego zdolność do zapewnienia stabilnego środowiska dla dzieci. Twoje dzieci mają także prawo do bycia wysłuchanym w sądzie, choć ich opinia nie jest decydująca.
Jeśli chodzi o alimenty, jeśli sąd przyzna Ci opiekę nad dziećmi, możesz domagać się alimentów od matki dzieci. Jeżeli sąd przyzna matce opiekę, będziesz musiał płacić alimenty na rzecz dzieci. Kwota alimentów jest ustalana indywidualnie, w zależności od potrzeb dzieci i możliwości finansowych rodziców.
Jeżeli chodzi o kwestie mieszkaniowe i finansowe, skoro nieruchomość jest Twoją własnością i to Ty opłacasz wszystkie rachunki, masz prawo do pozostania w domu. Jeśli Twoja partnerka odmówi wyprowadzenia się, można skierować sprawę do sądu. Jeżeli decydujesz się na ten krok, dobrze jest zgromadzić dowody na to, że opłacasz wszystkie rachunki związane z nieruchomością.
Na koniec, warto podkreślić, że decyzje sądowe w sprawach dotyczących opieki nad dziećmi zawsze opierają się na tym, co jest najlepsze dla dziecka. Dlatego, jeśli planujesz podjąć kroki prawne, skup się na prezentowaniu argumentów w kontekście dobra Twoich dzieci, a nie tylko w kontekście Twoich osobistych interesów lub konfliktu z partnerką.