Kiedy kończy się majątek osobisty

Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?
anonim cytuj
09-02-2024
Środki z majątku osobistego, po przelaniu na rachunek wspólny z małżonkiem, nie zmieniają automatycznie swojego statusu na majątek wspólny. Kluczowe jest, w jaki sposób te środki zostaną wykorzystane oraz intencja stron przy dokonywaniu takiego przelewu.

Majątek osobisty małżonka obejmuje przedmioty nabyte przed zawarciem małżeństwa oraz nabyte w trakcie małżeństwa, ale na przykład w drodze spadku, darowizny (art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Przelanie takich środków na rachunek wspólny nie powoduje automatycznie, że stają się one majątkiem wspólnym. Majątek wspólny małżonków powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i obejmuje przedmioty nabyte przez małżonków w trakcie trwania związku małżeńskiego (art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jeżeli środki z majątku osobistego zostały przelane na konto wspólne i wykorzystane na wspólne cele małżeńskie, mogą być traktowane jako wkład jednego z małżonków do majątku wspólnego. Jednak sama transakcja przelewu nie zmienia charakteru prawnego tych środków. W przypadku sporu, istotne mogą być dowody na to, jakie były intencje małżonków przy dokonywaniu przelewu i na co przeznaczone były te środki.

Podobnie, przelanie środków na konto osobiste współmałżonka nie powoduje automatycznej zmiany ich statusu na majątek wspólny, chyba że zostało to dokonane z zamiarem darowizny, co również wymagałoby spełnienia określonych warunków prawnych.

W przypadku dokonania zakupu ze środków pochodzących z majątku osobistego, nabyte przedmioty mogą wchodzić w skład majątku wspólnego, jeżeli zakup służył celom wspólnym małżonków, chyba że strony postanowią inaczej. Ważne jest, aby w takich sytuacjach zachować odpowiednią dokumentację, która może pomóc w wyjaśnieniu źródła środków i intencji stron.
+1  
anonim cytuj
09-02-2024
Jeśli te środki zostały przeznaczone np na wspólne konto oszczędnościowe czy zakup obligacji to czy wtedy można uznać ze służyły wspólnym celom?

anonim cytuj
17-02-2024

Sugerowane Tematy

196kk
artykul ten powinien brzmieć "obraza uczucia polskich katolików" - bo do tego głównie słuzy, Jest tez w szczególności nadużywany przez różnej maści nawiedzonych. Do wywalenia i zasypania wapnem....
Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób jest legalne??
Dzień dobry. chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne? Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków? ...
Ile lat po ukończeniu szkoły można zdawać maturę?
Chciałbym zapytać czy mogę zdawać maturę jeśli liceum ukończyłam ponad 5lat temu? Słyszałam kiedyś że czas na zrobienie matury jest tylko do 5lat po ukończeniu szkoły średniej....

Wyszukiwarka