Kiedy kończy się majątek osobisty

Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?
anonim cytuj
09-02-2024
Środki z majątku osobistego, po przelaniu na rachunek wspólny z małżonkiem, nie zmieniają automatycznie swojego statusu na majątek wspólny. Kluczowe jest, w jaki sposób te środki zostaną wykorzystane oraz intencja stron przy dokonywaniu takiego przelewu.

Majątek osobisty małżonka obejmuje przedmioty nabyte przed zawarciem małżeństwa oraz nabyte w trakcie małżeństwa, ale na przykład w drodze spadku, darowizny (art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Przelanie takich środków na rachunek wspólny nie powoduje automatycznie, że stają się one majątkiem wspólnym. Majątek wspólny małżonków powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i obejmuje przedmioty nabyte przez małżonków w trakcie trwania związku małżeńskiego (art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jeżeli środki z majątku osobistego zostały przelane na konto wspólne i wykorzystane na wspólne cele małżeńskie, mogą być traktowane jako wkład jednego z małżonków do majątku wspólnego. Jednak sama transakcja przelewu nie zmienia charakteru prawnego tych środków. W przypadku sporu, istotne mogą być dowody na to, jakie były intencje małżonków przy dokonywaniu przelewu i na co przeznaczone były te środki.

Podobnie, przelanie środków na konto osobiste współmałżonka nie powoduje automatycznej zmiany ich statusu na majątek wspólny, chyba że zostało to dokonane z zamiarem darowizny, co również wymagałoby spełnienia określonych warunków prawnych.

W przypadku dokonania zakupu ze środków pochodzących z majątku osobistego, nabyte przedmioty mogą wchodzić w skład majątku wspólnego, jeżeli zakup służył celom wspólnym małżonków, chyba że strony postanowią inaczej. Ważne jest, aby w takich sytuacjach zachować odpowiednią dokumentację, która może pomóc w wyjaśnieniu źródła środków i intencji stron.
+1  
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli te środki zostały przeznaczone np na wspólne konto oszczędnościowe czy zakup obligacji to czy wtedy można uznać ze służyły wspólnym celom?

anonim cytuj
17-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak wygląda sprawa o odrzucenie spadku przez małoletniego?
Mam pytanie, mój syn 16 lat mieszkający w Niemczech, może po swojej prababci odrzucić spadek w Polsce? Mając tam też meldunek, czy podlega prawnie tu i powinien to zrobić tu u notariusza....
pożyczka pieniędzy
W jaki sposób najtaniej i legalnie mogę pożyczyć komuś gotówkę? Wystarczy umowa pożyczki na określony procent i PCC?...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...

Wyszukiwarka