Kiedy kończy się majątek osobisty

Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?
anonim cytuj
09-02-2024
Środki z majątku osobistego, po przelaniu na rachunek wspólny z małżonkiem, nie zmieniają automatycznie swojego statusu na majątek wspólny. Kluczowe jest, w jaki sposób te środki zostaną wykorzystane oraz intencja stron przy dokonywaniu takiego przelewu.

Majątek osobisty małżonka obejmuje przedmioty nabyte przed zawarciem małżeństwa oraz nabyte w trakcie małżeństwa, ale na przykład w drodze spadku, darowizny (art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Przelanie takich środków na rachunek wspólny nie powoduje automatycznie, że stają się one majątkiem wspólnym. Majątek wspólny małżonków powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i obejmuje przedmioty nabyte przez małżonków w trakcie trwania związku małżeńskiego (art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jeżeli środki z majątku osobistego zostały przelane na konto wspólne i wykorzystane na wspólne cele małżeńskie, mogą być traktowane jako wkład jednego z małżonków do majątku wspólnego. Jednak sama transakcja przelewu nie zmienia charakteru prawnego tych środków. W przypadku sporu, istotne mogą być dowody na to, jakie były intencje małżonków przy dokonywaniu przelewu i na co przeznaczone były te środki.

Podobnie, przelanie środków na konto osobiste współmałżonka nie powoduje automatycznej zmiany ich statusu na majątek wspólny, chyba że zostało to dokonane z zamiarem darowizny, co również wymagałoby spełnienia określonych warunków prawnych.

W przypadku dokonania zakupu ze środków pochodzących z majątku osobistego, nabyte przedmioty mogą wchodzić w skład majątku wspólnego, jeżeli zakup służył celom wspólnym małżonków, chyba że strony postanowią inaczej. Ważne jest, aby w takich sytuacjach zachować odpowiednią dokumentację, która może pomóc w wyjaśnieniu źródła środków i intencji stron.
+1  
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli te środki zostały przeznaczone np na wspólne konto oszczędnościowe czy zakup obligacji to czy wtedy można uznać ze służyły wspólnym celom?

anonim cytuj
17-02-2024

Sugerowane Tematy

Służebność drogi.
Witam Mam w księdze wieczystej jak jak i inni właściciele sąsiednich nieruchomości ,,bezpłatne użytkowanie, przejazd przechód przez działkę należącą do pana....(10 domów z służebnością drogi ). Mam kilka pytań 1. Co z służebnością w razie śmierci właściciela drogi? 2. Czy może właściciel nam zamknąć drogę? 3. Kto powinien zadbać o nową nawierzchnię na drodze i ewentualne naprawy? Właściciel drogi czy my jako służebnicy? 4. Kto w zimie ma dba...
Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy.
Witam.. Nie było mnie w pracy 8 dni i dzisiaj byłem pierwszy raz po tej przerwie i dowiedziałem się, że kierownik kazał wpisać kadrowej "Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy " . Pytanie teraz mam takie trochę o tym czytam i co portal to nowe wiadomości... Pracodawca mnie nie zwolnił dziś byłem pierwszy dzień i nurtuje mnie jedno czy np.. jak popracuje z tydzień kolejny i np. będę miał l4 to może mnie zwolnić cofając to że nie miałem ...
okres wypowiedzenia
Dzień dobry, 30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...

Wyszukiwarka