Umowa zlecenie/umowa o wykonanie usługi

Witam. Czy ktoś się orientuje i może mi powiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy umową zlecenie a umową o wykonanie usługi? Będę bardzo wdzięczna!
anonim cytuj
27-01-2021
Umowa zlecenia może być umową o wykonanie usługi. Umowa o wykonanie usługi nie jest sprecyzowana w kc. To może być zlecenie, dzieło. Zgodnie z art 750 kc do umowy o wykonanie usługi stosuje się przepisy dotyczące zlecenia. Ale oczywiście umowy można kształtować swobodnie na mocy art. 353 ze zn 1 kc

anonim cytuj
27-01-2021
Dzięki! A kwestia stawki godzinowej? Można ją traktować na takiej samej zasadzie jak przy obliczaniu brutto na netto przy umowie zleceniu?

anonim cytuj
27-01-2021
Przy obliczaniu tak, ale należy rozważyć moim zdaniem czy ta usługa nie będzie jednak dziełem.

anonim cytuj
27-01-2021
A co wówczas by uległo dużej zmianie? Skoro stawka netto byłaby równoważna jak przy zleceniu? Przepraszam, ale jestem totalnie zielona w kwestiach umów

anonim cytuj
27-01-2021
A zdradzi Pani co ma być przedmiotem umowy? Co wykonawca ma zrobić?

anonim cytuj
27-01-2021
Sprawa jest delikatna, ogólnie przedmiot umowy ma się nijak do zakresu wykonywanych obowiązków. Ale przedmiot umowy został określony jako „ekspediowanie towarów w aptekach Zamawiającego”

anonim cytuj
27-01-2021
No to zdecydowanie nie będzie to dzieło. Zatem zlecenie i przepisy identycznie jak do zlecenia. A nazwać można jak się chce. Zlecenie lub usługa. Aczkolwiek najpopularniejsze jest zlecenie i tak bym tę umowę podpisała. Być może wchodzą tu jakieś niuanse podatkowe skoro jedna ze stron (jak się domyślam) upiera się przy tym świadczeniu usługi. Ale o kwestiach podatkowych mam blade pojęcie.

anonim cytuj
27-01-2021
Z reguły za dzieło nie ma stawki godzinowej gdyż strony umawiają się na wykonanie jakiejś usługi, ustalając jedynie cenę, zakres i ostateczny termin realizacji. Dla zobrazowania przykład, ktoś zleca Pani wykonanie dokumentacji BHP dla danego działu, za kwotę 300 zł z terminem końcowym 1 miesiąca od daty podpisania umowy. Natomiast wykonywanie stałych / cyklicznych czynności na terenie zakładu pracy zleceniodawcy jest traktowane jako umowa zlecenie. Tym samym zleceniodawca udostępnia wszelkie niezbędne sprzęty, pomieszczenia i dane do wykonania zlecenia. Natomiast nie określa godzin ich wykonywania i nie są te prace prowadzone pod nadzorem przełożonego.
Należy pamiętać, że najistotniejsza różnica to ozusowanie. Umowa Zlecenie - tak, umowa o dzieło - nie. I najważniejsze nie nagłówek, a treść umowy wskazuje na jej charakter prawny.

anonim cytuj
27-01-2021
Bardzo dziękuję za pomoc!

anonim cytuj
27-01-2021

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie zapewnia odpowiedniej temperatury pracy.
Dzień dobry, co mam zrobić w wypadku jeśli pracodawca nie zapewnia odpowiedniej temperatury pracy? Mogę odmówić wykonywania pracy wtedy? Nie ma możliwości oddelegowania do innej pracy w cieple. Nie dostajemy nawet posiłku ciepłego....
Spłata OC po zmarłej osobie.
Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie b...
Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.
Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w prak...
Kupno mieszkania a wada ukryta.
Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?...

Wyszukiwarka