Kiedy kończy się majątek osobisty

Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?
anonim cytuj
09-02-2024
Środki z majątku osobistego, po przelaniu na rachunek wspólny z małżonkiem, nie zmieniają automatycznie swojego statusu na majątek wspólny. Kluczowe jest, w jaki sposób te środki zostaną wykorzystane oraz intencja stron przy dokonywaniu takiego przelewu.

Majątek osobisty małżonka obejmuje przedmioty nabyte przed zawarciem małżeństwa oraz nabyte w trakcie małżeństwa, ale na przykład w drodze spadku, darowizny (art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Przelanie takich środków na rachunek wspólny nie powoduje automatycznie, że stają się one majątkiem wspólnym. Majątek wspólny małżonków powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i obejmuje przedmioty nabyte przez małżonków w trakcie trwania związku małżeńskiego (art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jeżeli środki z majątku osobistego zostały przelane na konto wspólne i wykorzystane na wspólne cele małżeńskie, mogą być traktowane jako wkład jednego z małżonków do majątku wspólnego. Jednak sama transakcja przelewu nie zmienia charakteru prawnego tych środków. W przypadku sporu, istotne mogą być dowody na to, jakie były intencje małżonków przy dokonywaniu przelewu i na co przeznaczone były te środki.

Podobnie, przelanie środków na konto osobiste współmałżonka nie powoduje automatycznej zmiany ich statusu na majątek wspólny, chyba że zostało to dokonane z zamiarem darowizny, co również wymagałoby spełnienia określonych warunków prawnych.

W przypadku dokonania zakupu ze środków pochodzących z majątku osobistego, nabyte przedmioty mogą wchodzić w skład majątku wspólnego, jeżeli zakup służył celom wspólnym małżonków, chyba że strony postanowią inaczej. Ważne jest, aby w takich sytuacjach zachować odpowiednią dokumentację, która może pomóc w wyjaśnieniu źródła środków i intencji stron.
+1  
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli te środki zostały przeznaczone np na wspólne konto oszczędnościowe czy zakup obligacji to czy wtedy można uznać ze służyły wspólnym celom?

anonim cytuj
17-02-2024

Sugerowane Tematy

Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Odebrane prawa rodzicielskie
Mam odebrane prawa rodzicielskie na syna z poprzedniego związku ( 20.11.2020 sąd odrzucił moją apelacje, kasacja już odpada) kiedy mogę złożyć wniosek o przywrócenie władzy? Jakie są terminy?...
Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...

Wyszukiwarka