Witam. Czy ktoś się orientuje i może mi powiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy umową zlecenie a umową o wykonanie usługi? Będę bardzo wdzięczna!
anonim cytuj
27-01-2021
Umowa zlecenia może być umową o wykonanie usługi. Umowa o wykonanie usługi nie jest sprecyzowana w kc. To może być zlecenie, dzieło. Zgodnie z art 750 kc do umowy o wykonanie usługi stosuje się przepisy dotyczące zlecenia. Ale oczywiście umowy można kształtować swobodnie na mocy art. 353 ze zn 1 kc
anonim cytuj
27-01-2021
Dzięki! A kwestia stawki godzinowej? Można ją traktować na takiej samej zasadzie jak przy obliczaniu brutto na netto przy umowie zleceniu?
anonim cytuj
27-01-2021
Przy obliczaniu tak, ale należy rozważyć moim zdaniem czy ta usługa nie będzie jednak dziełem.
anonim cytuj
27-01-2021
A co wówczas by uległo dużej zmianie? Skoro stawka netto byłaby równoważna jak przy zleceniu? Przepraszam, ale jestem totalnie zielona w kwestiach umów
anonim cytuj
27-01-2021
A zdradzi Pani co ma być przedmiotem umowy? Co wykonawca ma zrobić?
anonim cytuj
27-01-2021
Sprawa jest delikatna, ogólnie przedmiot umowy ma się nijak do zakresu wykonywanych obowiązków. Ale przedmiot umowy został określony jako „ekspediowanie towarów w aptekach Zamawiającego”
anonim cytuj
27-01-2021
No to zdecydowanie nie będzie to dzieło. Zatem zlecenie i przepisy identycznie jak do zlecenia. A nazwać można jak się chce. Zlecenie lub usługa. Aczkolwiek najpopularniejsze jest zlecenie i tak bym tę umowę podpisała. Być może wchodzą tu jakieś niuanse podatkowe skoro jedna ze stron (jak się domyślam) upiera się przy tym świadczeniu usługi. Ale o kwestiach podatkowych mam blade pojęcie.
anonim cytuj
27-01-2021
Z reguły za dzieło nie ma stawki godzinowej gdyż strony umawiają się na wykonanie jakiejś usługi, ustalając jedynie cenę, zakres i ostateczny termin realizacji. Dla zobrazowania przykład, ktoś zleca Pani wykonanie dokumentacji BHP dla danego działu, za kwotę 300 zł z terminem końcowym 1 miesiąca od daty podpisania umowy. Natomiast wykonywanie stałych / cyklicznych czynności na terenie zakładu pracy zleceniodawcy jest traktowane jako umowa zlecenie. Tym samym zleceniodawca udostępnia wszelkie niezbędne sprzęty, pomieszczenia i dane do wykonania zlecenia. Natomiast nie określa godzin ich wykonywania i nie są te prace prowadzone pod nadzorem przełożonego.
Należy pamiętać, że najistotniejsza różnica to ozusowanie. Umowa Zlecenie - tak, umowa o dzieło - nie. I najważniejsze nie nagłówek, a treść umowy wskazuje na jej charakter prawny.
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....
W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???...
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....
Witam.
Chłopakowi mojemu zmarł tata, w testamencie nie ma nic zapisanego na niego i jego brata. Jest tylko wpisane że jakiś wujek z żoną mają mieszkanie po nim. Jak to wygląda prawnie? Czy też maja prawo do tego mieszkania synowie skoro nie zostali wydziedziczeni ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: