Podatek od wzbogacenia się.

Takie pytanie - czy moja mama sprzedając kawałek działki budowlanej. Będzie musiała płacić jakiś podatek od wzbogacenia się /sprzedaży? Działka po mężu ,jeszcze na nią nie przepisana.
anonim cytuj
25-09-2023
Skoro działka po mężu i nie jest przeprowadzone postępowanie spadkowe to raczej nie sprzeda. Trzeba uregulować stan prawny.
Będzie przeprowadzone postępowanie ,tylko interesuje mnie czy jest podatek w przypadku sprzedaży działki.

ak, podatek w wysokości 19% w przypadku, gdy po przyjęciu spadku przez spadkobierców, każdy z nich przekaże najpierw w darowiźnie mamie swoją część, a ona sprzeda nieruchomość.
Korzystniej będzie gdy nie będzie darowizny na mamę, sprzedacie jako współwłaściciele, a pieniądze ze sprzedaży przekażecie mamie w darowiźnie po fakcie.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.
Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę....
Chciałabym odebrać dyplom syna ze szkoły jednak szkoła żąda ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie
Syn zdał w szkole egzamin kwalifikacji wstępnej kierowcy (szkola branżowa) wyjechał za granicę do pracy. Chciałam odebrać dyplom że szkoły jednak żądają ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie. Czy jest ku temu podstawa prawna? Syn skonczyl 18 lat w lutym 2022 r....
Zwrot kosztów postępowania od strony przegranej.
Piszę tutaj z zapytaniem o zwrot kosztów postępowania w wygranej sprawie. Zostałem pozwany do sądu o zapłatę przez nieuczciwego przedsiębiorcę który próbował wyłudzić ode mnie pieniądze. Dość powiedzieć, że przegrał z kretesem, sam swoimi dowodami praktycznie siebie uwalił ale to nie meritum sprawy. Sprawę wygrałem, pomimo, iż Powód strasznie ją przedłużał, wnioskował o nowe rozprawy bo musiał się zapoznać z pismami których nie zdążył przeczytać...

Wyszukiwarka