Reklamacja mebli pod wymiar.

Dzień dobry. Jestem pracownikiem firmy gdzie występuje żywienie zbiorowe. Zamówiliśmy meble pod wymiar że stali nierdzewnej. Pan robiący pomiary uwzględniał nasze sugestie. Meble zostały wykonane jednak już przy montażu zauważyłam że komory zlewozmywaka są za małe. Że względu na fakt że stare meble zostały już usunięte dokończone montaż. Jednak tak jak przypuszczałam komory zlewozmywaka nie spełniają swojej funkcji ponieważ są za małe, nie mieszczą się w niej garnki. Pan który przyjmował zamówienie mówi że nie możemy reklamować tej szafki że zalewem. Co teraz robić. Nie mam funduszy na nową A ta jest praktycznie bezużyteczna. Nadmieniam że meble mają 3 miesiące.
anonim cytuj
20-09-2023
A jaki masz dowód, że jest za mała? Masz jakiś rysunek albo opis?
niestety nie mam kopii wymiarów robionych przy zamówieniu. Fakt, że komory są za małe widział Pan przyjmujący zamówienie, ten sam który ponownie widział to wczoraj, i który to właśnie twierdzi, że reklamacja jest niemożliwa

A na potwierdzeniu zamówienia nie ma żądnego opisu, geometrii, wzmianki o wymiarze komór na garnek o średnicy ?
Niestety podane są tylko wymiary szafki, które zgadzają się. W ofercie nie ma wzmianki o wielkości komór.

A cokolwiek co by wskazywało na jej wielkość? Na przykład zdjęcie zestawu, gdzie komora jest zauważalnie większa?
pobierając wymiary komory pan sugerował się starym zlewek, w którym komory są o 10 cm większe od obecnych

Okej, ale bez jakiegokolwiek potwierdzenia tego faktu niestety nie można skutecznie domagać się usunięcia wady w tej postaci, bo póki co wady nie ma.

anonim cytuj
20-09-2023
W świetle polskiego prawa konsumencki jest chroniony przed dostarczeniem mu towaru z wadą. Jednak w przypadku umów zawieranych z przedsiębiorcami, ochrona ta jest inna i w dużej mierze oparta na postanowieniach umowy.

Po analizie przedstawionych informacji można wskazać na kilka kwestii:

Istotność ustaleń przy składaniu zamówienia: Jeśli podczas składania zamówienia dokonywano pomiarów na podstawie starego zlewu, i jeśli Pan przyjmujący zamówienie widział te pomiary, to świadczy to o pewnej niewłaściwej realizacji usługi. Choć nie posiadacie Państwo pisemnej kopii tych pomiarów, świadectwo verbalne jest również ważne, zwłaszcza jeśli można potwierdzić zeznania świadków.

Opis na potwierdzeniu zamówienia: Jeżeli na potwierdzeniu zamówienia nie ma wzmianki o dokładnych wymiarach komory zlewozmywaka, ale jedynie o wymiarach szafki, może to utrudnić udowodnienie swojego stanowiska w sprawie. Niemniej jednak, jeżeli istnieją inne dowody na to, że meble miały być wykonane z uwzględnieniem starego zlewozmywaka (np. świadkowie, e-maile, wiadomości tekstowe itp.), mogą one być użyteczne.

Brak precyzyjnych informacji w ofercie: Fakt, że w ofercie nie ma informacji o konkretnych wymiarach komór, może stanowić problem. Jednakże, jeśli można udowodnić, że przedsiębiorca miał wiedzę o konkretnych wymaganiach dotyczących komory i nie spełnił ich, może to świadczyć o niedopełnieniu zobowiązania.

Z uwagi na brak pisemnych dowodów dotyczących oczekiwanej wielkości komory zlewozmywaka, najważniejszym aspektem jest ustalenie, czy przedsiębiorca był świadomy wymagań dotyczących wielkości komory i czy miał obowiązek uwzględnić je przy realizacji zamówienia. Jeżeli tak, to niezależnie od braku dokładnych informacji na potwierdzeniu zamówienia, można argumentować, że przedsiębiorca nie dopełnił należytej staranności i nie dostarczył produktu zgodnie z oczekiwaniami klienta.

anonim cytuj
20-09-2023

Sugerowane Tematy

Psy sąsiadów biegające luzem (brak płotu). Sąsiadka nie widzi w tym nic złego, ja czuję zagrożenie. Co mówi na ten temat prawo?
Witam. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Mam 4 małe psy, które wyprowadzam na smyczy. Obok w sąsiednim domu mieszka rodzina, która adoptowała ze schroniska 6 psów. Teren ma nieogrodzony. Psy są trzymane w kojcu. Wiem, że psy muszą się wybiegać, ale sytuacja z dzisiejszego poranka mnie przeraziła. Wracając ze spaceru ze swoimi psami widzę, że psy sąsiadów z kojca zostały wypuszczone. Stałam jak wryta z moimi 200 metrów dalej modląc się, ...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...

Wyszukiwarka