Kiedy kończy się majątek osobisty

Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?
anonim cytuj
09-02-2024
Środki z majątku osobistego, po przelaniu na rachunek wspólny z małżonkiem, nie zmieniają automatycznie swojego statusu na majątek wspólny. Kluczowe jest, w jaki sposób te środki zostaną wykorzystane oraz intencja stron przy dokonywaniu takiego przelewu.

Majątek osobisty małżonka obejmuje przedmioty nabyte przed zawarciem małżeństwa oraz nabyte w trakcie małżeństwa, ale na przykład w drodze spadku, darowizny (art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Przelanie takich środków na rachunek wspólny nie powoduje automatycznie, że stają się one majątkiem wspólnym. Majątek wspólny małżonków powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i obejmuje przedmioty nabyte przez małżonków w trakcie trwania związku małżeńskiego (art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jeżeli środki z majątku osobistego zostały przelane na konto wspólne i wykorzystane na wspólne cele małżeńskie, mogą być traktowane jako wkład jednego z małżonków do majątku wspólnego. Jednak sama transakcja przelewu nie zmienia charakteru prawnego tych środków. W przypadku sporu, istotne mogą być dowody na to, jakie były intencje małżonków przy dokonywaniu przelewu i na co przeznaczone były te środki.

Podobnie, przelanie środków na konto osobiste współmałżonka nie powoduje automatycznej zmiany ich statusu na majątek wspólny, chyba że zostało to dokonane z zamiarem darowizny, co również wymagałoby spełnienia określonych warunków prawnych.

W przypadku dokonania zakupu ze środków pochodzących z majątku osobistego, nabyte przedmioty mogą wchodzić w skład majątku wspólnego, jeżeli zakup służył celom wspólnym małżonków, chyba że strony postanowią inaczej. Ważne jest, aby w takich sytuacjach zachować odpowiednią dokumentację, która może pomóc w wyjaśnieniu źródła środków i intencji stron.
+1  
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli te środki zostały przeznaczone np na wspólne konto oszczędnościowe czy zakup obligacji to czy wtedy można uznać ze służyły wspólnym celom?

anonim cytuj
17-02-2024

Sugerowane Tematy

Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
niepełnoletnie dziecko na wakacjach
Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce) Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać ) Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ? Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia...
Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?
Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubra...
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...

Wyszukiwarka